Pages

четвъртък, 9 октомври 2008 г.

Пай с тиква




Тиквата е изключи-телно полезна за човешкия органи - зъм. Тя съдържа най-разноо - бразни минерал-ни соли, микроелементи, витамини, лесно усвоими захари, растителни ензими, пектини и багрила. С тиквата може да се приготвят много рецепти - десерти, сладкиши, салати, мармелади, торти, кремове, дори супи и основни ястия. Днес аз ще предложа един много вкусен пай с тиква.

Продукти:

1 1/2 ч.ч.брашно
1/3ч.ч. студена вода
3/4 до 1 ч.ч. масло или маргарин

3 ч.ч. сварена или печена пасирана тиква
4 яйца
2 ч.л. канела
1 ч.ч. смлени орехи

Смесват се брашното и маслото и постепенно към тях се добавя водата. Тестото се омесва добре и от него се отделя малка част. Останалото се разточва на кръг. Поставя се в тава, подходяща за пай, като се внимава да покрие добре и стените на тавичката.


Смесват се тиквата и останалите продукти и се разбиват с миксер. Сместта се изсипва върху тестото и се слага да се пече в предварително загрята фурна. Отделеното тесто се разточва и от него се нарязват ленти. Малко преди да се изпече напълно, паят се изважда от фурната и върху него се подреждат лентите на решетка. Връща се обратно и се пече до готовност.

1 коментар: