Pages

петък, 29 януари 2021 г.

Кифли-кашкавалки

 


От 20 години мъжът ми разказва как на времето е обожавал кифлите кашкавалки, които са се продавали някъде в Ловеч. Аз така и не си ги спомням, но неговите спомени са живи. Един ден реших да се опитам да му направя (макар и да мина много време от правенето до публикуването на рецептата).

 Имам много рецепти за кифлички, но тези някак ми се струваха предизвикателни и реших да потърся по-различна рецепта. Тогава попаднах на тази за кифли с мак по БДС на Марчева, която е извадена от учебника по кулинария от 1960 г и е автентична за направата на истинските макови кифли. Стори ми се доооста цялото това втасване, но реших, че ще опитам. Отделих си няколко часа за тях, но уверявам ви, резултатът е наистина много добър. Дори и да не си търсите рецепта за кифли кашкавалки, а просто си търсите страхотна, уникална, много добра рецепта за истински кифли от закусвалня, направете ги, макар и без кашкавала, а само поръсени с мак.

Продукти:

700 г брашно 

125 г захар 

106 мл олио 

3 - 4 яйца 

7 г суха мая 

1 щипка сол 

200 мл топло прясно мляко 

      300 г кашкавал

 

Ако разполагате с планетарен миксер, ще ви бъде по-удобно и лесно да изпълните рецептата за кифли кашкавалки. Ако не, замесете тестото така, както се меси тесто за козунак. Аз го правих с миксер и ще опиша процеса с него.

В купата първо се изсипват пресятото брашно, захарта и сухата мая, без да е активирана предварително. Разбърква се. Добавят се яйцата едно по едно като след всяко се разбърква, прибавя се и топлото прясно мляко и щипката сол. Тестото се меси на слаба степен на миксера, докато се образува хубава топка. След това внимателно започва да се прибавя мазнината лъжица по лъжица. Месенето продължава, докато  мазнината се свърши и тестото започне да се отделя от стените на купата.

Тестото се изважда от купата на миксера и се прехвърля в намаслена голяма купа, завива се със свежо фолио и се оставя да втаса за около 70-80 минути. Добре втасалото тесто се изсипва на работната повърхност и от него се оформят еднакви топчета - зависи колко големи искате да станат вашите кифли. Аз следвах рецептата на Марчева точно и оформих всяка кифла от около 130 г тесто. Оставят се да втасат за още 15 минути. Върху намаслена повърхност се разточват топчетата тесто, на елипса, поръсват се с настърган кашкавал и се завиват кифлите. Подлеждат се в подготвени намаслени тави на разстояние около 3 см една от друга. Втасват още 30 минути.

Намазват се с разбито яйце и отново се оставят да втасат за още 15 минути. След това отново се намазват с яйце. Слагат се да се пекат в добре загрята фурна на 180-200 градуса около 7 минути, изваждат се и се поръсват обилно с кашкавал. Пекат се докато хванат хубав приятен тен, като внимавате да не се препече кашкавала.

Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional





неделя, 24 януари 2021 г.

Яхния от грах с кюфтенца

 


Яхния от грах с кюфтенца е вкусна идея за бързо ястие, което се получава лесно и без много предварителна подготовка. Знаете, домашните ястия често се приготвят по различен начин във всяка кухня. Аз избрах да не пържа кюфтетата в тази гозба, защото така повече ми харесват. Но ако вие обичате с пържени кюфтета, може да изпържите леко първо тях в малко мазнина, а после в същата мазнина да сложите лука и моркова. На мен този вкус ми идва тежък и когато приготвям кюфтенца на някаква яхния, обикновено предпочитам да ги варя.

Продукти:

500 г кайма 

1 глава лук 

1 морков 

450 г замразен грах или грах от консерва

1 к.ч. домати от консерва или настъргани

1 с.л. червен пипер

1 с.л. брашно

1 дафинов лист

черен пипер

чубрица

джоджен

сол


Каймата се овкусява с малко черен пипер и чаена лъжика чубрица, сол (ако не е солена предварително) или други ваши любими подправки. Размесва се много добре, за да се разпределят подправките хубаво в нея. Оформят 12 кръгли кюфтенца.

Лукът и молковите се нарязват и се запържват до златисто в 2-3 с.л. загрята мазнина. Прибавя се червения пипер, бързо се разбърква и се наливат 600 мл вода. След като водата заври, в нея се пускат кюфтенцата и дафиновият лист. Може водата да не покрива съвсем кюфтенцата, но не наливайте повече, защото ще стане прекалено рядка яхнията. Кюфтенцата ще се сготвят и така. Може да ги обърнете 2-3 пъти докато врат. Оставя се да ври на тих огън около 10 минути и се прибавя грахът. Ястието се вари до готовност на продуктите. Когато грахът и кюфтенцата са вече добре сварени, се прибавят доматите и подправките. Оставя се да се вари още 5-6 минути.

Брашното се разрежда с мъничко вода и се разбива на кашичка. Изсипва се в яхнията,  оставя се да се вари още 2-3 минути и се отстранява от огъня. По желание може да поръсите с пресен копър и магданоз.





неделя, 10 януари 2021 г.

Джолан чорба

 


Джолан чорба е рецепта, която от доста време беше в плановете ми за готвене и ето, че най-накрая стигнах и до нея. Тази чорбица от свински джолан прилича малко на шкембе чорбата, но лично за мен е доста по-добра. Изключително си пасва със студените зимни дни, но не виждам никаква причина да си я приготвяме и целогодишно. Още повече, знаейки колко колаген има в джолана, това го прави предпочитано месо у дома. Разбира се, освен в този вариант, могат да се приготвят и други видове супи със свински джолан. Може скоро да приготвя още някоя.

А сега - към рецептата.

Продукти:

1 хубав заден джолан с кост

1 глава лук

1 морков

40-50 г целина глава

3-4 скилидки чесън

1 дафинов лист

1 ч.л. черен пипер на зърна

250 мл прясно мляко

30 г краве масло

2 с.л. брашно

1 с.л. червен пипер

сол


Джоланът се поставя в подходяща тенджера и се залива с вода - да го покрие. Слага се да се вари с малко сол, като се отпенва. След това зеленчуците се нарязват на едро и се прибавят към джолана заедно с дафиновия лист и черния пипер. Всичко се вари, докато месото от джолана започне да пада само от костта. 

Свареният джолан се изважда от бульона, обезкостява се и се накъсва или нарязва на парченца. 

Бульонът се прецежда и се връща на огъня. Към него се прибавя прясното мляко.

Отделно се загрява кравето масло, към него се прибавя брашното и се пържи до златисто. Сипва се червения пипер, разбърква се и се наливат няколко черпака от бульона, като всичко се разбърква старателно, за да не остават бучки. Сместа се изсипва в бульона. Обезкостеното месо също се връща там. 

Понеже аз не обичам да изхвърлям зеленчуците, които се прецеждат от бульона, ги претривам през цедка и ги връщам в супата, като отстранявам зърната черен пипер и дафиновия лист.

Така приготвената супа се оставя да поври на слаб огън още десетина минути. По желание се сервира със счукан чесън и оцет. Аз обаче не го обичам и затова си сложих от сока от лютите чушки :) Също така супата няма да бъде същата, ако не добавите малко лют пипер към нея. 


събота, 9 януари 2021 г.

Панирани свински котлети или котлети по милански


 Тези прекрасни котлети по милански скоро видях при Мими и се изкуших да ги приготвя. Дали са котлети по милански, които по принцип се приготвят с телешко или са просто панирани свински котлети е без значение, защото са много вкусни и се приготвят бързо и лесно. 

Аз приготвих два котлета като за първи опит, но съм сигурна, че ще са чест гост в нашата кухня.

Котлетите се пържат в пречистено масло или смес от краве масло и зехтин. Аз в случая нямах пречистено масло, затова ги изпържих в смес. Който и вариант да изберете, със сигурност ще получите вкусен и отличен резултат.

Продукти:

2 свински котлета с кост по около 250 г всеки (ако намерите телешки, още по-добре)

1-2 яйца (на мен ми отиде 1 голямо)

около 100 г галета

смес от зехтин и краве масло или пречистено масло за пържене (около 100 г)


Мазнините и жилите се отстраняват от котлетите, за да може да не се свиват при пърженето. Начукват се хубаво и равномерно. Яйцата се разбиват в широка чиния. Всеки котлет се овалва хубаво в галета. След това се потапят в яйцата да покрият добре и отново хубаво се овалват в галета. Поставят се върху дъска и с обратната страна на ножа се правят няколко" разреза" като решетка, които помагат да се задържи добре панировката. 

В широк тиган се загрява мазнината на средна степен на котлона, за да не се препържи котлета отвън и да остане суров отвътре. Приготвените котлети се пържат по около 4 минути от всяка страна. Изваждат се и се изцеждат върху салфетка. Поръсват се с едра сол и се сервират още горещи.