Продукти:
1 кг тиквички
1-2 моркова
2 глави чесън
700 мл зеленчуков бульон или гореща вода/може да се замени с друг бульон от месо
6 с.л. крема сирене
1 - 2 стръка мента /на вкус/
сол
черен пипер
зехтин
Тиквичките се разрязват по дължина и се нарязват на шест дълги ивици. Морковите се нарязват на парчета. Чесънът се почиства от външната обвивка и се отрязва отгоре малко, както е посочено на снимката. Зеленчуците се поставят в застлана с хартия за печене тава, поливат се леко със зехтин и се посоляват. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, докато омекнат много добре, като внимавате да не прегорят.
Изпечените тиквички се слагат в съд, подходящ за пасиране заедно с морковите и изстисканият от люспите изпечен чесън. Добавя се крема сиренето, листенцата мента и малко от бульона. Първо леко се намачква с вилица, а после се пасира до гладка смес, като постепенно се прибавя и останалия бульон.
Подправя се с черен пипер и лимон по желание.
Или,
ОтговорИзтриванестанала е чудесна крем - супа, но аз я предпочитам в съвсем постен вариант и такава ще я приготвя.
Поздрави !
Ще ме запалиш да я пробвам още утре! Интересно ми е как ще се върже с ментата.
ОтговорИзтриванеХубав следобяд, Ил!
Чудесно предложение, Или :)
ОтговорИзтриванеАх, че хубава супа! Тиквичките изобщо не са ми любима храна. Съответно, щом оставям коментар за тях значи наистина съм впечатлена! Великолепна супа! Категорично! Браво Ил!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, вкусна е супата.
ОтговорИзтриванеОпитайте и вие. Можете да добавите още зеленчуци, които да изпечете с тиквичките.
Печения чесън придава една мекота,нали?!
ОтговорИзтриванеВеликолепна супа,Ил!
О, много ароматна и свежа, обичам тиквички и тази супа ми хареса!
ОтговорИзтриване