Pages

понеделник, 8 февруари 2021 г.

Лъжлива баница

 


Рецептата за тази лъжлива или мързелива баница видях преди време в едно видео и много ми се понрави. Хем си е една вкусна питка със сиренце и кашкавал, хем е приготвена по малко по-различен начин. Тестото промених мъничко, но като цяло запазих идеята за оформяне, макар и да разделих тестото на две части и се получи много вкусна… да кажем баничка. 

Продукти:

150 мл топло прясно мляко

150 мл топла вода

7 г суха мая

50 мл олио

1 яйце и 1 белтък

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

около 650 г брашно за меко тесто


150 г сирене

150 г кашкавал

1 жълтък за намазване

50 г краве масло за поръсване

 


За замесване на тестото аз използвах хлебопекарна, но може да се замеси лесно и по класическия начин. Тестото се замесва от изброените продукти и се оставя да втаса. Разделя се на две части.

Приготвят се две тави, застлани с хартия за печене. Хартията се намазва с по около 1 с.л. олио, която се разстила равномерно.

Кашкавалът се настъргва на ситно ренде и се смесва със ситно натрошеното сирене.

Жълтъкът се разбива с лъжичка вода.

Ръцете се намасляват хубаво и първата част от тестото се разстила върху хартията за печене на кора с дебелина около 6-7 мм. С пръсти се правят вдлъбнатини в тестото, като  следват формите на баница. Намазва се хубаво с половината от разбития жълтък. Във вдлъбнатините се слага половината от сместа със сирене и кашкавал, като леко се притиска. Поръсва се половината масло, нарязано на ситно.

Така приготвената фалшива баница се слага да се пече в загрята на 200 градуса фурна до приятен загар.

Докато първата част от тестото се пече, се приготвя втората по описания по-горе начин.

Ето и видеото, за да можете по-лесно да се ориентирате в оформянето, ако идеята ви харесва.



събота, 6 февруари 2021 г.

Супа от червена леща, булгур и спанак

 


Има известно разнообразие в приготвяне на супите с червена леща. Днес избрах да я приготвя с булгур и спанак и се получи невероятна вкусотия. Не само, че е много вкусна тази супичка от червена леща, но се приготвя много бързо и е здравословна.

За приготвянето й използвах ситен булгур и замразен спанак, защото не бях планирала да приготвям нещо спаначено, за да се снабдя с пресен предварително, пък замразения ме чакаше във фризера у дома. Но ако на вас ви хареса тази рецепта и решите да си я приготвите, може да предвидите около 200 г пресен спанак за нея. Безспорно, замразеният е в пъти по-удобен, но с пресен е по-добре.

Продукти:

Чаената ми чаша е с вместимост 200 мл.

1 ч.ч. червена леща

1/3 ч.ч. булгур

1 глава лук

1 морков

около 50 г глава целина (ако имате, не е задължително, но е по-вкусно)

2 кубчета замразен спанак или около 200 г пресен

1 к.ч. домати от консерва или нарязани на кубчета пресни

2 скилидки чесън

1 с.л. краве масло

1 с.л. олио

1 ч.л. червен пипер

джоджен

черен пипер

сол


Лукът, морковът, целината и чесънът се нарязват. Загряват се маслото и олиото и в мазнината се изсипват зеленчуците. Готвят се докато омекнат леко. Сипват се доматите и се оставят да поврат около 5 минути. Прибавят се лещата, булгура и червения пипер. Наливат се около 6 ч.ч. вода. Прибавя се и спанака.  Оставя се да ври на тих огън, докато всички продукти се сготвят. Накрая се добавят черния пипер и джоджена. По желание се поръсва с пресен магданоз.

Това е. Бързо, лесно и много вкусно.