tag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post3187127849441292412..comments2024-03-17T21:25:30.402+02:00Comments on Щъркелово гнездо: Панагюрски тутманикIlianahttp://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.comBlogger18125tag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-11435810534045863872023-07-04T13:50:02.498+03:002023-07-04T13:50:02.498+03:00Супер е! Баба ми в Бургас правеше същия, но тя е о...Супер е! Баба ми в Бургас правеше същия, но тя е от село Юнаците, до Пазарджик. Чудя се дали и там правят такива по принцип или семейството има жилка и малко по от север :) Чиста кулинарна археология/генеалогия... жалко, че вече няма кого да попитам от това поколение :/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-26136724635472226902022-11-13T11:50:37.228+02:002022-11-13T11:50:37.228+02:00 Точно така. В близките селища около Панагюрище съ... Точно така. В близките селища около Панагюрище също се прави тутманик по този начин.Някога са слагали и свинска мас, но сега, предимно с масло и олио.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-34252089324246760862022-06-26T13:21:59.543+03:002022-06-26T13:21:59.543+03:00Радвам се, че съм полезна :) И аз благодаря! Радвам се, че съм полезна :) И аз благодаря! Ilianahttps://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-14279457409830517472022-06-24T00:25:32.216+03:002022-06-24T00:25:32.216+03:00Баба ми го правеше с разтопена мас.
Благодаря за р...Баба ми го правеше с разтопена мас.<br />Благодаря за рецептата!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-74600311164992132032022-03-09T15:12:51.791+02:002022-03-09T15:12:51.791+02:00Наистина е много типичен за района. Винаги се приг...Наистина е много типичен за района. Винаги се приготвя на важни събития и хубави, и лоши.Snezhihttps://www.blogger.com/profile/02295240817441897694noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-76097426954243632382021-11-30T12:20:12.271+02:002021-11-30T12:20:12.271+02:00Наистина е много вкусен! Наистина е много вкусен! Ilianahttps://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-75325713702928150022021-11-30T11:08:52.202+02:002021-11-30T11:08:52.202+02:00Баба ми е родом от Мухово и правеше този тутманик....Баба ми е родом от Мухово и правеше този тутманик. Много вкусен и характерен за този край на България.<br /><br /> Петровhttps://www.blogger.com/profile/05671694063164226802noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-85967318146835860542020-02-15T16:16:29.433+02:002020-02-15T16:16:29.433+02:00Много зависи и от брашното. Аз съм написала 1 кг, ...Много зависи и от брашното. Аз съм написала 1 кг, защото като съм го правила, ми е отишло толкова. Обаче, когато меся, аз не слагам цялото количество брашно предварително, защото всеки път поема различно количество. Първо слагам половината от посоченото брашно, след това добавям по малко и измесвам докато поеме, после пак брашно и пак измесвам и така, докато тестото ми хареса. <br />Препоръчвам да процедирате по този начин.Но водата сложете цялата.<br />Успех! Ilianahttps://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-25763745355781932592020-02-15T14:08:12.713+02:002020-02-15T14:08:12.713+02:00Много апетитна рецепта и чудесно описан. Аз го нап...Много апетитна рецепта и чудесно описан. Аз го направих 2 пъти, но се наложи да добавя доста повече вода, понеже 500 мл на 1 кг брашно е май възмалко. При мен тестото е тези пропорции стана твърдо, сухо, на корички и разредих с още 300-400 мл вода. Което пък доведе до огромно тесто като за половин Панагюрище, та добавях и още сирене. Според мен водата 500 мл си е ок, а брашното трябва да е, колкото водата поема за средно твърдо тесто, за ориентация - 600 до 700 грРосиhttps://www.blogger.com/profile/00930104975573613551noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-59840872156540441452019-02-13T06:30:36.800+02:002019-02-13T06:30:36.800+02:00И както ме подсети моя приятелка, този тутманик не...И както ме подсети моя приятелка, този тутманик не се реже с нож, а се разчупва с ръце!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02325619087043173656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-82849192719947648512019-02-13T06:26:47.517+02:002019-02-13T06:26:47.517+02:00Най-вкусният тутманик! Наречен е Панагюрски, но не...Най-вкусният тутманик! Наречен е Панагюрски, но не е само Панагюрски! Всички селца наоколо приготвят точно по този начин тутманика - ухаещ, неустоим и незабравим! За празник и за делник! Напомнящ ни за детството и уюта на бащиния дом, за отрудените майчини ръце, приготвили с любов тази вкусотия!<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02325619087043173656noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-43565543707458692052017-12-09T14:07:18.906+02:002017-12-09T14:07:18.906+02:00 за да е истински панагюрски тутманик се слага и 3... за да е истински панагюрски тутманик се слага и 3-та мазнина ,свинска мас!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-38754751199852329592017-11-28T14:56:44.500+02:002017-11-28T14:56:44.500+02:00Ще се радвам да го опиташ, Дианка :)Ще се радвам да го опиташ, Дианка :)Ilianahttps://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-82922781452416603052017-11-06T14:13:27.538+02:002017-11-06T14:13:27.538+02:00Или,
чудесно оформен, интересен тутманик.Бях среща...Или,<br />чудесно оформен, интересен тутманик.Бях срещала подобно оформление някъде, но не си спомням точно къде.Ще го пробвам задължително, наближават толкова много зимни дни и празници.Аз пека кексовете по подобен начин - 20 минути отдолу и 20 минути само отгоре.Така наистина става чудесно печивото.<br />Поздрави и лека и спорна нова седмица !Elena Dimitrovahttps://www.blogger.com/profile/01278429469708257845noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-19131187198868363292017-11-05T22:37:02.106+02:002017-11-05T22:37:02.106+02:00Неустоим...разкошен, по мой вкус-
много ми харесв...Неустоим...разкошен, по мой вкус- <br />много ми харесва, записвам го и аз.<br />Благодаря, Илианка и прекрасна нова седмица!di_anihttps://www.blogger.com/profile/01295904706090464213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-54579163102483985162017-11-05T16:00:56.731+02:002017-11-05T16:00:56.731+02:00Ех пак ме уцели в сърцето Ил!Тези почивни дни зами...Ех пак ме уцели в сърцето Ил!Тези почивни дни заминаха, но следващите......ще се прави! Поздрави сърдечни!Radibichevahttps://www.blogger.com/profile/10490741660042009059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-85638383597068317312017-11-05T13:41:29.561+02:002017-11-05T13:41:29.561+02:00А като се залее с мед.... чудесия!А като се залее с мед.... чудесия!Ilianahttps://www.blogger.com/profile/15546326728886368250noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2055463032269825277.post-2073023612378608202017-11-04T23:35:27.949+02:002017-11-04T23:35:27.949+02:00Една дума: Струхотен! С две думи: Много апетитен! ...Една дума: Струхотен! С две думи: Много апетитен! pep-4ohttps://www.blogger.com/profile/13495611772520747160noreply@blogger.com