Не знам дали на вас са ви познати тези домати, но на мен са ми много любими. Даже смело мога да кажа, че от всички туршии и зимнини най-много обичам тези кисели домати. Те са и много лесни за приготвяне. За тази рецепта могат да се използват и зелени домати, но на мен тези ми харесват много повече.
Пиша технологията за приготвяне, която знам от баба.
Избират се хубави домати, най-добре от сорт Рома. Хубаво е да не са презрели, да са все още твърди и малко недоузрели. Взима се един трилитров буркан и се претегля. След това се пълни с домати, между които се слагат 2-3 клончета целина, 2-3 клончета копър, 3-4 листа от вишна и скилидките на 1 глава чесън. Напълненият буркан се тегли отново и се изважда тежестта на празния буркан, за да се получи чистото тегло на доматите. След това се налива вода до горе, за да се измери какво количество вода ще събере буркана. Внимание! Сега водата се излива в съд и към нея се добавя сол. На 1 кг домати се полагат 30 грама сол. Водата със солта се разбърква хубаво и се оставя поне 30 минути, за да може да се разтвори. След това солената вода се излива в буркана с доматите.
*Така баба приготвя доматите. Но ние с мама сме по мързеливата процедура... Слагаме солта в бурканите и заливаме с вода. Пак се получават.
Бурканът се запечатва с найлонова капачка и се прибира на тъмно и хладно по възможност място.
Кога ще станат готови киселите домати, зависи много дали времето е по-топло или е по-хладно и от това дали сте сложили червени или зелени домати. Но все пак времето за втасване е между 10 дни и две седмици.
Вече имам още една рецепта за кисели червени домати, изключително сполучлива и много лесна. Може да я прочетете тук https://ilrai.blogspot.com/2023/08/blog-post_29.html?m=0
Много интересна трушия, за пръв път виждам и чувам за червени кисели домати. Листата от вишна като подправка ли се използват? Весела и усмихната сряда!
ОтговорИзтриванеЛистата от вишна са консерват и дават уникален аромат. не
ИзтриванеБрей, Илианче, откъде я измъкна тази рецепта - кисели домати, че и с вишневи листа?! Много интересно, аз също за първи път виждам нещо подобно.. така колко време могат да се съхраняват?
ОтговорИзтриванеПрегръдка и поздрави от мен!
И ние правим подобна туршия с червени домати.Листата от вишна се поставят за да стоят доматите твърди и туршията да е трайна.Но същата туршийка става и с леко порозовели или със зелени домати.
ОтговорИзтриванеМного вкусна туршия става.
Поздрави Или !
Не съм правила , а и не ми е позната рецептата. Чудесно е че сподели, Илиана!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Радвам се, че ви предлагам нещо ново. Рецептата е много вкусна и изпитана стотици пъти.
ОтговорИзтриванеТрайността е няколко месеца. Но у нас не изтрайват много, обикновено като се вкиснат и веднага ги нападаме. Едно време баба ги правеше в малки бидони и в огромни количества. И до Нова година някъде се изяждаха :)
Илиянче,не се ли претакат? И в селото на моя мъж ги правеше свекърва ми и сестра и!Червени домати в 3-литрови буркани с вишневи листа-те не слагаха чесън и подправки,но я правеха!Но аз отдавна ,съм ги опитвала , а и не помня-претакаха ли се,или не, а и няма вече кой да питам!
ИзтриванеАми ние не ги претакаме.
ИзтриванеМоже да се обръщат/разклащат няколко дни както са с капачката, но може и да не се.
Листата от вишна и чесъна не са задължителни. Аз например сега заложих без тях :)
Редовно правя червени кисели домати през лятото и се изненадах прочетох,че стават кисели минимум за 2 седмици.Моите стават за 3-4 дни.
ОтговорИзтриванеМалка разновидност - вместо листа от вишни баба ми слагаше листа от дива дюля. Слагат се ред листа, ред домати и т. н. Обикновено се ядат между 15 декември и Нова година.
ИзтриванеТова е много хубава и приятна туршия.Даже сега ще си направя СЛЪНЧЕВИ домати.Готова е за седмица, прибирам в хладилника и е ....вкусутия!!!Единствена добавка е солта
ОтговорИзтриване