Pages

събота, 15 октомври 2011 г.

Овчарски пай

Мина ужасно много време от първата ми среща с тази рецепта. Когато я видях за първи път, разбрах, че ще ми хареса. Но... не знам защо мина толкова много време преди да я изпълня. Знам обаче кой ме зарази и вдъхнови  За пореден път това е Пепи. Скоро тя представи Запеканка с пиле, кайма и картофено пюре, която ми изглеждаше толкова ужасно апетитно, че нямаше как да не приготвя и аз нещо такова. И така, вероятно знаете, че има много рецепти за такъв тип ястие. Сега ще ви представя моя вариант, като за основа съм позвала рецептата на Пепи, но е без пилешкото.



Продукти:

600 г кайма
1 голяма глава лук
1 по-голям морков
1 шепа маслини
1 голям домат
250 мл пилешки бульон
50 мл бяло вино
Черен пипер
Щипка риган
Чубрица
сол
100 г топено сирене

За картофеното пюре:

Около 600 г картофи
100 мл прясно мляко
60-70 г масло
Сол
Щипка-две индийско орехче

около 150 г настърган кашкавал за поръсване


Лукът и маслините се режат на ситно. Морковът и доматът се настъргват. В 3-4 с.л. олио се задушават лукът, морковът и маслините. Прибавя се каймата и се бърка хубаво – да стане на трохи и да се смеси със зеленчуците. Изсипват се доматите. Разбърква се отново. Прибавя се бялото вино и подправките. Разбърква се и се оставя да изври виното. След това се изсипва бульонът, който също се оставя да изври.



За пюрето – ако имате ваша любима рецепта за пюре, използвайте нея. Ако не – то сварете обелените и нарязани на парчета картофи. Изцедете водата. Намачкайте и сложете маслото и солта. Оставете да се разтопи и разбъркайте. След това се прибавя постепенно прясното мляко, като пюрето се разбива с миксер. Накрая се прибавя индийското орехче. За мен то много отива на пюрето, но, ако не го харесвате, го пропуснете.

Каймата се изсипва на дъното на съда, в който ще се пече ястието и се разстила равномерно. Слага се топеното сирене на парченца. Отгоре се сипва картофеното пюре. Ястието се пече, докато пюрето леко порозовее, след което се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната отново, докато се зачерви.





17 коментара:

  1. Лелее,Илианче и твоя пай изглежда превъзходно!
    Първо Мина,после Пепи,а сега и ти...все прекрасни кулинарки,с невероятно изпълнение!
    Запалихте ме,утре ще го приготвя и аз!
    Прегръдки и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, приготви го. Много е вкусно.
    Хубава неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Е, колко отдавна не съм се сещала и аз за този пай, невероятно изглежда.
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Подозирам тук някакъв заговор - тиква - овчарски пай - тиква - пай...сега умувам кое първо да приготвя...а дотогава ще се наслаждам през монитора на твоето разкошество, Илианка.
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Yes isn't the sheppards pie great.And very old english dish..very tasty and comforting:)

    ОтговорИзтриване
  6. Много е апетитен, и нали си знаеш заразяваш ме :))))))))))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Павлина, вкусно е. Подсещам те :)
    Мариетка, има заговор, има :Р :)) У нас има и тикеник :)
    Dzoli,it's very tasty :)
    Ели, това е вкусна зараза. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Че ако няма заговор, защо ще се показваме, я :)

    Илианка, много е апетитен! Хихихих ама в оригинала няма кашкавал, пък ние слагаме ли, слагаме....

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи, слагаме. Много ми хареса така. Ама другия път ще забъркам пюрето с кашкавала. Мисля, че ще се получи хубаво.

    ОтговорИзтриване
  10. ИЛИАНЧЕ,много хубав е станал пая ти.
    Човек няма как да не го направи ,като гледа снимките ти.
    Хубав и прекрасен следобед!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесен е станал паят, Илиана, у нас това ястие се радва винаги на голямо одобрение. Наистина е страхотна вкусотия!
    Поздрави и хубава неделна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Страшни подстрекателки сте двете с Пепи! Може ли такова нещо,да ни обричате на слюнкоотделяне една след друга :) Май по-добре да го спретна този пай,отколкото да го мисля. Изглежда толкова вкусен,че нямам думи. Страхотно изпълнение, обожавам такъв тип запеканки.

    ОтговорИзтриване
  13. Иианче,вкусно ястие си приготвила и ти!Покрай вас с Мина и Пепи може ли човек да го отлага повече,амиии...?!

    Хубава нова седмица пожелавам!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  14. Много харесвам овчарски пай. Правя го по малко по различен начин и следващият път, като му дойде ред, задължително ще пробвам и твоята рецепта!

    ОтговорИзтриване
  15. И при мен се случва нещо подобно с овчарския пай - гледах как го приготвят в Бон апети и оттогава ми се иска да го приготвя. Твоят е станал много сочен и апетитен!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Ох, Пепи е голяма подстрекателка, а твоят пай изглежда чудно :)

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви, момичета!
    Много се радвам, че се харесва моят начин :)

    ОтговорИзтриване