Pages

неделя, 6 юли 2014 г.

Хляб със сушени домати и маслини


































Продукти:

5 ч. ч. брашно + 4 с. л. за месене и поръсване

2 ½ ч. л. сол

7 г суха мая Д-р Йоткер

2 ч. ч. хладка вода

1 ч. л. мед

1 с. л. царевично брашно или грис

60 г сушени домати в олио или зехтин

15 черни маслини

1 1/2 с.л. сух риган или клонче - две пресен


Брашното се пресява и към него се добавя маята, солта, меда и хладката вода. Става много лепкава смес, която се разбърква или с миксер с бъркалките за тесто, или с лъжица за кратко - колкото да се смесят съставките. Оставя се да втаса, докато удвои обема си, покрито с найлоново фолио.



 След това внимателно се посипва с останалото брашно - 3 с.л. в краищата. Поръсва се с нарязаните на ситно домати, маслини и риган и се меси леко, като външните ръбове се обръщат навътре и се стараете да влиза повече въздух в тестото. Не е нужно да се меси много. Само толкова, колкото да сте сигурни, че доматите и маслините са се разпределили равномерно.Оставя се отново да втаса под найлоново фолио, докато удвои обема си.
Включете печката да се загрява на 200*
Застелете тава с хартия за печене и разпръснете царевичното брашно по нея. Оформете тестото във формата на хляб, като внимателно подпъхвате краищата отдолу, докато получи желания вид.
Премества се в тавата - поставя се върху царевичното брашно. Поръсва се с една супена лъжица брашно и отгоре се правят разрези с остър нож. Преди да се сложи да се пече е добре да напръскате във фурната малко вода с пръскало като тези за цветята - 4-5 впръсквания. След това се слага хлябът. Пече се 10 минути на 200*, след което фурната се намалява на 180 и хлябът се изпича до готовност. Докато се пече, е добре да напръскате още три-четири пъти вода във фурната, за да може да хване хубава коричка.



Оставя се да се охлади, преди да се разреже.

13 коментара:

  1. ох от кога търся подобна рецепта!!!!!!!
    Имам сушени домати в марината и зехтин и с удоволствие ще опитам рецептата !!!!
    Благодаря и хубава нова седмица

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Илиана,
    предложението ти е интересно,можеш да изпробваш същата рецепта като към тестото добавиш цели ,накиснати за една нощ във вода зърна.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, няма мазнина в тази рецепта. Когато започнах да го правя, дълго се колебах дали да сложа или не, защото в рецептата за хляб, по която се водих, нямаше такава. В крайна сметка си спазих рецептата и не съжалявам.

    ОтговорИзтриване
  4. Хляба е страхотен!!!!!!!
    Благодаря ,Илиана !!!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Браво, Мария!
    Прекрасен хляб!

    ОтговорИзтриване
  6. Или, ще го правя сигурно и аз, много ми допадна. Правила съм едни скуонс преди време, със сушени домати и много ми харесаха, така, че този хляб съм сигурна, че ще е много вкусен. Още повече, че предложението е от теб:), а виждам вече и препоръки има. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. А, това ли забърка оня ден на село?;)Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  8. Представям си как ухае, Ил!
    Правила съм питки със сушени домати и станаха чудесни!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошен хляб, ароматен и много вкусен обещава да е!
    Поздрави, Илиана!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна идея и рецепта, Илианка,
    ще ми хареса - свеж аромат, вкус, хрупкава коричка,
    а също и предложението за тиквички, картофи с ориз...:)
    Поздрави, прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Илиана,
    Накисни във вода за една нощ жито,ръж или белен овес и ги добави към тестото.Такъв хляб съм пробвала,когато бях в Германия.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване