Pages

събота, 16 януари 2010 г.

Мъфини с шоколадов пълнеж и портокалов аромат


Източник: Диана


Продукти за 12 бр.:


250 гр. брашно
2 ч. л. (1 пакетче) бакпулвер
3 средни яйца
200 гр. кисело мляко и сок 50 мл. портокал до получаване на 1 чаена чаша течност
3/4 ч.чаша захар
120 мл. олио и масло /стопено/ 50:50
100 гр. шоколад - 50 гр. едро настърган /с белачка за картофи/ и 12 малки блокчета
кора на 1 портокал

Първо формата се маже с масло и се поставя в хладилника. Така охладеното масло ще проникне по-бавно в тестото, а кексчетата ще придобият хрупкава коричка и ще се извадят по-лесно от формата.Технологията е известна - първо, всички сухи съставки, като брашно, бакпулвер, захар, настърган шоколад, кора от портокал се смесват. Разбиват се яйцата и към тях се добавят олиото и маслото, киселото мляко и сокът. След това „сухите“ се прибавят към „мокрите“ и се разбъркват достатъчно добре / не се бърка много/ . Формичките се пълнят на части - първо тесто - блокче шоколад - тесто. Пекат се в предарително загрята 180 гр.С 20-25 мин. След изстиване /първо 10 мин. във формата/ се гаранират по желание с разтопен шоколад.
Това е технологията на Дианка. Аз предпочитам да използвам хартиени формички за мъфини.

9 коментара:

  1. Илианка,
    твоите мъфини изглеждат неустоимо.
    Благодаря ти,
    ще се радвам да ви допаднат.
    Сладка и хубава съботна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Това е страхотно! Ще ги опитам! Имам само един въпрос - каква част от хартиените формички запълваш, че мъфините да не излязат прекалено при печенето? Това винаги ми е било слабото място :)

    ОтговорИзтриване
  3. Данче, благодаря ти!
    Правя ги за пореден път и много ги харесваме :)

    Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. ssisunny, здравей!
    Формичките се запълват 2/3 от обема, за да могат после да се надуят свободно :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Илиана!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудни са мъфинките!Как бих желала да си взема едно мъфинче!Хубав уикенд и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  7. Искам да ти предам няколко награди.Заповядай при мен.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Първият и последен път като правих парченцето шоколад явно се е смъкнало надолу и залепна за дъното. как успяваш да го задържиш в средата?

    ОтговорИзтриване
  9. Не ми се е случвало досега, макар че съм ги правила няколко пъти. Пробвай с по-малко парченце шоколад... Нямам специална техника. Просто слагам малко в средата. Ако искаш, сложи го отгоре. То вероятно ще потъне леко.

    ОтговорИзтриване