Pages

четвъртък, 14 ноември 2019 г.

Сочен сладкиш с грис, орехи и ябълки


Преди да започна да правя този сладкиш с грис, орехи и ябълки, знаех, че ще се получи вкусен. Но той пък взе, че ме изненада и се получи много вкусен. Затова ще ви предложа рецептата, макар че кремът ми се получи малко по-рядък от обикновено, въпреки че съм го правила и преди и всичко е било точно. Видях рецептата тук и много ми хареса. Само сметаната отгоре реших да променя с крем, но на вас ако ви харесва повече сметана, сложете си нея вместо крем.

Продукти:

чаената чаша е с вместимост 200 мл

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. олио
2 средни ябълки - настъргани
2 ч.ч. грис
2 ч.ч. ситно смлени орехи
1 бакпулвер
1 капсула ванилия

за сиропа:

300 мл прясно мляко
300 г захар
2 с.л. какао

за крема:

750 мл прясно мляко
3с.л. брашно (с малък връх)
8 с.л. захар
100 г крема сирене 
50 г краве масло
2 ванилии


Тава с размер 38 на 25 см се намаслява и набрашнява.



Яйцата се разбиват със захарта. Изсипват се млякото и олиото и се разбърква. Прибавят се гриста, орехите и ябълките и се разбърква много добре. Добавят се бакпулвера и ванилията. Отново се разбърква и сместа се изсипва в приготвената тава. Пече се в загрята фурна на 180* до готовност, като се проверява със суха клечка.

Докато сладкишът се пече, се приготвя сиропът като се смесват млякото, захарта и какаото и се варят на котлона докато заврат.

Изпеченият сладкиш и готовият сироп се охлаждат добре. Залива се студения блат със студен сироп.

Приготвя се и кремът. 500 мл от млякото се смесват със захарта и се слагат да се загряват на котлона. Останалото мляко се смесва с брашното и се разбърква много хубаво, така че да не остават бучки. Когато млякото на котлона заври, се отстранява от котлона и към него се прибавя сместа с брашното. Връща се на котлона и при непрекъснато бъркане се вари до сгъстяване на крема.
Отмества се от огъня и към него се прибавя крема сиренето и маслото. Разбърква се до гладкост и се излива върху сладкиша. 
Оставя се няколко часа да се охлади добре и тогава се консумира. 


11 коментара:

  1. Чудесен сладкиш, Ил! Записан, непременно ще се пробва! Благодаря за рецептата! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Интересна и различна е рецептата.

      Изтриване
  2. Много изкушаващ сладкиш...Ще се пробва! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Или,
    записвам рецептата за проба, чудесно есенно предложение.Имам много сладкиши с ябълки, но с грис се получават много изкушаващи и вкусни.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Различна е рецептата, Ели. И това ме привлече в нея. Оказа се успешна :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Сочен ли е сладкишът, брой ме :) ще се пробва в най-скоро време!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета!
    Радвам се, че ви допадна тази рецепта.
    Само да кажа, че дозата е доста голяма, така че всеки да си прецени какво количество да направи.
    Поздрави и прегръдки на всички!

    ОтговорИзтриване