Pages

сряда, 23 декември 2020 г.

Карамелени бисквитки

 


Всеизвестно е голямото Коледно сладкоправене. С радост споделям, че тази година успях  и аз да се включа с нови и много вкусни рецепти. Една от тях е Карамелените бисквитки на Йоли. Наистина са много вкусни и карамелени. Истински празник за вкусовите рецептори. Е, разбира се има си лека врътня около приготвянето им, покрай правенето на карамела, но това е часто от нещата, ако искате да се радвате на прекрасен вкус после.
При Йоли пише, че дозата е за 20-25 бисквити, но при мен се получиха 45. Може би тя е правила по-големи топчета, отколкото аз, обаче с този размер са достатъчно големи и в никой случай не са малки. 

Продукти:

150 г захар (за карамела)
75 мл гореща течна сметана
50 г фино смлени орехи (може да замените с 50 г фино смлени овесени ядки или бадеми)
250 г брашно
още 200 г захар (за тестото)
120 г меко масло
1 яйце
ванилия
2 щипки сол
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат

какао и пудра захар за овалване

Захарта (150 г) се карамелизира на бавен огън в подходяща тенджерка. Към нея се прибавя внимателно течната сметана и разбърква добре. Внимавайте, защото сметаната ще кипи доста. Независимо от това, бъркайте старателно, докато се получи хубав и момогенен карамелен сос. Не е нужно да го варите дълго, а само докато се  получи гладък. Оставете да се охлади до леко топло, но не прекалено, защото ще се втвърди. 
Маслото се разбърква с останалата захар (200 г) и към него се добавя яйцето. Бърка се хубаво, докато маслената смес поеме яйцето. Прибавят се всички останали съставки и се излива карамела. Всичко се разбърква много хубаво. Може да се разбърка с ръка, може да се използва и миксер. Важното е да се получи хубава хомогенна смес. Така приготвеното тесто за карамелените бисквитки се поставя в хладилник за два часа.
След това фурната се загрява на 170 градуса. От тестото се оформят топчета, колкото малък орех и се овалват или в пудра захар, или в какао. Поставят се в застлана с хартия за печене тава на разстояние една от друга, тъй като се разливат по време на печенето и се слагат да се пекат. Аз ги пекох точно по десет минути. 
Това е. Да ви е вкусно!

събота, 19 декември 2020 г.

Сладки Снежни топки

 


В последните години все така се случва, че приготвям нови видове сладки преди Коледа, но все не успявам да запиша рецептите. Тази година обаче успявам да се включа в голямото Коледно сладкоправене и сладкописане, поне с една рецепта за Коледни сладки, а надявам се да успея поне с още една. Преди седмица с Никол направихме тези прекрасни сладки Снежни топки и една доза от неустоимите бисквитки Трюфел. Е, седмица по-късно останаха само 10 снежни топки, които сутринта успях да снимам набързо. И ето ги. Смятам, че рецептата за тези прекрасни сладки Снежни топки задължително трябва да се напише в блога, за да стигне до повече хора, защото на нас много ни харесаха. Рецептата е на Креми и аз много й благодаря!

Преди да продължа с продуктите, само бих искала да спомена, че може да срещнете различни варианти под името Снежни топки, аз ви предлагам вариант с орехи.



Продукти за около 60 бр. сладки:

220 г меко масло (на стайна температура)

70 г. кристална захар

1 ампула ванилов екстракт

220 г смлени орехи 

300 г брашно

1 щипка сол

пудра захар за овалване

Маслото се разбива със захарта на пухкав крем с миксер. Към него се прибавят смлените орехи и сместа се разбърква добре. Към тази смес се прибавят брашното и солта и всичко се бълка (омесва) много хубаво. Получава се приятно за работа ронливо тесто. От него се оформят топчета по-малки от орех. Ако случайно тестото ви се пръска при оформяне, намачкайте го още малко и опитайте пак. 

Тавата, в която ще печете сладките Снежни топки се застила с хартия за печене. Топчетата се подреждат в нея на разстояние една от друга. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 12-15 минути.

Както и при останалите сладки, внимавайте много да не ги препичате. 

2-3 минути след като извадите сладките, ги оваляйте в пудра захар. След като изстинат напълно, сладките се овалват отново в пудра захар. Съхраняват се в кутия с капак. Ако останат.