Продукти:
200 г домашна юфка
4 яйца
3 средни ябълки
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. канела
70 г краве масло
1 ванилия
1 ч.ч. прясно мляко
6 с.л. кафява захар
Ябълките се почистват и се настъргват. Три от яйцата се разбиват със захарта. Не е нужно да използвате миксер. Разбийте ги леко с тел. Към тях се прибавят киселото мляко, смесено със содата, ябълките, орехите, канелата и ванилията. Всичко се разбърква добре. Дъното и стените на тавичка се намазват с краве масло. 2/3 от юфката се слага на дъното на тавата. Върху нея се изсипва ябълковата смес. Покрива се с останалата юфка. Отгоре се подреждат парченца масло. Слага се да се пече. Останалото яйце се разбива и се смесва с прясното мляко. Когато юфката се зачерви, се изважда от фурната и се залива с приготвената смес равномерно. Отгоре се поръсва с кафявата захар. Ако нямате кафява захар, използвайте обикновена. Връща се във фурната и се допича.
Прекрасен десерт с хрупкава захарна коричка :)
Интересна рецепта, Илианка. Още не ми е "ябълково", но зимъска ще се възползвам от рецептата ти!
ОтговорИзтриванеИле, чудесно изглежда! Нямам идея какъв е вкусът точно, защото юфка, по думите на майка ми, съм яла само като бебе. Но ето повод да си "припомня". :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, аз много обичам юфка. Най-често я правя с прясно мляко и захар. Става мммм, много вкусна :)
ОтговорИзтриванеА този вариант е малко по-различен. Но гарантирам, че е вкусен :)
Веси, не ми е нужно да е зима, за да се възползвам от този прекрасен вкус :)
ОтговорИзтриванеПробвай, мисля, че ще ти хареса :)
Мога да си представя какъв ще е вкуса на този страхотен десерт, Илианка. Нещо подобно правя и аз, а и с кори за баница се получава също много вкусно и красиво.
ОтговорИзтриванеХубава неделя ти желая! :)
Много обичам юфка, но заради моите човеци май не правя. Така май ще мине като десерт ) Много апетитно парченце!
ОтговорИзтриванеГарантирам вкуса, момичета.
ОтговорИзтриванеПепи, у нас и Никол яде.
Вече я опитахме и всички вкъщи си облизаха пръстите! Благодаря ти :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за доверието! Да ви е вкусно!
ОтговорИзтриванеЗдравейте искам да попитам дали орехите са смлени?Благодаря. :)
ОтговорИзтриванена колко градуса се пече и колко време?
ОтговорИзтриванеАз обикновено пека на 170-180*.
ОтговорИзтриванеА колкото до времето за печене - всяка фурна пече различно. Печете, докато сместа се стегне добре и се зачерви апетитно.
:-)
ОтговорИзтриване:-)
ОтговорИзтриванеЕееейййй,Илианка тази рецепта е супер ! Бях правила а юфка ,ама купешка , сладка баница ! Но непременно ще опитам твоята рецепта !
ОтговорИзтриванеЮфката вари ли се предварително, или се слага направо от пакета?
ОтговорИзтриванеЮфката се изсипва направо от пакета. Не е нужно да се вари предварително.
ОтговорИзтриванеУспех :)
Здравейте, рецептата много ме впечатли, може ли само да уточните приблизителни размери на тавичката. Благодаря !
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
Изтриванерецептата наистина е много сполучлива. Аз пекох в тава с диаметър 26 см.
Поздрави,
Илиана
Ябълковият щрудел става превъзходен. Рецептата е уникална. Благодаря ви Илиана!
ОтговорИзтриванеИлианче, става ли "мокра" от млякото?
ОтговорИзтриванеСочен е сладкишът.
ИзтриванеМного вкусен сладкиш се получи. Пухкава и сочна млечна баница с вкус на ябълки :) Добавих допълнително 1 чаша прясно мляко към заливката, за да стане още по-сочна, така я харесваме у дома.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че опитахте тази рецепта и че споделите коментар.
ИзтриванеПоздрави!
Илиана