Pages

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Питка от тесто с айрян



Днес ще споделя с вас една много сполучлива рецепта за тесто за питка. 

Продукти:

200 мл топла вода (трябва да е по-топла от тази, която обикновено се използва за месене)
200 г кисело мляко на стайна температура
20 г прясна мая
1 яйце+1 белтък
4 с.л олио
2 с.л. захар
1 с.л. сол
около 650 г брашно

1 жълтък за намазване, смесен с малко мляко и олио

Водата се смесва с киселото мляко и се разбърква, докато се получи хомогенна смес. Температурата на получения айрян трябва да е нормалната за месене.
В него се разтваря маята заедно със захарта и се добавят две-три шепи брашно. Бърка се и се оставя да шупне.
В брашното се прави кладенче и вътре се слагат яйцата, олиото и солта. Изсипва се млякото с маята. Меси се меко тесто. Аз умишлено го оставих леко лепнещо, но все пак достатъчно плътно за работа. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса докато удвои обема си.
Разделя се на четири. С намаслени ръце се взима тесто, леко се намазва с олио и се разточва на кръг с диаметър равен на диаметъра на тавата за печене. Поставя се в предварително застлана с хартия за печене тава, която е намаслена по дъното и стените. Разточват се и останалите три части по същия начин с мазнина и се поставят една върху друга в тавата. 

Разрязва се на  8 триъгълника, като разрезите не минават през средата, а остава една обща част в средата. Така получените триъгълници внимателно се усукват в една посока два или три пъти. Питката се намазва с жълтъка и по желание се поръсва със семена. 
Пече се на 170 градуса, като се поставя в незагрята фурна. След като леко се зачерви отгоре, може да се покрие с хартия, за да не изгори. 






10 коментара:

  1. Иле, голяма майсторка си на питките! Тестото те обича!
    Този модел на питка съм го правила, но ще пробвам и с твоето тесто.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Поредната хубава питка, Ил!
    Чудесна е!

    ОтговорИзтриване
  3. Майстор-Питка си ти, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Подкрепям мнението на всички, че с тестото сте големи приятели :) Правиш чудеса с него, Илиана! Така ме изкуши тази красавица с прелестния си загар и пухкава сърцевина, страхотна е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, как печете питката? Първо на долен реотан или направо и на двата (горен и долен)?

    ОтговорИзтриване
  6. Правила съм питка с такова тесто и оформление, но резултатът не е като твоя. вероятно трябва да оставя тестото малко по-меко! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Много сте мили, благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  8. Относно печенето на питката - включвам фурната и горе и долу.
    Успех! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Обичам да използвам мътеница или кисело мляко в моите хляб и брашно сладкиши ... някак си е много по-мек , по-дълъг , когато се пече с мляко .

    ОтговорИзтриване