Pages

събота, 27 септември 2014 г.

Лучник с кайма и гъби


 Продукти:

За тестото:
25 г прясна мая
300 мл топла вода
6 с.л. кисело мляко
6 с.л. олио
1 яйце
1 ч.л. захар
1 с.л. сол (равна)
около 700 г брашно

За пълнежа:
4 стръка праз
500 г кайма
300 г гъби
2 сухи чушки
черен пипер
1 с.л. чубрица
5-6 листенца джоджен
сол



Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта. Добавят се две-три шепи брашно, разбърква се и се оставя да втаса, докато се образува шапка. В останалото брашно се прави кладенче и там се слагат останалите продукти за тестото. Изсипва се и маята и се замесва меко, нелепнещо тесто. Разделя се на две части - едната да е малко по-голяма от другата, покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса. През това време се приготвя плънката.
Празът се нарязва на не много едро. Малко мазнина се загрява и в нея се изсипва празът. Добавя се 1 с.л. вода и се оставя да се задушава около 7-8 минути. Към каймата се добавят 4-5 с.л. вода и се разбърква, докато хубаво я поеме. Гъбите се нарязват на ситно. Към задушения праз се прибавя каймата, готви се няколко минути и се прибавят гъбите. Оставя се на слаб огън, докато изври водата и остане само на мазнина. Накрая се прибавят нарязаните сухи чушки и подправките. Разбърква се добре. 
По-голямата част от тестото се разточва на кора, по-голяма от размера на тавата - така че, като се постави, краищата на кората да покриват страните на тавата и да висят извън нея. Изсипва се пълнежът. Другото тесто се разточва на кора с размер колкото е диаметърът на тавата. Поставя се върху пълнежът. Краищата на долната кора се обръщат, като покриват хубаво лучника отстрани. Отгоре се намазва леко с олио , надупчва се с нож леко на няколко места отгоре и се слага да се пече в незагрята  фурна на170*. Като се изпече, за да стане мекичък се поръсва с малко вода. Ако искате да запазите хрупкава коричката, пропуснете тази стъпка.



10 коментара:

  1. Мале-мале....Другият път като отиваме към Плевен ще те потърся за твоя лучник,Ил:))))))Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  2. Това е интересен вариант с гъби и кайма,изглежда чуден.:)

    ОтговорИзтриване
  3. На сто процента по мой вкус, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  4. Лучникът е много вкусен. Не съм правила с гъби, че не мога да ги ям, но с тях определено е още по-вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Или,страхотен лучник!Хубав ден с много слънце и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  6. А за какъв размер тава става въпрос??????

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря ви за коментарите, момичета :)
    Друго си е да сложиш и месце :)

    Тавата, в която пекох е с диаметър 28 см.

    ОтговорИзтриване
  8. И аз така го правя и също съм от Плевен, браво на Вас!

    ОтговорИзтриване