Pages

петък, 15 май 2015 г.

Сиренак


Скоро опитах нещо подобно в едно заведение в Троянския балкан. Много ми хареса и, макар че беше печено в пещ, реших да пробвам изпълнение на фурна. Понеже нямам пещ, сложих във фурната една тава, която обърнах с дъното нагоре и загрях силно фурната. После поставих въпросните сиренаци върху тавата и то взе, че се получи идеално! Вкъщи преядоха, но бяха мноого доволни. Следващия път си поръчаха пица по същата формула.


Ето как изпълних рецептата аз.

Продукти:

350 мл хладка вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
20 г прясна мая
около 600-700 г брашно

краве масло
сирене кашкавал

Маята се разтваря във водата заедно със захарта. В подходящ съд изсипете половината брашно и направете кладенче. Солта се изсипва в кладенчето и се добавя маята. Разбърква се и постепенно се добавя от останалото брашно, като се меси, докато тестото поеме достатъчно от него и стане меко и нелепнещо (да може да се точи). Може да ви отиде и по-малко от посоченото количество брашно, но може да ви отиде и всичкото. 

Омесеното тесто се покрива с чиста кърпа и се оставя да втаса хубаво.
Разделя се на 6 или 8 части, които се оформят на топки. Втасват.
Тава с по-голям диаметър се поставя във фурната с дъното нагоре. Фурната се загрява на 200 градуса. Една топка се разточва на кръг с дебелина около 2 мм върху хартия за печене. (ако обичате пухкави, а не хрупкави неща, разточете по-дебело.) Отгоре се поставят няколко малки парченца масло (6-7-8 колкото ви харесва). После се поръсва със сирене и накрая с настърган кашкавал. По желание се наръсва чубрица.
Заедно с хартията за печене и с нейна помощ, така приготвения сиренак се слага в сгорещената фурна на дъното на тавата. Пече се докато се зачерви. Внимавайте, става много бързо. Тъкмо имате време за три - четири минути да подготвите следващия сиренак. 


























За себе си подготвих със зехтин, домати и маслини. Препоръчвам и тази комбинация.

21 коментара:

  1. Това е фантастично! Просто е страхотно!

    ОтговорИзтриване
  2. Идеята за обърната тава е чудесна.
    Имам каменна плоча за печене - сигурно ще стане

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е, Ил.
    А ученото си е учено :)
    Все едно, че имаш камък за пица!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Страшно е това и задължително ще го пробвам, Илианче!
    Аз пък мислех да си взема от тези теракотените плочи за да пека хляб на тях, обаче докато дойде това време ще пробвам и номера с тавата.
    Ето, днес от теб цели две хубави идеи си откраднах! ;)
    Слънчеви и прекрасни почивните дни! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни сиренаци и прекрасно изпълнение ;). Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубава и хитра идея е тази с тавата. :)
    Рецептата е невероятна!!! Задължително ще я направя!
    Поздрави и прекрасен уикенд, Иле!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно предложение, Или! Знаеш, харесах го от пръв поглед. Ще взема и аз да приложа хитринката у дома:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, че апетитно се е получило! Идва ми да дръпна едно парченце през екрана, така да ги обичам...Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Ееееее прекрасно е!!!
    Взимам си парченце!

    ОтговорИзтриване
  10. Много бърза и лесна рецепта, оригинална технология и прекрасно представяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. И аз искам;) И аз;) Чудничко!

    ОтговорИзтриване
  12. Илианка, чуднички са!
    Ама що обърна тавата, не може ли да си е в правилната посока:))

    ОтговорИзтриване
  13. Радвам се, че ви харесва идеята.
    Още повече ще се радвам, ако ги опитате :)

    Веси, по-удобно е така :)

    ОтговорИзтриване
  14. ще го пробвам :) обожавам такива неща... благодаря за рецептата...

    ОтговорИзтриване
  15. Каква е разликата как ще е тавата!Глупаво,
    но питам?

    ОтговорИзтриване
  16. Извинявам се, но не разбрах въпроса.

    ОтговорИзтриване
  17. Не мисля, че това е Сиренак от Троян.
    Аз съм израснала с Троянски Сиренаци.
    По скоро това е някакъв вид пърленка.
    Троянският Сиренак е затворена кора от тесто с мая и пълнеж от яйца и сирене.
    Формата му е подобна на пица Калцоне.
    Но може би и тази пърленка е вкусна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитах го в Комплекс Хитър Петър в Бели Осъм. Там го предлагат по този начин. Можете да видите и снимка в този линк как го поднасят там https://igx.4sqi.net/img/general/width960/5351490_122YdpeG1E4wb6OckRjgwbYjxvnNm6RK4ncQSVk_59U.jpg
      Вероятно има вариации.

      Изтриване
    2. Съжалявам, но не е Троянски сирена, а обикновен на пърлена питка.
      Вариаций на Троянски сирена не се допускат.
      Най вероятно от незнание е предложено на клиентите под това име.

      Изтриване
    3. Споделете Вашата рецепта, моля!

      Изтриване
  18. По моя роден край,това ястие се нарича шупла.

    ОтговорИзтриване