Pages

неделя, 3 януари 2010 г.

Торта Трюфел







Източник: Юлия
Продукти:


за блатовете:

6 жълтъка
5 белтъка
2/3 чаша захар
1/2 ч л лимонтузу (може да се пропусне)
2 с л гореща вода
2 с л какао на прах
5 с л брашно
2 с л натурално нишесте (пшенично)

сироп:

3 с л вода
2 с л захар
1 с л ликьор по избор

крем:

150 г черен шоколад
2 чаши готварска сметана (най-хубаво да е с висок % масленост )

За трюфелите:

150 г шоколад
1/3 ч ч готварска сметана
1 ч л ликьор
200 г шоколад за покриване на трюфели и за шоколадовите стърготини

Приготвяне:

Брашно 1 ч = 140 г
Захар 1 ч = 200 г
готварска сметана 1 чаша = 237 мл

Приготвяне на блатовете:

Фурната предварително се загрява до 190 С.Върху хартия за печене се рисуват 8 окръжности с диаметър 20см.Белтъците се разбиват с 1/3 чаша от захарта до твърда пяна.Жълтъците се смесват с останалата захар и се разбиват на крем, докато не побелее сместа.Към тях се прибавя и разтвореното в горещата вода какао, като не се спира да се разбива сместа. Брашното и нишестето се пресяват и се прибавят внимателно към жълтъчената смес.Накрая се прибавят и белтъците (на 3 пъти) и се разбиват внимателно. Тестото се разпределя по начертаните кръгове (горе долу половин чаша на кръг. Подравнява се.Всеки блат се пече около 5-8 минути. Оставя се да изстине малко върху тавата, след което се отлепва хартията.

Сироп

Водата се кипва заедно със захарта. Маха се от котлона и се долива ликьорът.

Крем

Препоръчително е кремът да се приготви от предния ден.Сметаната се довежда до кипване и се добавя настъргания шоколад.Охлажда се поне за няколко часа (най-добре за цяла нощ в хладилника). В деня на приготвяне на тортата кремът се разбива до твърда смес.

Трюфели

Сметаната се довежда до кипване и се прибавя начупения шоколад. Добавя се ликьорът и се размесва до пълното разтваряне на шоколада. Сместта се оставя в хладилника за няколко часа. С чаена лъжичка се оформят трюфели, които се поставят върху хартия за печене и се оставят във фризера за 1 час.След 1 час 100 г шоколад се разтопява и в него се потапят трюфелите.Оставят се върху хартията за печене да стегне шоколада.

Събиране на тортата
Готовите блатове се намазват със сиропа.Отгоре се намазват с крем и така до последния блат. Отгоре и острани отново се намазва с крем. От 100г шоколад направете стърготини и облепете с тях тортата. Ако останат стърготини поръсете и отгоре. Поставете отгоре готовите трюфели.
По този начин ни я предлага Юлия. Аз обикновено заливам тортата с шоколад и тогава поставям трюфелите. Понякога не приготвям трюфели, а правя друга украса. Друг път съм приготвяла такъв крем, но с бял шоколад. След това добавих боя и стана розов крем за торта, която беше предназначена за рожден ден на дъщеря ми.
Това е една от най-хубавите торти, които съм приготвяла и опитвала. На пръв поглед може би изглежда доста сложна, но всъщност не е така. След като я приготвите веднъж, вече ще ви се струва много лесна за изпълнение. А резултатът е ... мммм, прекрасна шоколадова торта. Не прекалено сладка и тежка. Просто прекрасна!

24 коментара:

  1. Права си, Илианка, тази торта е страхотна!
    Най-най-любимата и у нас :) Само дето отдавна не съм правила, дано не ме видят, че гледам твоята.

    Чудесни трюфели си направила!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, това ще се поправи ей сега :Р

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Нова Година ,Илианка,здраве и късмет за цялото семейство:)А тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Дани!
    Честита Нова Година и на вас! Много здраве и щастие! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Илианка,
    да, това е прекрасна торта в прекрасно твое изпълнение!
    Честита Нова 2010 Година!
    Нека бъде успешна,
    да донесе много здраве и щастие!
    Желая ти да бъде прекрасна година
    за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Дианче!

    ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!
    Много здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Нова Година!
    Желая ти много здраве и късмет!
    Нека добрината и обичта са в сърцето ти,за да бъдеш щастлива!
    Прекрасна торта!Как искам да си взема едно парченце!

    ОтговорИзтриване
  8. Нанита, Честита Нова Година!
    Много здраве и за тваето семейство!

    Благодаря ти! Почерпи се :)

    ОтговорИзтриване
  9. Илианка, тортата е много хубава! Браво!
    Отдавна съм й хвърлила око, но нямам нерви за тортоправене :D само се възхищавам на вашите :)

    Здрава, спорна и успешна 2010 година!

    ОтговорИзтриване
  10. Тони, благодаря ти :)
    Не се колебай. Заслужава си. Пък е и удоволствие. А със сигурност ще зарадваш децата :)

    Успешна година и на вас!

    ОтговорИзтриване
  11. Hello Iliana, honey but you are a very talented and devoted culinary artist of good taste! Compliments my dear! Thank you for following my blog! See you soon!
    XO, Nina

    ОтговорИзтриване
  12. Thanks! It`s my pleasure! But I think that I`ll teach a lot for culinary in the future!

    ОтговорИзтриване
  13. Илияна,да не би да има грешка в сиропа,защото пише,че е 3 с.л вода. Не е ли малко ?

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей, Миглена.
    В рецептата на Юлия е дадено точно така. Блатовете са много тънички и мекички, и не им е нужен много сироп. Но, ако прецениш, сложи още две - три лъжици вода и една ликьор.

    ОтговорИзтриване
  15. Tazi torta e STRAHOTNA!:)
    Smelo moga da kaja, 4e tova e nai-vkusnata doma6na torta,koqto sum opitvala.
    Blagodarq za receptata i podrobnite opisaniq....ot imeto na vsi4ki opitali!:)

    ОтговорИзтриване
  16. Гери, радвам се, че се е получила тортата :)
    Това е и моята любима торта :)
    Поздрави на всички опитали!

    ОтговорИзтриване
  17. И аз съм и хвърлила око на тази тортичка от доста време и сега (ако не ми мине котка път :))), смятам да я направя. Имам обаче няколко въпросчета. Моята форма е диаметър 28 см. Трябва ли да удвоя дозата на тортата (и на крема, и на блатовете)? Или ще стане и с една доза, но по-ниска.
    И другото ми въпросче - при разстилането на блатовете върху хартията за печене разтичат ли се или си стоят точно по очертанията?
    Благодаря предварително! ;)

    ОтговорИзтриване
  18. Съжалявам, че отговарям толкова късно, но отсъствах.
    Аз обикновено я правя доза и половина за такава форма. Увеличавам продуктите с половинка :) Включително и за крема.
    А иначе блатовете почти не се разтичат. Аз мажа хартията леко с олио, за да може да се отлепват по-лесно. Може да се разтекат, ако примерно намажеш с повече мазнина.
    Още веднъж се извинявам за късния отговор!

    ОтговорИзтриване
  19. Сърдечно благодаря за отговорите! Получи се наистина много вкусна тортичка. Въпреки че бях малко скептично настроена дали ще се справя, се оказа че рецептата е много сполучлива и лесна за начинаещи като мен. Още веднъж - благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Супер! Много се радвам, ама много!
    Тортата всъщност не е трудна, само изглежда такава :)
    Следващия път ще е още по-лесно.

    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  21. Чудесна торта,само сметаната квасена готварска ли е или сладкарска?

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте! И аз имам един въпрос, моля!
    След изреждане на продуктите за тортата и преди текста "Приготвяне на блатовете" има вмъкнат текст "Приготвяне: брашно 1ч.чаша, захар 1ч.чаша и готварска сметана 1ч.чаша". Простете, но не разбрах за какво по-точно се отнася? Никъде не прочетох за такова количество брашно сметана и захар. Къде се слагат?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Това са мерките на чашите. Не са допълнителни продукти, които трябва да се слагат някъде. Т.е. 1чаша брашно е равна на 140г брашно и т.н.
      Надявам се, че ме разбрахте :)
      Поздрави!

      Изтриване