Pages

сряда, 1 юни 2011 г.

Ягодово парфе с... череши









Днес е първи юни। Празникът на детето. :) Винаги съм обичала този ден। И до днес си го празнувам, нищо, че вече съм голяма :)) и има кой друг да празнува. Вчера реших, че ще приготвя торта за дъщеря ми। Първо си мислех за медовик, но после реших, че трябва да се възползвам от плодовете на пазара। Парфе ще е। Но от какво? Гледам наоколо все предложения с ягоди। Обичам ягоди, но череши обожавам। Прочетох доста рецепти за парфета, но не се спрях на никоя конкретно। Излязох да пазарувам и се върнах с ягоди, череши, заквасена сметана и течна сметана। И после импровизирах। Получи се много вкусен резултат, одобрен от неядящите плодови десерти у дома।


Продукти за блата:
2 яйца
5 с.л. захар
3 с.л. брашно
2 с.л. олио
1 ванилия

За ягодовия слой:
½ ч.ч. захар
400 г заквасена сметана
1 ½ ч.ч. подсладена течна сметана
1 ванилия
300 г ягоди
200 г череши
20 г желатин

За желирания слой:
1 ч।ч। сок от компот от ягоди (ако нямате, можете да замените с подсладена вода или подходящ сок)
10 г желатин
ягоди и череши

Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се олиото. Накрая се прибавят брашното и ванилията и се разбърква добре. Блатът се пече във форма за торта, предварително застлана с хартия за печене.
Заквасената сметана се разбърква със захарта. Оставя се за около 10 минути, докато захарта се разтопи. Течната сметана се разбива до гъст крем. Ягодите се намачкват, а черешите се почистват от костилките. Желатинът се разтваря в малко вода и се оставя да набъбне. Разтопява се на водна баня, като се внимава да не заври. Оставя се да се охлади до стайна температура. Двата вида сметана се смесват. Добавят се ягодите, черешите и ванилията и всичко се разбърква добре. Изсипва се желатина и отново се разбърква. Тази смес се изсипва върху изпечения блат, който все още е във формата. Заглажда се добре. Оставя се в хладилник, за да стегне, поне един час.
За украсата – по ваша преценка – сложете ягоди или череши, или пък и двете। Желатинът се накисва по познатия начин – докато набъбне, разтопява се на водна баня и се прибавя към сока. Излива се внимателно върху подредените плодове. Оставя се да се желира в хладилник.


Честит празник на всички деца и на тези от нас, които все още се чувстват такива, независимо на каква възраст са!



5 коментара:

  1. Илианка, парфето ти е чудесно!Ягоди и череши - мммм!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник, Илианка!
    Парфето е от любимите ми десерти, ягодите и черешите - също. Прекрасна комбинация си направила, изглежда неустоимо...
    Поздрави и много, много усмивки.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно парфе, Илианка - неустоимо!! Страхотна комбинация от вкусове- браво!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз искам, Илианка!!!!
    Обожавам череши!
    Парфето ти е чудесно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви, момичета. Най-доволна съм, когато нещото, което съм приготвила свърши още в същия ден :)

    ОтговорИзтриване