Pages

сряда, 19 април 2017 г.

Торта с козунак, бишкоти и боровинки


Нормално е след Великден да ни останат козунаци и яйца, които после се чудим как да използваме. Днес ви предлагам тази торта с козунак, бишкоти и боровинки, която направих за юбилея на свекърва ми. Може да няма много добър вид, но ви уверявам, че тортата е просто фантастична. Прави се сравнително лесно, защото не се пекат блатове. Е, няма как да пропуснете престоя в хладилника, което много често е най-досадното при приготвянето на тортите.
За съжаление снимките ми не се получиха много хубави, но когато гостите очакват своето парче торта с нетърпение, няма как да снимаш добре.

За приготвянето на тази торта с козунак и бишкоти използвах купен козунак, който ни бяха дали на Великден, който беше с тегло 500г. Ако използвате домашен, най-вероятно ще ви трябва повече, тъй като той е доста по-тежък от купения.

Продукти за форма с диаметър 26 см:

1 козунак
около 300 г бишкоти

1 л прясно мляко
2 пакета пудинг ванилия на Д-р Йоткер
12 с.л. захар
4 жълтъка
50 г краве масло
2 ванилии

400 г заквасена сметана
250 г маскарпоне

1/2 бурканче сладко от боровинки
2 с.л. ром
прясно мляко за потапяне на бишкотите и сиропиране на козунака

шоколадови стърготини
бадеми



Приготвянето на тортата с козунак и боровинки започва с  направата на  пудинга. Тъй като трябва да е напълно охладен, можете да направите това доста по-рано.

850 мл от млякото се слага да заври със захарта. Пудингът се смесва с останалото мляко и жълтъците и се разбърква добре. След като млякото заври, тенджерата се измества от котлона и към млякото бавно при непрекъснато бъркане се прибавя горната смес.
Връща се на котлона, като се бърка постоянно и се държи докато заври отново и сместа се сгъсти. Слага се маслото и се бърка, докато се стопи.

Оставя се да се охлади напълно.


Смесват се маскарпонето, заквасената сметана и ванилията, като задължително се разбъркват с вилица или тел и в никой случай с миксер.

Прибавят се лъжица по лъжица към охладения пудинг и всичко се разбърква добре до идеално гладка смес. Без да използвате миксер, за да не се разводни заквасената сметана.


Сладкото се смесва с рома и малко вода, за да стане леко течно.

Взима се ринга от формата за торта и стените се облепват с хартия за печене. Поставя се направо върху тортената чиния, върху която ще се сервира тортата.

Козунакът се нарязва на филии с дебелина 1 см. 

На дъното на чинията се подреждат филии козунак, като всички дупки се запълват внимателно. Козунакът се сиропира с прясно мляко. Отгоре се сипва от крема, а върху него 1/3 от сладкото. Бишкотите се топят една по една много бързо в мляко и се подреждат върху крема. 



Следва нов слой крем и сладко и отново един ред бишкоти, крем и последното сладко. 



Най-отгоре се завършва с ред козунак, който леко се сиропира с мляко. Намазва се с крем и тортата се прибира поне за 6 часа в хладилника (при мен стоя цяла нощ). Накрая от крема трябва да остане за доизмазване, който също се прибира в хладилника.
Кремът на пръв поглед изглежда много, но на мен ми отиде цялото количество.
Изважда се и внимателно се освобождава от формата. Измазват се стените с крем, ако отгоре се е напукал креместия слой, също се маже със свежа доза крем.
Украсява се с филирани бадеми и шоколадови стърготини.




17 коментара:

  1. Чудничка и вкусна рецепта!Скоро ще бъде изпробвана!Благодаря, Илианка!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Иле, тази вечер ядох козуначена торта, но като видях твоята и започнах отново да прегллъщам :)
    Голяма са вкусотия тези торти!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са много вкусни, Хриси :)
      Бих похапнала отново... ако имаше :)

      Изтриване
  3. Много сочна тортичка, убедена съм, че е и чудесна на вкус, Илианка!
    У нас има цели три козунака и ще трябва и аз да се захващам с оползотворяването им, но пък вече сладко никой не желае, та си мисля дали да не ги замразя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, и аз замразих един. Доста ни се посъбраха и на нас. :)
      Но пък времето е такова едно... козуначено :)

      Изтриване
  4. Представям си колко е сочна!

    ОтговорИзтриване
  5. Стига бе хора, спрете се с тези изкушаващи рецепти с козунак. Тази торта е неустоима просто. За следващият Великден ще се запася с 5 козунака:). (Под коментара ти ще споделя линк). Поздрави, Или!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Посъбраха ни се, Кате. Ние раздадохме, но и на нас дадоха много.
      Няма изяждане :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Обичам козуначени сладкиши, а твоята торта е невероятно изкушение, Илианка!
    Разкошна комбинация от вкусове, аромати и текстура ... Записвам я!
    Чудесна декорация и празничен вид - Поздравления за юбилея и за теб. Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези думи казани от теб означават много.
      Благодаря, Дианка!

      Изтриване
  7. Чудесна идейка, Илианка! И тази торта трябва да опитам следващия път! Поздрави сърдечни, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Обичам козуначени торти и аз - стават сочни и ароматни, миналата година правих 2, така се падаха празниците. Тогава ползвах един козунак със сладко от смокини.
    Тази година си поизядохме (и разбира се подарявахме) козунаците обаче, още един остана, но не е изпръхнал, до утре ще му видим сметката:)
    Браво за жеста към свекървата, работна снаха и се е паднала:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, нищо :) Ако ти се дояде такава торта, винаги можеш да завъртиш един козунак или пък да купиш :)
      Поздрави,
      Веси!

      Изтриване
  9. Тази рецепта я пробвах с останалите козунаци от Великден и наистина беше много, много вкусна :) Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване