Pages

петък, 17 август 2012 г.

Сусамени гевречета

Тестените изделия в блога ми взеха връх. Рецептите от тази категория изпревариха вече всички останали. И това ми изглежда съвсем нормално, имайки предвид колко много обичам тестото и работата с него. Носи ми изключително удоволствие.
И докато пиша тази рецепта, сигурно няма да се изненадате, ако ви кажа, че и в момента втасва нещо вкъщи :)

Към гевречетата :)

Продукти:

3 1/2 ч.л. суха мая
щипка захар
1/4 ч.ч. топла вода
около 500 г брашно
1 пълна ч.л. сол
250 мл хладка вода

40 г мед
150 мл вода

сусам




В купа се смесват маята, захарта, 1/4 чаша вода и се оставя да втаса за 10 минути. В друга купа се сипва около 300 г брашно и се смесва с вече втасалата мая, сол и останалата вода. Разбърква се хубаво. Добавя се постепенно и останалото брашно докато се замеси хубаво нелепнещо тесто. Оставя се да втаса около час. Премесва се отново и се оформя на фитил. Фитилът се разрязва на 8 еднакви парчета. Оформат се топчета, покриват се с кърпа и се оставят да втасват още около 30 минути. Всяко тепче се разтегля на фитил. Смесват се медът и водата. Фитилът се усуква, както конец - с едната ръка наляво, с другата на дясно. След това се хващат двата края и се събират. Тестото се усуква само. Оформя се геврек, който се потапя в меда и веднага след това в сусам. Хубаво е цялото геврече добре да се покрие със сусам. Готовите гевреци се поставят в тава застлана с хартия за печене. Оставят се да втасат отново за около 30 минути. Пекат се в загрята на 200* фурна докато придобият приятен загар.

Адаптирано от тук.

16 коментара:

  1. Е, браво, призна си за страстта ти към тестото :)
    Много у уважавам, да знаеш! Особено, ако я споделиш дегустирането с мен :))

    ОтговорИзтриване
  2. Ааа, моля, моля!
    И друг път съм си признавала!
    Увличам се. Човешко е :))

    С удоволствие бих споделила :(

    ОтговорИзтриване
  3. И к'во правим с'я :)
    Аз съм си заплюла за днес дърпаниците, а ти ми излизаш с гевреци, че и още нещо, което втасва :)
    Не е честно, ИЛ!
    Но ще си правя дърпаниците!
    В очакване за "нещото", което втасва!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно увлечение, Илианка! И аз така се увличам. Гевречетата ти са невероятно съблазнителни, разкошни и изкушават неустоимо!
    Прегръдки и весел петък!

    P.S. Наслади се на последните дни от отпуската си и замеси още нещо, че и ние да разберем от отпуската ти... ;))))

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, днес дърпаници, утре гевречета.
    За другото ще видим как ще го докарам :)
    Вени, благодаря ти! Ама... вие как ще разберете от толкоз разстояние?

    ОтговорИзтриване
  6. Ах, тези сусамени гевречета, голяма са ми страст!
    Ама какви сте изкусителки, всички ли днес ще ме замеряте със снимки на тестени вкуснотии??? Не е честно!!!

    ОтговорИзтриване
  7. DSdiva, добре си дошла при мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Още сутринта ги мятам. Толкова много обичам сусамови гевречета, че не мога да им устоя. Тъкмо днес е хладничко, подухва и много приятно за месене. Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  9. Илианче,гевречетата са върхът,много интересна идея за потапянето им в медената вода,ще опитам така следващия път като правя,благодаря!
    Хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  10. Станаха много вкусни и бързо се изядоха :) Не ми стигна сусама и направих вариант с мак. Също много добра комбинация.Още веднъж благодаря за вкусните гевречета!

    ОтговорИзтриване
  11. Роси, ще се радвам много да ви харесат така :)
    ninfil, не се и съмнявам, че с мак също са много вкусни.

    ОтговорИзтриване
  12. Илианка, чудни гевречета си усукала! Напомниха ми на турските и ми се прииска сега да съм по-близо до теб или направо в Турция :)
    По тоя повод гледала ли си филма "Kuzey Güney"? Тук на 1:50 минута правят от твоите гевречета. С тая сцена започва филма и точно тя ме накара да продължа да го гледам, което пък ме зариби да изгледам всичките му серии. Сега чакам с нетърпение продължението.
    Ех, Илианка, гледай от едни гевречета къде отидох! Ама си е голяма страст тестото, наистина. Нека Пепи се занася! ;)

    Спокойна, прохладна нощ ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Ирма. Не съм го гледала този филм. обаче изгледах с удоволствие как правят гевречетата. Има малка разлика. Следващия път ще потърся такъв вариант и ще пробвам. Иглеждат наистина много добре.
    Да се занася Пепи, пък ние ще си правим баници ;))

    ОтговорИзтриване
  14. ммм хайде и аз да споделя твоята страст :))))
    страхотни гевечета!
    веднага записвам в списъка!
    желая хубави почивни дни!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване