Pages

събота, 9 юли 2022 г.

Тиквички бюрек

 


Много години отлагах да направя тази рецепта за тиквички бюрек, защого все ми се струваше, че е голяма занимавка. Ами... не била чак такава, а резултатът е тооолкова добър, че сега съжалявам много. Както и да е, ще преглътна тази грешка и вече ще знам, че си заслужават. Всъщност веднъж опитах тиквички бюрек на фурна, но резултатът хич не ме удовлетвори. Е, тези са пържени, но са вкусниии! 

Има няколко варианта да ги направите. За да се получат добре бюреците, е необходимо тиквичките да минат първоначална обработка. Имате 4 варианта: да ги изпържите, да ги изпечете на грил или скара, да ги бланширате или да ги запечете на фурна. Аз избрах последния вариант, но вие да си знаете, че може и по друг начин. Освен това плънката може да бъде от сирене и яйце, но може да добавите и малко настърган кашкавал, а също така и наситнена шунка или пушено филе. Избрах панировка с галета, но може да бъде и само с брашно и яйце.

Горещо препоръчвам рецептата, която приготвих аз, така че ако ви се цапа, действайте!


Продукти:

3 тиквички

около 200-250 г сирене

1 яйце

2-3 стръка копър


За панировката:

брашно

2 яйца

около 1 ч.ч. галета (може да отиде и повече, зависи колко са големи тиквичките и коло броя ще бъдат бюреците)

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. сушен магданоз

1 ч.л. сушен копър

черен пипер

Тиквичките се измиват и се нарязват на ленти по дължина. Не е нужно лентите да са прекалено тънки. 5-6 мм би било добре. Посоляват се и се оставят да постоят около 15 минути. Подсушават се и се подреждат в голяма тава, леко намазана с олио. Отгоре се поръсват с тънка струйка олио и се слагат да се пекат в загрята фурна на 220 градуса. Не е нужно да се пекат прекалено дълго. Трябва леко да омекнат и да се извадят от фурната. НЕ ги пресготвяйте, за да не ви бъде после трудно сглобяването.

Изпечените тиквички се оставят да се охладят, за да може да се работи с тях. През това време сиренето се намачква добре и се смесва с яйцето и наситнения копър.


Взима се лента тиквичка, поставя се от сиренето и се покрива с подходяща по размер друга лента тиквичка. Така се сглобяват всички тиквички.

Галетата се смесва с подправките и се разбърква хубаво.

Яйцата се разбиват хубаво.

Подготвените тиквички се овалват много хубаво в брашно, после се потапят в разбитите яйца и накрая хубаво се овалват в галета. Препоръчвам ви преди пърженето, да приготвите всички тиквички до тази фаза с галетата.

Пържат се в силно сгорещена мазнина на маслена баня.

Много са вкусни с чеснов сос после :)


петък, 8 юли 2022 г.

Панирани свински котлети

 


Ако търсите начин как котлетите ви да останат сочни и да не остават сухи, както често се случва при приготвянето им, това е един от начините. Вярно е, че са пържени, но пък на вкус са разкошни, така че ако си търсите добра рецепта, ви препоръчвам тази. Тази рецепта за панирани свински котлети е комбинация от две вече публикувани тук рецепти - за котлети по милански и тези хрупкави пилешки шницели. Тези две рецепти сами по себе си са много добри, но комбинацията тук е още по-успешна. 

Напоследък ми харесва да използвам в доста рецепти сушен магданоз и успешно го внедрих и тук. Смятам, че не му отдаваме достатъчно внимание, а той заслужава. Ето и рецептата.


Продукти:


4 свински котлета

2 яйца

1 с.л. горчица

около половин чаша брашно

около 1 чаша галета (зависи и колко големи ще са котлетите)

1 с.л. червен пипер

1 с.л. сушен магданоз

черен пипер

сол


Котлетите се почистват от мазнините отстрани, посоляват се и се начукват равномерно. Яйцата се разбиват заедно с горчицата. Галетата се смесва с червения пипер, черния пипер, магданоза и малко сол, като се разбърква добре. Котлетите се овалват добре в брашното, после се потапят в яйцата и накрая се овалват в галетата, като се внимава да ги покрие равномерно. С обратната страна на ножа се правят няколко "разреза" като решетка, които помагат да се задържи по-добре панировката.

В широк тиган се загрява олио, смесено с парче краве масло. Котлетите се пържат на средна степен на котлона по около 4 минути от всяка страна. Изваждат се и се изцеждат върху салфетка.

Ако правите повече котлети, не ги поставяйте един върху друг, за да могат да останат хрупкави. Аз директно ги вадя в отделни чинии.

Сервирах ги с картофено пюре и запечени домати с чесън и зехтин.