Pages

неделя, 28 септември 2008 г.

Типова питка


Продукти:

400 мл. прясно мляко
2 пакетчета суха мая
2 с.л. захар
1 с.л. сол
50 мл. олио
около 900 гр. типово брашно (или колкото поеме)
1 яйце

В топлото мляко се разтваря маята. Прибавя се захарта и 3-4 с.л. от брашното. Разбърква се и се оставя да шупне. В брашното се прави кладенче и там се изсипва олиото, солта и белтъкът от яйцето. Излива се и млякото с маята и се замесва меко тесто, което да не лепне. Оставя се да втаса. След това се разделя на парченца, от които се оформят топчета. Поставят се в намаслена тава и се оставят да втасат отново. Жълтъкът се разбива с 1 с.л. олио и няколко капки вода и втасалата питка се маже с него. По желание се поръсва със сусам или маково семе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар