Pages

неделя, 5 март 2017 г.

Сладкиш с канела и заквасена сметана


Ако си търсите рецепта за вкусен сладкиш, който да е приятна компания за вашето кафе или пък да закусите с него, а защо да не си похапнете и без повод, попаднали сте на точното място. Този сладкиш с канела и заквасена сметана е много ароматен и много, много пухкав и вкусен. Освен това сладкишът се приготвя много лесно и  рецептата е подходяща и за начинаещи.
Сладкишът ще се хареса на всички вас, които обичате прекрасния аромат на канела и е добра идея за десерт, който да приготвите за вашите гости.

Продукти:

чаена чаша с вместимост 200 мл
тава за печене 30/30 см

125 г краве масло на стайна температура
1 ч.ч. захар
3 големи яйца
200 г заквасена сметана
200 г кисело мляко
2 1/2 ч.ч. брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
1 равна ч.л. сода
1 щипка сол
1 капсула ванилия

1/4 ч.ч. кристална захар
1/4 ч.ч. кафява захар
1 1/2 ч.л. канела

За глазурата:

1/ ч.ч. пудра захар
1-2 с.л. прясно мляко


Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Към него се добавят яйцата едно по едно, като след всяко сместа се разбива, докато го поеме добре. Брашното се смесва със содата, бакпулвера и солта. Добавя се половината от него и сместа се разбива добре. След това се слагат сметаната и киселото мляко, отново се разбърква, слага се останалото брашно. Разбърква се хубаво.




Тавата се застила с хартия за печене и се намаслява много леко.
Двата вида захар и канелата се смесват.

Половината от сместа се изсипва в тавата. Отгоре се поръсва 2/3 от канелената смес. След това внимателно се покрива с останалото тесто. Тъй като тестото е по-гъсто от нормалното за кекс и е лепкаво, трудно се разстила върху канеления слой. Затова може внимателно лъжица по лъжица да го прехвърлите в тавата и да размажете, докато се разпредели равномерно. Отгоре се поръсва останалата канелена смес.


Пече се в загрята на 180 градуса фурна, докато придобие златист загар. Проверява се с клечка дали е изпечен.

За глазурата се смесва пудрата захар с 1 лъжица от млякото и се разбърква. Ако е необходимо, се добавя още малко от млякото, за да стане достатъчно течна, за да можете да я разпределите върху сладкиша.  С помощта на лъжица глазурата се поръсва върху сладкиша с канела и заквасена сметана.
Готовият сладкиш може да се консумира както топъл, така и охладен. Аз не издържах и и го срязах още топличък. :)

И за финал - едни прекрасни теменужки.



7 коментара:

  1. Уханието на канела винаги ме привлича неудържимо!
    Чудесен е този сладкииш!И теменужките много ме радват! При нас все още няма :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много скоро, Бети :) Много скоро ще бъдат и при вас теменужките :)

      Изтриване
  2. Iliana, your cake looks so good, I am going to try it very soon. Regards.

    ОтговорИзтриване
  3. Или,
    чудесен и наистина лесен сладкиш.А канелата е любим аромат.Не се съмнявам,че е много вкусен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! :) Обичам много този прекрасен аромат.

      Изтриване
  4. Това звучи много интересно, но него ще оставя да приготвя сама, а от теб ще крадна букетчето дъхави теминужки...че още не мога да се отърва мислено от зимата:)

    ОтговорИзтриване