Ами... какво да ви кажа. Не съм планирала да опитвам такава рецепта скоро, но посещението ми в Берлин миналата седмица ме провокира. Всяка сутрин от престоя ни там, ходехме с колежката в една пекарна да пием кафе и да хапнем нещо вкусно за закуска и за първи път опитах симити. Не съм ходила в Турция и не съм опитвала тамошните, но да ви кажа честно и тези в Берлин много ми харесаха. Толкова много, че веднага влязоха в списъка ми за правене в най-скоро време.
В края на престоя ни влязохме в друга пекарна, в която предлагаха и симити със сирене. Не ги опитах, защото вече не бях гладна, но пък ги запомних и потърсих рецептата, след като се завърнах. Попаднах на тази рецепта и реших да опитам. Е, нямах махлеб, но се получиха и без него. Малко увеличих количеството на прясното мляко, за повече бройки. Лакомия. Това е то!
И използвах нашенски сирене и кашкавал.
Продукти:
300 мл прясно мляко
1 кубче прясна мая
125 мл олио
2 яйца
2 с.л. захар
около 5 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
сирене
настърган кашкавал
2 с.л. петмез
1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. сусам (на мен ми отиде малко повече от половината на това количество)
Аз оставих няколко, от които оформих гевречета.
Петмезът се смесва с водата. Всеки симит се потапя от горната страна в него, а след това обилно в сусам. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, която е леко намаслена. Оставят се да втасат около 20 минути. След това с остър нож се правят разрези отгоре, така че да се види сиренето вътре.
Тъй като се страхувах кашкавалът да не изгори при толкова дълго печене, реших да го сложа по към края.
Втасалите симити се пекат в загрята на 180 градуса фурна. Когато леко се зачервят отгоре, се изваждат и в отворите се поставя кашкавал. Връщат се обратно и се допичат. Ако се притеснявате, че може да загорят, ги покрийте с хартия.
Тук може да се проследи целия процес на правене на тези вкусни сусамени симити със сирена.
Merhabalar, ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Това, което си направила е повече от прекрасно! Много, много ми хареса! Благодаря Ил!
ОтговорИзтриванеНищо, че е никое време, отмъквам си гевреме за утре :) Много са апетитни, а гевречета обожавам!
ОтговорИзтриванеРазкошни...., повече от разкошни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Илианка -
хубави, усмихнати и вдъхновени есенни дни!
Леле, страхотни са! Ще ми се да ги опитам веднага!
ОтговорИзтриванеНевероятно апетитни изглеждат, Илианка! Грабнаха ме и ще запрятам ръкави през уикенда, макар че и аз нямах такива планове:)
ОтговорИзтриванеизглеждат невероятно! Обожавам всякакви такива тестени неща. Сега съм на диета и не мога да ям сирене и тесто заедно, но ще опитам първо гевреците, а след това и тези симити с пълнеж.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер,
Галка
Невероятни печива, изкуших се невероятно от гледката!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Илианка!
Още едно изкушение ,неверятни са .Аз не съм чувала за петмез в БГ,откъде може да се намери или го заместваш с друго.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Ани
Иска ми се да мога да си взема едно! Страхотни са :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица :)
Много ви благодаря за положителните отзиви!
ОтговорИзтриванеАни, имам петмез вкъщи. Купувала съм от Халите в София.
А може да потърсиш и в магазини за здравословни и био продукти.
Поздрави!
Благодаря ти Iliana,! София ми е много далеч ,но магазини за био храни тук много .Винаги съм си мислела ,че разреден мед би могъл да замести петмезът(но аз не му знам вкуса всъщност ).Още веднъж поздравления за прекрасните симидчета!
ОтговорИзтриванеЛека вечер !
Ани
Здравейте, имам въпрос. Може ли петмеза да се замени с течен мед?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, замяняла съм го в други рецепти и смятам, че няма да е проблем :)
Изтриване