Pages

понеделник, 15 август 2011 г.

Руло с крем от заквасена сметана













Такъв начин за рисунка в платката за руло видях преди време тук и много ме впечатли. Реших, че трябва задължително да пробвам, щом имам време и повод. Е, моят опит съвсем не стана красив като този, но все пак съм доволна. Като за пръв път се получи нещо. А кремът взех от Марианка. Докато го правех, бях убедена, че ще се получи нещо гадно. Един съвет – не го опитвайте преди да сте го довършили изцяло и охладили. Предполагам, че и на вас няма да хареса. Обаче в крайна сметка се получи много, много свежо кремче. Определено се хареса на всички. Но! Дозата е доста голяма. Ако мажете рулото и отгоре, ще бъде добре, обаче аз го оставих зарад шарките и ми остана половината крем. И така, ето как се приготвя:
Първо трябва да си приготвите сместта, с която се рисува.
Продукти:
1 белтък
20 г какао на прах
20 г брашно
30 г захар
30 г масло

Ако обаче не искате сместта да е кафява, вместо какаото слагате още 20 г брашно и добавяте малко боя накрая.

След това взимате един лист хартия с рисунката, която ви харесва. Отгоре поставяте лист хартия за печене. През него се виждат контурите, които искате да очертаете. Сипвате сместта в пош с тънък накрайник или в найлоново пликче, на което сте отрязали съвсем малка дупчица на едното ъгълче и започвате да рисувате. Аз така и нямах време да потърся по-добра рисунка. И ръката ми доста трепереше, докато очертавах. Но, справих се някак. След като нарисувате, взимате листа и го слагате във фризера.

За платката аз използвах моята си рецепта за руло.

6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
1 ванилия

Отделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват със захарта, а белтъците се бият на гъст сняг и се добавят към жълтъците. Прибавя се брашното и ванилията. Разбърква се много хубаво.
Листът хартия се изважда от фризера и се поставя на дъното на тавата, в която ще се пече платката. Отгоре се изсипва тесто. Изравнява се добре и се слага да се пече в предварително загрята фурна. Когато блатът стане златист, се изважда и докато е още горещ се обръща върху кърпа. Внимателно се махва хартията и с помощта на кърпата блатът се навива на руло. Оставя се така поне 10 минути. После се развива и се маже с крем. Намазаният блат се навива отново с помощта на кърпата.

Можете да използвате крем по желание, разбира се, но аз използвах този и съм много доволна от резултата. И не само аз.

Продукти:

300 гр. заквасена сметана
1 яйце
2 с.л. брашно
120 гр. захар
..................
200 гр. меко масло

Яйцето се разбива. Към него се прибавят захарта, брашното и сметаната. Всичко се разбърква и се слага да се сгъсти на водна баня. Оставя се да се охлади. Маслото се разбива хубаво. Добавя се към крема, разбива се с миксер и отново се охлажда, вече напълно. Аз бързах и го сложих за 20 мин. във фризера.

След това намазах рулото и го навих. Прибрах в хладилника и го държах до сутринта там.

Не знам дали ще разберете от снимката, но наистина се получи прекрасно руло. И на вкус и на вид.

8 коментара:

  1. Прекрасно се е получило :)
    От "треперещата" ти ръка е станало още по-добре!
    А на крема си личи, че ще стане много,
    но пък е вкусен!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, много красиво се е получило рулото, като нарисувано е!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно е това руло, но все не се наемам да го направя. Сега вече ще запретна ръкави! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Красиво е с тези шарки, идеята е страхотна! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Наистина се получи много добре, поне на вкус :)
    Гуинет, не се съмнявам, че ще го направиш повече от прекрасно. Не се бави :)
    Мария, Аелис, Дани, благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  6. Много добро предложение! Тези дни съм на вълна - първото ми руло:)) и мисля, че ще пробвам твоя вариант!

    ОтговорИзтриване
  7. Добър избор, Бени :) Надявам се да ви хареса.

    ОтговорИзтриване
  8. What a great name find for thsi donut:)

    ОтговорИзтриване