Pages

четвъртък, 31 юли 2008 г.

Суванка



Много обичам това време на годината, когато има пресни зеленчуци от градината. И често си спомням един аромат от миналото - на вкусна лятна гозба, която майка ми наричаше Суванка. Баба ми я правеше много често докато през ваканцията си стояхме на село с брат ми. Разбира се това ястие може да се приготви и през другите сезони, но никога не е така вкусно, както по това време. А сега ето и рецептата:












Продукти:






около 1 кг. домати
10 бр. печени чушки
3 по-големи глави лук
1 глава чесън
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на зърна
сол на вкус
щипка захар
1 с. л. чубрица
2 с.л. брашно
листа от прясна целина
магданоз


Чушките се обелват. Могат да се използват цели или да се нарежат и се изпържват в малко мазнина. Доматите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на едро и се изпържва в загрято олио. Добавя се червения пипер и чубрицата и се изсипват доматите. Когато водата изври, се прибавят и изпържените чушки. Ястието се посолява и се добавя щипка захар. Прибавя се нарязаният на ситно чесън. Брашното се размива на каша с малко вода и се добавя. Оставя се на котлона колкото да клокне и се отмества. Магданозът и целината се нарязват на ситно и се поръсват върху ястието.

1 коментар:

  1. Илианче, благодаря за рецептата! Лесна и невероятно вкусна гозба! вече я правя няколко пъти.
    http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2013/09/blog-post_7350.html
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване