Pages

петък, 17 октомври 2008 г.

Еклери


Преди да открия рецептата на еклерите на Иви от Гответе с мен си мислех, че това е много трудна работа и се изискват специални умения. Като видях тази рецепта обаче реших да я изпробвам и се оказа, че да направиш еклери въобще не било толкова трудно. Стават лесно и много бързо. Ако и вие като мен сте си мислили, че тази работа не е за вас, значи сте попаднали на подходящата рецепта!



Продукти:


За еклерите:

1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
3-4 яйца (зависи от големината им)

За ваниловия крем:

1/2 литър прясно мляко
5 пълни лъжици брашно
1/2 чаша вода
7-8 лъжици захар
50 г масло
3 ванилии

Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тесото става още по-гъсто и лепкаво. С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене.Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална , защото при печенето те си се оформят . Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.

Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитото с малко вода брашно.След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути.Накрая се добавят ванилийките.Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.

Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.


За глазура аз разтопих едно пакетче бонбони лакта на водна баня и добавих краве масло - да се разреди сместта, за да може да се намажат еклерите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар