В продължение на месец Европа, а и светът ще бъдат Футбол!
Битките по футболните терени във Франция се завъртяха с
пълна сила, очакват ни още куп страхотни емоции с мачовете от европейското
първенство.
Футболът обаче неизменно върви с бира и мезета (например).
Тръпката пред телевизорите няма да е стопроцентова без любимите кулинарни изкушения и студените
напитки в горещите летни вечери. Горещи и в буквалния, и в преносния смисъл
покрай футболните страсти.
Затова горещо ще бъде и в кухнята. Предизвикателството към
кулинарите е много сериозно, защото те трябва да бъдат на нивото на голямото
първенство. В тази връзка Щъркелово гнездо ви предлага няколко рецепти, които
смятаме за подходящи за случая и се надяваме да помогнат за още по-пълноценното
изживяване на футболната емоция.
Започвам с рецепта за Пилешки бутчета със соев сос и мед на
фурна. Приготвят се много лесно и сравнително бързо, ако не броите времето за
мариноване. Е, можете да пропуснете тази стъпка и да ги изпечете веднага, но
по-вкусни ще станат, ако ги оставите да се ароматизират.
Продукти:
10 бр. пилешки бутчета (долната част)
2 с.л. мед
7 с.л. соев сос
2 с.л. ябълков оцет
2 -3 скилидки ситно нарязан чесън
1 ч.л. куркума
1-2 щипки джинджифил на прах
1 с.л. горчица
1 ч.л. червен пипер
2 с.л. олио
1 ч.л. с връх натурално нишесте
150 мл бяло вино
около чаена лъжичка черен пипер (или на вкус)
по желание можете да добавите малко лют червен пипер
Пилето се почиства и измива. Подсушава се и много леко се
посолява.
В купа се смесват всички останали съставки и се разбъркват
добре. Бутчетата се потапят в марината и се овалват много хубаво. Оставят се да
престоят в хладилник поне два часа. Може да направите това и от предната вечер
и на следващата вечер само да ги
изпечете. А може и да не ги оставяте да се мариноват, а да ги изпечете
директно.
Така приготвените пилешки бутчета се подреждат в тавата, в
която ще се пекат. В купата с останалата марината се излива бялото вино и тази смес се изсипва в
тавата с бутчетата.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, като може да се
обърнат по време на печенето един-два пъти, за да придобият по-равномерен
загар.
Аз ги сервирах с картофки по селски.
А ето и още няколко предложения за футболни мезета:
Картофени топчета - http://ilrai.blogspot.bg/2012/10/blog-post_14.html
Пилешки хапки със сусам http://ilrai.blogspot.bg/2011/01/blog-post_24.html
Мързеливи пилешки хапки http://ilrai.blogspot.bg/2009/09/blog-post.html
Хапки със сирене и сусам http://ilrai.blogspot.bg/2012/01/blog-post_27.html
Надупени картофи http://ilrai.blogspot.bg/2015/03/blog-post_30.html
Печени картофки по Джейми Оливър http://ilrai.blogspot.bg/2013/01/blog-post.html
Картофени кюфтенца със сирене http://ilrai.blogspot.bg/2015/09/blog-post_5.html
Задушени картофи http://ilrai.blogspot.bg/2014/07/blog-post_18.html
Картофки със сусам http://ilrai.blogspot.bg/2013/05/blog-post_28.html
Картофени кюфтета http://ilrai.blogspot.bg/2008/07/blog-post_29.html
Пилешки крилца http://ilrai.blogspot.bg/2016/01/blog-post_11.html
Хрупкаво пълнено хлебче http://ilrai.blogspot.bg/2015/08/blog-post_22.html
Пилешко руло http://ilrai.blogspot.bg/2014/07/blog-post_26.html
Пилешки хапки със зеленчуци http://ilrai.blogspot.bg/2012/12/blog-post.html
Още едни печени крилца http://ilrai.blogspot.bg/2009/06/blog-post_18.html
Панирани свински шницели http://ilrai.blogspot.bg/2016/06/blog-post.html
Свински уши на скара http://ilrai.blogspot.bg/2016/05/blog-post_21.html
Свински дроб с лук http://ilrai.blogspot.bg/2016/04/blog-post_27.html
Свински гърди на фурна http://ilrai.blogspot.bg/2013/10/blog-post_5.html
Свински хапки със зеленчуци http://ilrai.blogspot.bg/2013/09/blog-post_20.html
Шишчета от свинско и зеленчуци http://ilrai.blogspot.bg/2008/09/blog-post_07.html
Пилешки дробчета по селски http://ilrai.blogspot.bg/2015/04/blog-post_28.html
леллелле колко футболни предложения само! И чудесни, много апетитни бутчета!
ОтговорИзтриванеИ сега какво да правим, като не гледаме футбол у нас :)
Не бих отказал и едно от всичките предложения, но бутчетата така и така са готви - грабвам си едно! Чудесна рецепта, мила!
ОтговорИзтриванеПоздрави от сърце!
И ние сме така Пеп-не гледаме мач. Ама това не пречи да ядем.Чудесно предложение Илиянка!
ОтговорИзтриване