Pages

петък, 31 юли 2020 г.

Пица с блат от тиквички


Ако миналата седмица някой ми беше казал, че ще изстисквам тиквички за нещо, щях да го обявя за луд. Не съм аз по принцип човека, който особено много изгаря от желание да върши тази работа. Обаче в стремежа си да предложа разнообразна и по-здравословна храна у дома, изведнъж се сетих за този вариант за пица  и се навих да пробвам. Идеята за пица с блат от тиквички обикаля вече доста време интернет, но аз не я бях пробвала. Е, ето, дойде и у дома, че даже и в блога.

Преди да я напиша обаче, съм длъжна да предупредя, че все пак тук няма тесто и вкусът е различен. Казвам го, за да няма много разочаровани от цялата тая работа.
Рецептата според мен е подходяща за хора, които спазват някакъв режим или наблягат на здравословното хранене, но да си кажем истината – това не е тесто и не е истинска пица. Не казвам, че не е вкусно. Напротив, вкусно е. Но е различно. 


Продукти:

500 г тиквички
1 яйце
3 с.л. брашно (аз използвах овесени трици)
сол
черен пипер
можете да добавите и други подправки по желание.

За пълнежа по желание:
доматено пюре или резени домати
риган
шунка, пушено филе, пилешко месо (предварително сварено или печено)
гъби
кашкавал
моцарела
маслини
или каквото обичате да добавяте на стандартна пица

Аз сложих доматено пюре, поръсих с риган, а след това пушено филе, гъби, кашкавал, моцарела и маслини.

Тиквичките се настъргват и се посоляват. Оставят се постоят 10-15 минути и се изстискват мноого добре от водата, която си пускат. Знаете, тиквичката е с много високо съдържание на вода и колкото и да стискаш, все пуска пущината. Постарайте се максимално добре да изцедите водата от тях. Аз съм установила, че с ръце се справям най-добре. Взимам малко количество тиквички между дланите си и започвам да стискам, докато ме заболят ръцете. Хах! Как да го обичаш тоя процес… J Можете да опитате да ги сложите в тензух и да стискате през него. Може и в гевгир да пробвате. Но от всички тези варианти на мен най-удачно ми се получава с голи ръце.
След като сте изстискали тиквичките, ги смесете с 1 яйце, подправки и малко брашно. Объркайте добре. За по-диетичен вариант аз използвах овесени трици, но може да се използва брашно по желание.  Има варианти на тази рецепта, в която при тиквичките се настъргва кашкавал и така се пече основата на пицата. Аз предпочетох да го сложа отгоре, но вие може да опитате. 
От това количество може да излезе една доста голяма пица – за тава с диаметър 30 см например или две по-мънички. 
Дъното на тавата се застила с хартия за печене. Върху хартията се поставя сместа от тиквички и се оформя на тънък кръгъл блат. Така се слага да се пече 10-12 минути в добре загрята на 200 градуса фурна. Пече се докато леко порозовее отгоре. След това блатът се изважда, намазва се с доматеното пюре, евентуално се поръсва с риган или подправки по желание, отгоре гарнирате с каквото сте решили и връщате във фурната да се пече до готовност.

           

1 коментар:

  1. Или,
    не съм пробвала такава рецепта, но защо - не да опитаме нещо ново.Блат може да се направи от варени бобови - грах, леща, бял фасул, нахут.Също и от зеленчуци става блат, с добавки разбира се.Правила съм пици с блат от картофи и тиквички, с блат от карфиол и картофи.А сега виждам и с овесени трици.Така ,че изборът е наистина голям.Страхотна пица се е получила.
    Весело лято !

    ОтговорИзтриване