Pages

понеделник, 4 ноември 2024 г.

Гозба с коприва и яйца

 


Ако копривата е сред любимите ви неща за хапване, не е нужно да чакате до пролетта, за да си я приготвите. През есента също има млада коприва и е така вкусна и крехка, както и през пролетта. Може да си наберете, но може и по бързата процедура да си закупите от някоя мила баба, която продава на пазара. Ето, за една седмица аз сготвих два пъти коприва - тази гозбичка и една супичка от коприва и лапад. 

За тази рецепта ме вдъхнови Бени, но мъничко я видоизмених.

Ето как сготвих вкусната гозба от коприва и яйца.

Продукти:

1 пакетче коприва

1 голям морков

1 суха чушка

3 с.л. олио и 2 с.л. масло

2 с.л. брашно

1 ч.л. червен пипер

3 скилидки чесън

сушен джоджен

6 яйца

пресен магданоз


Копривата се почиства и се попарва с вряла вода. Оставя се да постои десетина минути. Изцежда се и се нарязва. Морковът се настъргва и се запържва с загрятите масло и олио заедно с начупената на парчета сушена чушка и малко сол докато мазнината се оцвети в оранжево. Прибавя се червения пипер, разбърква се и се налива около 800 мл вода. Оставя се да заври и се прибавя нарязаната коприва. (Ако е много гъсто, добавете още мъничко вода, за да може да има достатъчно течност за яйцата.) Вари се до готовност на копривата, като в края на готвенето се прибавя наситнения чесън.

Брашното се разтваря в малко вода и се прибавя към ястието. Разбърква се и се поръсва с джоджена. Оставя се да заври отново и яйцата се чупят едно по едно вътре, като не се бъркат. Поставя се капак и ястието се вари на средна температура, като се внимава да не ври бурно, а да къкри лекичко. Ако обичате яйцата рохки, ги варете съвсем кратко, но ако обичате твърдо сварени, ги оставете да се сварят добре.

Накрая се поръсва с пресен магданоз.

Чудесна яхния от коприва и яйца е това. Много свежа и много вкусна.