Pages

петък, 20 октомври 2017 г.

Пълнен карфиол с доматен сос


Карфиолът често е сочен за една от най-полезните храни през есента. Доскоро у нас се хапваше само на туршия. По-късно въведохме панирания вариант, после започнахме да го признаваме и в супи или на салата и сега ето още една вкусна рецепта за пълнен карфиол.

Рецептата се изпълнява сравнително лесно и вкусно разнообразява менюто ни.
Освен с кайма, карфиолът може да се напълни и със сирена, шунка или бекон и малко доматен сос вътре.
Аз  избрах да приготвя рецептата така.



Продукти:

1 глава карфиол около 1,5 кг (при мен беше 1,7)
400 г кайма
1 малка глава лук
1 морков
1 компотен буркан домати (настъргани или консерва)
200 г майонеза
1/2 ч.л. червен пипер
чубрица
черен пипер
сол
риган
1 с.л. захар
2 с.л. оцет




Карфиолът се почиства от листата, а кочанът се изрязва доколкото е възможно.
В голяма тенджера се налива вода, която се слага да заври. След завирането се добавя сол и 2 с.л. оцет. Слага се карфиола. Вари се кратко - колкото да омекне съвсем леко. Аз варих 7-8 минути. Изважда се, изцежда се от водата и се оставя да изстине.

Лукът се нарязва на ситно, а морковът се настъргва на едро ренде. 2 с.л. мазнина се загрява и в нея се задушават лука и морковите докато омекнат. Слага се червения пипер и се разбърква. Тази смес се изсипва при каймата. Добавят се чубрица и черен пипер на вкус. Посолява се, ако каймата не е солена. Разбърква се много добре.

Внимателно се разтварят розичките и между тях се пълни с каймата.


След като се напълни карфиола, внимателно се намазва с майонезата.

Доматите се изсипват в тава. Добавят се 2 с.л. олио,1 с.л. захар, риган и черен пипер на вкус, сол - ако е необходимо.
Върху тях внимателно се премества напълнената глава карфиол.

Слага се да се пече в загрята фурна на 180 градуса.
Като се запече леко отгоре, може да се покрие с хартия, за да не загори. Пече се до готовност и докато поизври  доматения сос.

Това е. Вкусно и лесно. Да ви е сладко!


6 коментара:

  1. Или,
    твоят карфиол изглежда впечатляващо.Правих карфиол залят с пресен доматен чеснов сос.Вкусен става.А твоят вариант е наистина много интересен и вкусен.Карфиолът е лесен за усвояване зеленчук, много диетичен и вкусен.
    Поздрави и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Не съм опитвала само с доматен сос, но идеята много ми хареса :)

      Изтриване
  2. И се е получило вкусно и ефектно ястие :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересно, ефектно и апетитно предложение, Илианка,
    обичам карфиол и идеята ми допада - бих опитала със сирена напр.
    Благодаря, поздрави за теб и прекрасни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се получи интересно със сирена. Сигурна съм, че и много вкусно :)

      Изтриване