Pages

неделя, 21 януари 2024 г.

Бисквитки с фъстъчено масло и шоколад

 


Правих тези прекрасни бисквитки още преди Коледа, но така и не ми остана време да ги напиша в блога. Ето, стигам до тяхната рецепта днес. Бисквитките с фъстъчено масло и шоколад определено ме изненадаха с прекрасния си вкус. Лесни са за правене, но са доста и все пак ще ви отнемат време. При мен се получиха около 120 бройки, така че, имайте предвид, че дозата е големичка. 

За приготвянето на бисквитките е необходимо да се приготвят два вида тесто - светло и тъмно. Шоколадовото тесто ще бъде с малко по-различна текстура от светлото, но това не бива да ви притеснява, ще се получат чудесни.

Продукти за тесто 1:

1/2 ч.ч краве масло на стайна температура

1/2 ч.ч фъстъчено масло (използвам прекрасните продукти на Шаламанов)

1/2 ч.ч. бяла захар

1/2 ч.ч. кафява захар

1 голямо яйце

1/2 капсула ванилия или ванилия на прах

1 1/4 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

3/4 ч.л. шоколадов чипс или нарязан шоколад


Продукти за тесто 2:

1/2 ч.ч краве масло на стайна температура

2 с.л фъстъчено масло 

1/2 ч.ч. бяла захар

1/2 ч.ч. кафява захар

1 голямо яйце

6 с.л. какао

1/2 капсула ванилия или ванилия на прах

1 1/4 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сода

1/2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

3/4 ч.л. шоколадов чипс или нарязан шоколад


Пригответе си две купи за двете теста. В едната се разбиват мекото масло заедно с фъстъченото масло и двата вида захар с миксер. Добавя се яйцето и ванилията и се разбива отново до хомогенна смес. Прибавят се всички останали сухи съставки - брашно, сода, бакпулвер и сол и се замесва тесто.   Прибавя се шоколадът и се размесва добре в тестото. Покрива се и се прибира в хладилника поне за 30 минути.

Второто тесто се приготвя като първото, но към сухите съставки се прибавя и какаото. Ако ви се стори, че шоколадовото тесто е по-лепнещо от светлото, добавете още 3-4 с.л. брашно към него. Охлажда се също за около 30 минути.

След охлаждането двата вида тесто доста се втвърдяват. Разделят се на парченца с големина колкото на лешник например - по една чаена лъжичка. 

Аз ги разделях на порции и прибирах останалото тесто в хладилника, защото доста омеква на стайна температура и се работи трудно с него.

За оформянето на бисквитите с фъстъчено масло и шоколад взимате по едно парченце от двата вида тесто, леко ги смачквате заедно, оформяте на топче, след което сплесквате на бисквитка. 

Така приготвените бисквитки се слагат на разстояние една от друга в тава, която е застлана с хартия за печене и се пекат в загрята фурна на 180 градуса за 10 минути.

Бисквитките се оставят в тавата да поизстинат поне 5 минути и след това се прехвърлят, защото като се извадят от фурната, все още са много меки. 


Бисквитите с фъстъчено масло и шоколад могат да се съхраняват поне седмица в затворени кутии.

Рецептата е адаптирана от тук.