Pages

вторник, 14 март 2017 г.

Крем супа от червена леща


Рецептата за крем супа от червена леща е лесна и бърза за приготвяне. Освен това червената леща се понася по-добре от стомаха в сравнение с кафявата и може безпроблемно да се приема и от чувствителни стомаси. Още едно предимство е, че е белена и това я прави много бърза за приготвяне. Няма да пиша за полезните свойства на лещата, защото в нета има достатъчно информация и който се интересува, може да прочете. Само ще кажа, че е добре да присъства по-често в менюто ни, независимо под формата на какви ястия. Ето в този линк съм събрала няколко рецепти с леща, които са гарантирано вкусни и можете да разнообразите менюто си стях.

Продукти:

1 ч.ч. червена леща (чаша с вместимост 200 мл)
1 морков
1 глава лук
3-4 скилидки чесън (от по-малките, ако са големи - 2)
2 средни картофа
около 1 ч.л. настърган пресен джинджифил - или на вкус, може да сложите и повече, ако ви харесва
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. куркума
1 - 2 щипки мащерка
1/2 ч.л. кимион (или на вкус)
6 ч.ч. вода или бульон - може зеленчуков, може и пилешки
сол

Червената леща се измива. Морковите и лукът се нарязват. Чесънът се почиства и нарязва на ситно. Картофите също се режат на кубчета.
В 2-3 с.л. загрята мазнина се изсипват лукът и морковите. Задушават се под капак докато омекнат добре.  Изсипват се картофите и чесъна и се разбърква хубаво. Оставят се да се готвят като се разбъркват около 2-3 минути. Добавя се червения пипер и се налива течността. Прибавят се лещата и  джинджифила и супата се вари на тих огън до готовност на всички продукти. Ако смятате, че супата е много гъста, може да добавите още малко вода или бульон - по ваш вкус. Прибавя се доматеното пюре и подправките. Посолява се. Готви се още 3-4 минути. Накрая се пасира и по купичките :)
Може да се поръси с пресен магданоз.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

4 коментара:

  1. Много често използвам и аз червената леща Или.Наистина е хубава и лека, но и обикновената леща също не и отстъпва.Чудесна и много вкусна крем - супа се е получила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. По същия начин я правя,но и със обич бълг.запръжка за боб чорба/черв пипер/

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошна и тематична пролетна крем супа, Илианка -
    чудесен вкус, аромат и визия!
    Благодаря, поздрави и честита пролет!

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам червена леща, от обикновената ми става тежко на стомаха.
    И твоята добре си я сготвила, ще си дръпна паничка:)

    ОтговорИзтриване