Pages

неделя, 12 юни 2016 г.

Пиле със соев сос и мед, футболни мезета и страсти



В продължение на месец Европа, а и светът ще бъдат Футбол!
Битките по футболните терени във Франция се завъртяха с пълна сила, очакват ни още куп страхотни емоции с мачовете от европейското първенство.
Футболът обаче неизменно върви с бира и мезета (например). Тръпката пред телевизорите няма да е стопроцентова  без любимите кулинарни изкушения и студените напитки в горещите летни вечери. Горещи и в буквалния, и в преносния смисъл покрай футболните страсти.
Затова горещо ще бъде и в кухнята. Предизвикателството към кулинарите е много сериозно, защото те трябва да бъдат на нивото на голямото първенство. В тази връзка Щъркелово гнездо ви предлага няколко рецепти, които смятаме за подходящи за случая и се надяваме да помогнат за още по-пълноценното изживяване на футболната емоция.


Започвам с рецепта за Пилешки бутчета със соев сос и мед на фурна. Приготвят се много лесно и сравнително бързо, ако не броите времето за мариноване. Е, можете да пропуснете тази стъпка и да ги изпечете веднага, но по-вкусни ще станат, ако ги оставите да се ароматизират.




Продукти:

10 бр. пилешки бутчета (долната част)
2 с.л. мед
7 с.л. соев сос
2 с.л. ябълков оцет
2 -3 скилидки ситно нарязан чесън
1 ч.л. куркума
1-2 щипки джинджифил на прах
1 с.л. горчица
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. олио
1 ч.л. с връх натурално нишесте
150 мл бяло вино
около чаена лъжичка черен пипер (или на вкус)

по желание можете да добавите малко лют червен пипер


Пилето се почиства и измива. Подсушава се и много леко се посолява.
В купа се смесват всички останали съставки и се разбъркват добре. Бутчетата се потапят в марината и се овалват много хубаво. Оставят се да престоят в хладилник поне два часа. Може да направите това и от предната вечер и  на следващата вечер само да ги изпечете. А може и да не ги оставяте да се мариноват, а да ги изпечете директно.
Така приготвените пилешки бутчета се подреждат в тавата, в която ще се пекат. В купата с останалата марината се  излива бялото вино и тази смес се изсипва в тавата с бутчетата.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, като може да се обърнат по време на печенето един-два пъти, за да придобият по-равномерен загар.

Аз ги сервирах с картофки по селски.

А ето и още няколко предложения за футболни мезета:

Картофени топчета - http://ilrai.blogspot.bg/2012/10/blog-post_14.html

Пилешки хапки със сусам http://ilrai.blogspot.bg/2011/01/blog-post_24.html

Мързеливи пилешки хапки http://ilrai.blogspot.bg/2009/09/blog-post.html

Хапки със сирене и сусам http://ilrai.blogspot.bg/2012/01/blog-post_27.html

Надупени картофи http://ilrai.blogspot.bg/2015/03/blog-post_30.html

Печени картофки по Джейми Оливър http://ilrai.blogspot.bg/2013/01/blog-post.html

Картофени кюфтенца със сирене http://ilrai.blogspot.bg/2015/09/blog-post_5.html

Задушени картофи http://ilrai.blogspot.bg/2014/07/blog-post_18.html

Картофки със сусам http://ilrai.blogspot.bg/2013/05/blog-post_28.html

Картофени кюфтета http://ilrai.blogspot.bg/2008/07/blog-post_29.html



Хрупкаво пълнено хлебче http://ilrai.blogspot.bg/2015/08/blog-post_22.html


Пилешки хапки със зеленчуци http://ilrai.blogspot.bg/2012/12/blog-post.html

Още едни печени крилца http://ilrai.blogspot.bg/2009/06/blog-post_18.html

Панирани свински шницели http://ilrai.blogspot.bg/2016/06/blog-post.html

Свински уши на скара http://ilrai.blogspot.bg/2016/05/blog-post_21.html

Свински дроб с лук http://ilrai.blogspot.bg/2016/04/blog-post_27.html

Свински гърди на фурна http://ilrai.blogspot.bg/2013/10/blog-post_5.html

Свински хапки със зеленчуци http://ilrai.blogspot.bg/2013/09/blog-post_20.html

Шишчета от свинско и зеленчуци http://ilrai.blogspot.bg/2008/09/blog-post_07.html

Пилешки дробчета по селски http://ilrai.blogspot.bg/2015/04/blog-post_28.html

3 коментара:

  1. леллелле колко футболни предложения само! И чудесни, много апетитни бутчета!
    И сега какво да правим, като не гледаме футбол у нас :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не бих отказал и едно от всичките предложения, но бутчетата така и така са готви - грабвам си едно! Чудесна рецепта, мила!
    Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
  3. И ние сме така Пеп-не гледаме мач. Ама това не пречи да ядем.Чудесно предложение Илиянка!

    ОтговорИзтриване