Имате ли любима рецепта за пиле? Моята е пиле с ориз. Много не обичам да ме питам кое е любимото ми ястие, но... ако някой ме попита, може би ще отговоря, че е това. Пиле с ориз. Вкусотия голяма. Много обичано ястие от всички. Вероятно и от вас.
Ще споделя два начина за приготвянето на тази рецепта, които се различават само в подготовката на пилето. И двата са много вкусни, така че вие сами можете да изберете как да го сготвите. Ако имате домашно пиле и искате да го сготвите с ориз обаче, препоръчвам първия вариант. Втория вариант е подходящ за купено пиле, на което не е нужна дълга обработка.
Продуктите са едни и същи.
1 пиле
1 1/2 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
1 морков
1 домат - настърган или от консерва
черен пипер
чубрица
сол
3-4 с.л. олио
Вариант 1:
Пилето се нарязва на порции. Слага се да се вари с черен пипер на зърна и малко сол. Когато месото омекне (не е сварено напълно), се изважда. Олиото се загрява и в него се поставят ситно нарязания лук и морков. Задушават се около пет минути и се прибавя почистеният и измит ориз. Готви се при постоянно бъркане докато оризът промени цвета си. Прибавят се настъргания домат и подправките. Изсипва се в тавата, в която ще се пече и се налива 4 1/2 ч.ч. от бульона, в който е вряло пилето. Подрежда се пилето и се пече в загрята фурна на 180*.
Вариант 2:
Пилето се реже на порции. Малко мазнина се загрява и в нея се слагат парчетата пиле за кратко, колкото да се запечатат. Изваждат се и в същата мазнина се изсипват лука и морковите. Задушават се, както в горната рецепта и се добавя ориза, а след малко и доматите. Разбърква се, слагат се подправките и се налива чаша вода. Посолява се, оризът се изсипва в тава и върху него се подреждат пилешките парчета. Добавя се още 3 1/2 ч.ч. вода и се пече в загрята на 180* фурна.
Така приготвям пилето аз и така се харесва вкъщи. Опитвала съм вариант без домати, моркови и подправки, но не беше добре приет. Също така, към ориза можете да добавите грах. Получава се много добре.
Вкусове разни.... Варианти за пиле с ориз разни и разнообразни...
Пилето се нарязва на порции. Слага се да се вари с черен пипер на зърна и малко сол. Когато месото омекне (не е сварено напълно), се изважда. Олиото се загрява и в него се поставят ситно нарязания лук и морков. Задушават се около пет минути и се прибавя почистеният и измит ориз. Готви се при постоянно бъркане докато оризът промени цвета си. Прибавят се настъргания домат и подправките. Изсипва се в тавата, в която ще се пече и се налива 4 1/2 ч.ч. от бульона, в който е вряло пилето. Подрежда се пилето и се пече в загрята фурна на 180*.
Вариант 2:
Пилето се реже на порции. Малко мазнина се загрява и в нея се слагат парчетата пиле за кратко, колкото да се запечатат. Изваждат се и в същата мазнина се изсипват лука и морковите. Задушават се, както в горната рецепта и се добавя ориза, а след малко и доматите. Разбърква се, слагат се подправките и се налива чаша вода. Посолява се, оризът се изсипва в тава и върху него се подреждат пилешките парчета. Добавя се още 3 1/2 ч.ч. вода и се пече в загрята на 180* фурна.
Така приготвям пилето аз и така се харесва вкъщи. Опитвала съм вариант без домати, моркови и подправки, но не беше добре приет. Също така, към ориза можете да добавите грах. Получава се много добре.
Вкусове разни.... Варианти за пиле с ориз разни и разнообразни...
Ne mi dopada oriza da e s domati. Nikoga ne slagam domati kogato gotvia oriz. Mnogo po-vkusen e!
ОтговорИзтриванеи аз го предпочитам без домати :)
ИзтриванеЕ, на мен пък ми допада и то много! Даже днес си готвих точно пиле с ориз на фурна и точно сложих доматки. Харесвам киселия вкус, който добавят. Ама чудесно е твоето, Иле!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Ето, вкус другар няма.
ОтговорИзтриванеВсеки го готви както му харесва. :)
Хубава неделна вечер!
Моите хора много обичат пиле с ориз. Правя го различно и с домати и без:). Твоето изглежда много вкусно, Или! Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеТрадиционна манджа си е Илианка, и аз често я приготвям у дома, напоследък обезкостевам вареното пиле, че така е по-удобно да се хапва. Ако не си опитвала - сложи следващия път джоджен - страхотен вкус придава, но както си писала и ти - вкусове разни!
ОтговорИзтриванеМисля, че мазол ми излезе на устата, а на теб на ущите, но децата ми разсъждават точно като теб- обожават това пиле;) Хубава вечер, Илианка!
ОтговорИзтриванеОх, че апетитно!
ОтговорИзтриванеВсеки да го приготвя както му харесва! Аз го правя най-често с бял ориз и то не защото не обичам разните добавки,те определено обогатяват вкуса, а заради това, че като беше бременна дъщерята и лежа за задържане, почти всяка вечер са им давали постно ориз с домати. От тогава тази комбинация е забранена! :)
Хубава вечер,Илианка!
Веси, и аз исках да го направя на парченца, но ми отрязаха мераците набързо. Кокалчета трябвало да има...
ОтговорИзтриванеКапризи! :D
Мъхче, невинна съм!!! :D
ОтговорИзтриванеЗнаят децата какво да ядат :)
Инче, променят се вкусовете по време на бременност, аз тогава проядох банани и .... кебапчета :D
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеНе съм особен готвач, да не кажа хич! Тепърва се уча все още (така е, като си намериш човек, за когото да се стараеш ;) ) и второ, което е най-важното - не обичам (ама хич!) ориз!!! Преди малко сготвих за първи път пиле с ориз по Вашата рецепта и освен съпругът ми и брат ми (временно живеем заедно) си облизах и аз самата пръстите!!! Не знаех, че оризът може да бъде така вкусен! :)
Благодаря Ви много! Ще Ви следя на драго сърце!
Това беше първото нещо, което прочетох тази сутрин.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че усмихнахте деня ми!
Щастлива съм, че ви е било вкусно :)
Добре дошли сте винаги!
Поздрави,
Илиана
Една приятелка ми сподели Вашата рецепта за пиле с ориз. Не съм от върлите готвачи, но смея да твърдя, че вече няколко пъти приготвям за вечеря вече любимото ястие Пиле с ориз и няма необлизан пръст :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря както на Вас, така и на моето другарче!