Pages

понеделник, 30 март 2015 г.

Надупени картофи



Интересно е как за толкова дълго време откакто пиша този блог, не съм намерила място на тези картофки в него. Е, най-накрая и това ще свърша.
Рецепти за приготвянето им има много, не претендирам за автентичност. Не съм от Родопите, откъдето се твърди, че произлиза рецептата. Просто ги приготвям така, както на мен ми харесва. И понеже се получават много сполучливи, реших да ги споделя и с вас.

Рецептата е изключително елементарна и колкото и начинаещи да сте в кухнята, ще се справите. Е, трябва все пак да внимавате, докато ги разрязвате 

Рецептата се получава много добре с пресни картофи, но става и с по-стари. Хубаво е да подберете еднакви по размер картофи - средни или малко по-малки.

Продукти:

около 1 кг картофи
4-5 с.л. олио
1-2 с.л. шарена сол
допълнително сол при желание (ако количеството на солта в шарената сол е малко)

Два варианта - можете да ги приготвите небелени (ако са пресни) и да ги обелите, ако кората на старите картофи ви дразни.
Ако няма да ги белите, ги почистете добре с помощта на гъбичка или четка и ги измийте хубаво. А иначе обелете картофите и отново измийте.

След това олиото се смесва с шарената сол и бялата сол и се разбърква добре.
Картофите се разрязват на половинки.
Тавата за печене се застила с хартия или просто се намаслява. (Аз използвам хартия за печене, много по-удобно ми е). Всяка половинка  се потапя отвсякъде в горната смес. Картофите се подреждат в тавата с разреза надолу и "дупетата" нагоре.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна.

*Тъй като не искам да се получават много сухи, сипвам съвсем мъничко вода в тавата, след като подредя картофите (около 1-2 мм).  Но това разбира се, е лично моя добавка. В рецептите, които съм чела, не фигурира. 

Получават се невероятно вкусни картофки, които можете да предложите като добавка на сирена или месо, а можете да консумирате и самостоятелно, както често правя аз.

Сигурно е излишно да казвам, че чаша бира ще им дойде доста добре 

четвъртък, 19 март 2015 г.

Скалички



Скалички. Приготвят се толкова лесно и бързо, че дори и малките деца могат да ги направят.
Толкова са вкусни и са подходящи за детско парти или пък друг празник.
Можете да ги направите от бисквити, както е в моята рецепта, но съм срещала /хапвала/ и такива от изрезки от блат за торта, изостанал кекс, торти, пасти... Изобщо има голямо разнообразие в начина на приготвяне. Но важното е едно. Винаги са вкусни.
И винаги е по-добре да си ги направите вкъщи, отколкото да ги купите, защото никога не може да сте сигурни дали във вашата скаличка от магазина/сладкарницата няма вложена стогодишна торта.

Продукти:

300 г бисквити petit beurre (взимам от Лидл)
150 г краве масло
200 г орехи
4 с.л. пудра захар
3 с.л. какао
5 с.л. силно кафе (може да се замени с прясно мляко)
ванилия

аз имах малко останал локум и го нарязах на ситно вътре ( около половин кутия)

200 г шоколад
кокосови стърготини за поръсване

Бисквитите се натрошават на ситно (аз ги сложих в робота). Смесват се със смлените орехи (също в робота не много фино, за да се усещат). Маслото се разтопява. Бисквитите се смесват с орехите, захарта, какаото, локума и ванилията и се заливат с разтопеното масло и кафето. Всичко се разбърква много добре, докато хубаво поеме маслото. Ако ви се струва суха сместа, добавете още лъжица кафе и намачкайте.

С ръце внимателно се оформят скаличките и се подреждат върху хартия за печене.
Шоколадът се разтопява на водна баня и скаличките се потапят в него или се заливат с лъжица. Аз лично ги потапях. Поставят се върху хартията, поръсват се с кокос и се оставят на студено да се стегне шоколадът.

Лично на мен на следващия ден ми харесаха повече.

Но разбирам нетърпението, с което се очакват, така че можете да ги консумирате след два часа.



сряда, 18 март 2015 г.

Баница с кори на сач



Баници, баници, баници. Толкова много видове и все вкусни. Днешната е с кори на сач.
Аз я приготвям така.

Продукти:

1 пакет кори на сач (ползвам от Лидл)
400 г сирене
5 яйца
5 с.л. кисело мляко
60-70 г краве масло

Сиренето се смесва с яйцата и киселото мляко. 
Корите се разгъват. В края на всяка кора се слага от плънката (плътна линия)  и малко от нея се разпределя по цялата кора. Поръсва се с парченца краве масло и се навива на руло. Първата кора се  завива на охлюв и се поставя в застлана с хартия за печене или намаслена тава. С останалите кори се процедира по същия начин, като се завиват около първата кора. 





Така приготвената баница се поръсва с парченца масло и се пече в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване. След като се извади от фурната, още гореща се напръсква със студена вода и се завива с чиста кърпа, за да омекне. 

Да ви е сладко!
На нас ни беше много :) 

неделя, 15 март 2015 г.

Картофени кюфтета с праз



В нашата група във Фейсбук Готви, обичай, усмихни се!  имаме тематични седмици и който има желание, се включва с нещо по темата. Тази седмица беше посветена на ястията с праз и макар и в последния ден, ще се включа с едно предложение.

Картофени кюфтета! Кой ли не ги обича? Но, ако им добавите и малко задушен праз... мммм, стават много вкусни.
Опитах ги в два варианта и печени на фурна, и пържени. Все са много вкусни и сполучливи.



Продукти:

около 700 г сварени картофи
3 стръка праз
2 с.л. олио
30 г краве масло
3 равни с.л. галета
2 малки яйца
1 к.л. червен пипер
1 равна с.л. чубрица
1 ч. л. сушен джоджен (може и пресен)
черен пипер
сол

галета за овалване



Празът се нарязва на полумесеци. Олиото и маслото се смесват и загряват  в тиган и празът се изсипва вътре. Задушава се под капак с малко сол докато омекне (за по-здравословен вариант празът може да се свари, след което трябва да се изцеди добре). Картофите се обелват и се намачкват. Към тях се добавя празът. Слага се яйцата, галетата и подправките. Сместа хубаво се омесва.  Оформят се топчета, които се овалват в галета.

И тук има два варианта - печене или пържене.

1. Приготвя се тава, която се застила с хартия за печене. В нея се подреждат кюфтенцата (могат да останат на топчета или лико да се сплескат). Заливат се със струйка олио и се пекат в загрята на 180 градуса фурна.

2. Загрява се мазнина в тигана и в нея се изпържват предварително оформените кюфтенца. Отцеждат се върху салфетка и тогава се сервират.

Аз ги сервирах със сос от кисело мляко, майонеза и малко мента.