Pages

вторник, 5 май 2009 г.

Постен гювеч




Това е един по-различен вариант на постния гювеч, който ми хрумна да направя, докато през изминалите дни бях на село на гости на баба.

Продукти:

10 стръка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 буркан грах
1 буркан зелен боб
500 г картофи
2 моркова
300 г лапад (може да се замени и със спанак)
1/2 ч.ч. ориз
1 ч.ч. настъргани домати
2 ч.л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
2-3 стръка целина
8 листа джоджен
чубрица
черен пипер
2-3 с.л. зеленчукова подправка
1/2 кафена чашка олио

Лукът и чесънът се нарязват на не много ситно. Задушават се в олиото и към тях се добавя червения пипер. В голям пръстен гювеч се смесват грахът, зеленият боб, нарязаните моркови и картофи. Лападът се почиства и също се нарязва на едро. Поставя се при зеленчуците. Изсипва се и задушеният лук, измитият ориз и доматите. Магданозът, целината и джодженът се нарязват на ситно. Прибавят се подправките - тъй като зеленчуковите подправки са солени, аз не слагам сол и внимавам с количеството на подправката, защото и грахът и бобът също са солени. Налива се вода, колкото да покрие зеленчуците и се слага да се пече в студена фурна.

1 коментар:

  1. Илианка,
    а това трябва да се опита!

    Ще се радвам да ми "гостуваш" тук:

    http://trydiani.blogspot.com/2009/05/super-duper-chef-award-creativity-award.html

    ОтговорИзтриване