Pages

четвъртък, 16 юли 2015 г.

Крем супа от печени тиквички и печен чесън



Продукти:

1 кг тиквички
1-2 моркова
2 глави чесън
700 мл зеленчуков бульон или гореща вода/може да се замени с друг бульон от месо
6 с.л. крема сирене
1 - 2 стръка мента /на вкус/
сол
черен пипер
зехтин

Тиквичките се разрязват по дължина и се нарязват на шест дълги ивици. Морковите се нарязват на парчета. Чесънът се почиства от външната обвивка и се отрязва отгоре малко, както е посочено на снимката. Зеленчуците се поставят в застлана с хартия за печене тава, поливат се леко със зехтин и се посоляват. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна, докато омекнат много добре, като внимавате да не прегорят.
Изпечените тиквички се слагат в съд, подходящ за пасиране заедно с морковите и изстисканият от люспите изпечен чесън. Добавя се крема сиренето, листенцата мента и малко от бульона. Първо леко се намачква с вилица, а после се пасира до гладка смес, като постепенно се прибавя и останалия бульон. 
Подправя се с черен пипер и лимон по желание.





7 коментара:

  1. Или,
    станала е чудесна крем - супа, но аз я предпочитам в съвсем постен вариант и такава ще я приготвя.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ще ме запалиш да я пробвам още утре! Интересно ми е как ще се върже с ментата.
    Хубав следобяд, Ил!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение, Или :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ах, че хубава супа! Тиквичките изобщо не са ми любима храна. Съответно, щом оставям коментар за тях значи наистина съм впечатлена! Великолепна супа! Категорично! Браво Ил!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, вкусна е супата.
    Опитайте и вие. Можете да добавите още зеленчуци, които да изпечете с тиквичките.

    ОтговорИзтриване
  6. Печения чесън придава една мекота,нали?!
    Великолепна супа,Ил!

    ОтговорИзтриване
  7. О, много ароматна и свежа, обичам тиквички и тази супа ми хареса!

    ОтговорИзтриване