Pages

четвъртък, 8 февруари 2018 г.

Рагу с пилешко месо

Днес ви предлагам една рецепта за рагу от пилешко месо, която у дома много се хареса от всички. Харесах си рецептата за пилешко рагу от книгата на София Смолницка и я адаптирах към наличностите и нуждите вкъщи. Маслото в рецептата придава прекрасен вкус и аромат на месото и ви съветвам да не го заменяте с друга мазнина. Рецептата е бедна на подправки, но точно това много ми хареса в нея. Но ако вие харесвате с повече подправки, не виждам причина да не добавите тези, които са ви любими.
Ще напиша рецептата така, както я приготвих аз с моите налични продукти.



Продукти:

700 г пилешко месо (аз обезкостих бутчета)
60 г краве масло
2 с.л. олио
250 г  гъби
7-8 парченца сушени гъби шийтаке (добавих ги от себе си)
2 моркова
1 ч.ч. грах от консерва
1 с.л. брашно
1 жълтък
300 мл пилешки бульон
100 мл бяло вино
настъргана лимонова кора (на вкус - аз сложих около 1 с.л.)
черен пипер
сол
магданоз



Сушените гъби се накисват в малко вода за около 1 час. Месото се нарязва на малки парченца. Морковът се реже на кръгчета, а гъбите на  филийки.
Маслото и олиото се загряват в достатъчно голям тиган, който ще събере всички продукти и ще можете да ги разбърквате безпроблемно. Тъй като в рецептата е необходимо месото да се изпържи бързо, аз го разделих на две части. Изпържих за бързо в силно загряната мазнина половината, извадих го и изсипах останалото. След това върнах първата част в тигана.
Към месото се прибавят гъбите и морковите и ястието продължава да се готви, като се разбърква често още десетина минути.
След това се поръсва с брашното и се разбърква. Изсипва се бульона. Изчаква се да заври и се прибавя бялото вино. Оставя се да къкри на слаб огън, докато течността изври почти напълно. По средата на варенето, се добавя изцедения грах от консерва и подправките. Тъй като в ястието има брашно, е необходимо да се разбърква сравнително често, защото може да залепне.
Когато на дъното на тигана остане съвсем мъничко гъст сос (около половин пръст), ястието се отмества от огъня.
Жълтъкът се смесва с малко от соса и се разбърква хубаво. Изсипва се в ястието и се разбърква много добре.
Поръсва се с пресен магданоз.

Аз сервирах със сварен ориз, към който бях добавила масло, царевица и броколи.




3 коментара:

  1. Много интересна рецепта за рагу Или.В книгите на София Смолницка има чудесни рецепти.Ще го изпробвам това рагу, много е бързо за приготвяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна рецепта и представяне, Илианка!
    Имам една стара книга на София Смолницка,
    но за сладкарство, която много харесвам,
    предполагам, че ще ми допадат и ястията.
    Сърдечни поздрави и прекрасни зимни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Трябва да потърся и сладкарската книга. Наистина рецептите са чудесни.

    ОтговорИзтриване