Pages

събота, 25 април 2009 г.

Inspiration-award!


Дианче,
Благодаря ти от сърце за номинацията за наградата Inspiration-award! За мен е огромна чест да я получа точно от теб! Наистина ме направи много щастлива!
Аз бих искала да номинирам:

Поздравления за вас! Ще ви помоля да поставите изображението на наградата в полето на вашия блог с линк към този мой пост! Предайте наградата на вашите любими кулинарни блогове. :)

сряда, 22 април 2009 г.

Пилешки дробчета на фурна







Продукти:
1 кг пилешки дробчета
2 с.л. оцет
3 големи глави лук
300 г гъби
4 с.л. лютеница
1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. бяло вино
50 г краве масло
200 г кашкавал
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
магданоз

Пилешките дробчета се измиват и се нарязват. Накисват се за десет минути във вода и оцет. Лукът се реже на полумесеци, а гъбите на филийки. Всичко се слага в пръстен съд. Лютеницата се смесва с водата и се изсипва. Добавят се подправките и бялото вино. Всичко се разбърква добре. Маслото се реже на парченца и се слага отгоре. Ястието се слага да се пече в студена фурна. Когато е готово, се поръсва с настъргания кашкавал. Връща се обратно във фурната и се пече до зачервяване на кашкавала. Сервира се поръсено с магданоз.

понеделник, 20 април 2009 г.

Сладки топки от сух козунак


Ако ви е останал козунак от Великден и се чудите какво да го направите, ето ви едно много вкусно предложе-ние. Рецептата е на Венс от Гответе с мен.


Продукти:

около 250гр.сух козунак
около 150 гр. бисквити с какао
50гр.орехови ядки
2-3с.л.пчелен мед
1-2 с.л.какао
около 80 гр.меко масло
около 50 мл. прясно мляко
есенция - ванилия , ром

За глазурата :

80 гр.шоколад
20гр.краве масло
2 с.л.прясно мляко

освен това : сладко от ягоди/ за пълнеж/ и шоколадови пръчици / за украса/

Козунакът се натрошава на ситно.Отделно ореховите ядки се запичат за около две минути в микровълнова печка.След това бисквитите и орехите се смилат.Прибавят се към козунака.Добавят се маслото , прясното мляко , меда , какаото и есенциите.Омесва се тесто.Ако е много сухо се добавя още прясно мляко , ако пък е необходимо се добавят още смлени бисквити.От тестото се правят топчета , в които за пълнеж се слага малко сладко от ягоди.Готовите топчета се потапят в шоколадовата глазура и поръсват се с шоколадови пръчици.


неделя, 5 април 2009 г.

Кокосови блокчета Баунти


Когато видях рецептата, която Йоли публикува съвсем скоро в Гответе с мен, веднага реших, че ще ги направя. Фантастич-ни са! Горещо ги препоръчвам на всички. Правят се много лесно и много бързо, а са толкова вкусни... :)

четвъртък, 2 април 2009 г.

Месеница




Това е месеницата на Сладка Хапка, която аз доста време са каня да направя :) Е, направих я, в двойна доза и не съжалявам.


Продукти:

1 ч.ч. прясно мляко
20 г. прясна мая (1/2 пакетче)
1 ч.л. сол1ч.л. захар
1 с.л олио
1 с.л. оцет
2 яйца
около 3 ч.ч. брашно
сирене, олио

Маята се размива заедно със солта, захарта и малко от млякото. Постепенно се добавят яйцата, останалото мляко и другите продукти и се замесва тесто. Може да се направи на ръка или в машина за хляб. Готовото тесто се разделя на топки, които се разточват на правоъгълни кори. Всяка кора се намазва обилно с олио и се поръсва с натрошено сирене, след това се навива на руло и се нарязва на парчета, които се нареждат в намаслена тава изправени като пънчета.Месеницата се оставя да втаса, след това се намазва отгоре с разбит с малко прясно мляко жълтък и се пече на умерена фурна.

Освен по този начин месеницата може и да се оформи като на снимката. Тестото се дели на три топки, които се разточват, ръсят се с мазнина и сирене и се навиват на руло. Рулото се усуква няколко пъти и се навива в тавата. Втасва и се маже с жълтък.