Pages

вторник, 29 август 2023 г.

Туршия от червени домати

 


Туршията от зрели червени домати е вкусна добавка към зимната трапеза. Сега пазарът изобилства от хубави консервни домати, които са много подходящи за приготвянето на тази зимнина. Една от любимите ми туршии е точно кисели червени домати, които баба на село приготвяше преди години. Никоя друга туршия не обичах толкова много, колкото тези домати. Днес ги приготвих по малко по-различен начин, като за улеснение използвах Пикант фикс на Д-р Йоткер. Получи се великолепен резултат.

Количествата на продуктите в рецептата са ориентировъчни, като много зависи как ги подреждате в бурканите и за колко течност остава място.



Продукти:

около 3 кг домати

около 500 г моркови

около 300 г люти чушки

3 глави чесън

листа целина

пресен копър

1,75 л вода

300 мл оцет

150 г захар

1 пакетче Пикант фикс на Д-р Йоткер

 

За рецептата за Туршия от червени домати е необходимо първо добре да се измият доматите, морковите и лютите чушки. След това морковите се обелват и се нарязват на кръгчета. Чесънът се обелва и се нарязва на едро. Дръжките на чушките леко се подрязват.

Доматите се надупчват на няколко места с игла. Ако са много големи, може да  нарежете част от тях на половинки, но за предпочитане е да останат цели.

В бурканите се подреждат домати, листа от целина, копър. Където остава празно пространство между доматите, се запълва с парченца моркови, чесън и люти чушки.

Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Слага се да се вари на котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато. Подготвените буркани се заливат с горещата марината, разклащат се и ако е необходимо се долива още от маринатата. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на тъмно и хладно място. 

След около две седмици вече са готови за консумация.

 


 


петък, 11 август 2023 г.

Пухкава селска питка

 


Тази вкусна селска питка се прави много лесно и е прекрасно допълнение към всеки обяд или вечеря. Всъщност може да бъде и героят на масата ви, ако я поднесете топла, с хубаво краве масло, сиренце, домати и шарена сол. Повярвайте ми, нищо друго не ви трябва, а и ще получите приказно преживяване. Така я хапнах и аз този път.

Продукти:

200 мл топла вода

20 г прясна мая или 7 г суха мая

2 ч.л. захар

1 ч.л. сол

150 г кисело мляко

50 мл олио

500 г брашно

1 с.л. олио и 1 с.л. кисело мляко за намазване

малко масло за намазване след изпичане

Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и 3 с.л. брашно. Оставя се да шупне.

В брашното се прави кладенче и там се изсипват киселото мляко, олиото и солта. Шупналата мая се прибавя към брашното и се разбърква хубаво. Тестото се омесва за бързо, като трябва да имате предвид, че тестото трябва да остане леко лепкаво. Не е нужно да добавяте повече брашно. Оформя се на топка и се покрива с чиста кърпа или найлоново фолио и се оставя да втаса. 
Тавичката в която ще се пече (моята беше с диаметър 22 см) се намазва хубаво с олио по дъното и стените. Втасалото тесто се прехвърля в тавата и се оформя питката, като се разплесква с ръце.  Покрива се и се оставя да втаса отново. 
След като втаса, върху питката се правят леки разрези с нож. Смесват се олиото и киселото мляко за намазване, като хубаво се разбъркват. Питката се намазва и се пече в загрята фурна на 180 градуса.

След като се изпече, докато е гореща, по желание се намазва с малко краве масло.

Това е. Бързо, лесно и мнооого вкусно!

 


сряда, 2 август 2023 г.

Рулца от печени чушки с кашкавал

 


Подобни рулца от печени чушки ме преследват тия дни в интернет и нямаше как да ги пропусна с безразличие. Да ви призная, идеални са и търпят много импровизации. Аз ги приготвих по най-семплия начин, като в средата завих по малко парче кашкавал, но тези рулца от печени чушки могат да се приготвят и с различни пълнежи. Ако очаквате гости, това би било чудесно предястие, ароматно и много вкусно. А ако не очаквате гости, си ги направете само за вас :) 

Рецептата е много лесна. Ще се опитам да напиша примерни количества, макар че много зависи и от големината на чушките, които ще използвате, и от количеството кашкавал, което ще завиете в тях.

Продукти:

3 бр печени чушки (моите бяха големички)

25 г настърган пармезан

30 г галета

черен пипер

чесън на прах

около 100 г кашкавал

малко зехтин


Чушките се обелват и почистват от семената. Ако са големи като при мен, се разрязват на три по дължина. Ако са по-малки, разрежете на две или пък ги оставете цели, като само ги цепнете от едната страна, за да се разтворят. Аз не сложих сол и ми беше мъничко безсолно, за следващия път ще си посоля леко чушките. Пармезанът се смесва с галетата, малко черен пипер и чесън на прах. Всяко парченце чушка се овалва от двете страни в галетата. Кашкавалът се нарязва на пръчици, съобразени с големината на чушките. В края на чушката, от късата страна, се слага парченце кашкавал и се завива на рулце. Така приготвените рулца се подреждат в намазана с мъничко зехтин малка тавичка. 

Ако ви е останала от галетата с пармезан, поръсете я върху рулцата в тавата. Отгоре поръсете с мъничко зехтин.

Рулцата от печени чушки с кашкавал се пекат в загрята фурна на 180 градуса, докато хванат апетитен загар.

По желание се поръсват с малко пресен магданоз.

Кашкавалът според мен може да се замени със смес от крема сирене и сушени домати, със сирене, със смес от крема сирене, сирене и кашкавал и разни подправки. Може също така да се прибави и шунка или друг вид подходящ колбас.