Pages

вторник, 25 март 2014 г.

Бюрек със сирене и кашкавал




Този бюрек видях преди няколко дни при Мари и веднага ме грабна. Изобщо не съм се колебала дали да го приготвя или не. Просто веднага замесих тестото.

Продукти:

около 4 ч.ч. брашно
1 1/4 ч.ч. топло прясно мляко
6 с.л. топла вода
7 г суха мая
1 1/2 ч.л. сол

За пълнежа:
100 г разтопено масло
около 350 г сирене
100 г кашкавал

1 жълтък за намазване
сусам за поръсване

От изброените продукти се замесва тесто. Разделя се на две топки и се оставя да втаса. Взима се едната топка и се разделя на 3 части. Всяка част се точи на тънка кора - правоъгълник, с размери около 30/40см. Първата кора се намазва с масло и се поръсва със сирене. Поставя се втората кора и по същия начин се маже с масло и се поръсва със сирене. Поставя се третата кора, маже се с масло, ръси се със сирене и с половината настърган кашкавал. 1/3 от тестото се загъва по дължина. След това се захлупва с другата 1/3та част. Леко се разточва с точилка по дължина. След това отново 1/3 се загъва навътре и се похлупва с останалата част тесто. Получава се доста дебел квадрат. Внимателно се разточва с точилка, да приеме по-нормални размери - около 20/20 см. Поставя се в застлана с хартия за печене или намаслена тава.


По същия начин се процедира и с останалата половина на тестото - разделя се на три, точат се кори, мажат се с масло, сирене и кашкавал и се сгъват по същия начин.
От тези продукти се получават два бюрека.
След като са готови, бюреците се разрязват - първо през средата и после всяка половина на триъгълници. Оставят се да втасат. Мажат се с разбит с малко прясно мляко жълтък и се поръсват със сусам. Пекат се в загрята фурна на 180*.



9 коментара:

  1. Както и очаквах :) Оригиналност от познати съставки! И толкова апетитно изглежда, че добре, че мижех, докато четях, та сега да не ми се налага да вечерям пак ;)
    Усмивка от мен, Или!

    ОтговорИзтриване
  2. Иле, толкова апетитни са се получили... Страхотно! :)
    И честито Благовещение с пожелания за благи вести и здраве!

    ОтговорИзтриване
  3. Направо ме грабна това предложение за бюреци :)
    Изглеждат адски апетитно Илианка!
    Чудесна неделна закусчица :)

    ОтговорИзтриване
  4. Илианка, прекрасен бюрек! усещам аромата му, а колко е пухкав и на катове ммммм....:)!Прегръдка, миличка и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Супер е, Илианка! И с този кашкавал вътре... Ох, окапах се! :)
    Поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Е как така сирене и кашкавал?Ти не постиш ли?Аз и да постех не бих се удържала пред това, което виждам, че си направила.

    ОтговорИзтриване
  7. Предизвикателно апетитен!
    Пухкав, на пластове, с приятна коричка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятно вкусно и лесно! Аз всичко тестено го прецаквам, но това стана страхотно! Благодаря

    ОтговорИзтриване
  9. Радвам се, че ви харесва. Когато го видях, изобщо не успях да устоя и го замесих веднага.
    За последния коментар - извинявам се, не Ви знам името, но много се радвам, че се получило.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване