Pages

петък, 30 октомври 2020 г.

И замириса на бабини гозби и спомени




Едни от най-милите ни детски спомени са тези, свързани с гозбите на баба. Забелязвам, че напоследък не само аз, а и много други хора са се затъжили за ястията от нашето детство, които с такава любов са ни приготвяли нашите баби. Често се случва да се търсят рецептите на бабите ни, които ние не сме запомнили, а в спомените ни е останал само един чудесен вкус. Дали защото сме били деца, дали защото сме живели в други времена, дали защото в един момент човек се чувства много защитен в уюта на детството... Не знам каква е причината, а може би всичко това са причини, които ни карат да искаме да намерим рецептите, които са ни готвили нашите баби. Жалко е, че когато сме имали възможността да черпим знание с пълна сила от извора, не сме си давали сметка, че един ден ще ни бъде важно. Но... явно това е животът.
С тая предистория всъщност искам да кажа друго :)

С голямо вълнение искам да споделя с вас, че преди няколко месеца получих покана от един от много любимите ми български автори Ивинела Самуилова да се включа като кулинарен редактор на един прекрасен сборник с рецепти от нашите баби. Повечето от вас знаят моето отношение към българската кухня, към кулинарното ни наследство и към опазването на нашите традиции. Затова приех поканата с отворено сърце и с голяма любов се включих в това предизвикателство.

В книгата ще откриете автентични готварски рецепти от нашите баби и съкровени истории за тях. Те ще ви пренесат в уюта на бабиния дом в градове, села и махали, а споделените истории ще ви затрогнат. Ще възкресите собствените си спомени за неустоимите вкус и ухание на любимите бабини гозби.
Благодаря на Иви за доверието и на ИК Хермес за прекрасната работа! За мен е чест!
Книгата  е налична за предварителна продажба  на този адрес и в момента може да бъде поръчана с 20% отстъпка. https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html

Ще се радвам да ви хареса и да ви пренесе в един друг свят, който за мен лично е безценен. Има хубави български рецепти, някои от тях по-познати, други съвсем непознати за мен и прекрасни и затрогващи спомени.

Ще се радвам да споделите и вие рецепти на вашите баби, а защо не и хубави спомени.



 

петък, 16 октомври 2020 г.

Кампания "Не изхвърляй, помогни!”

 


 BOSCH стартира инициатива под надслов "Не изхвърляй, помогни!”. Целта е да се оползотворят хранителни продукти в излишък в българските домакинства, като се използват за приготвяне на топъл обяд за хора в нужда. Зад кампанията като партньори застават фондация „Светът на Мария“, Еконт и БГ Радио.

 Според статистиката близо 1,3 милиарда тона храна се изхвърлят годишно в световен мащаб, а само в рамките на ЕС това количество надвишава 85 милиона тона.* “Водени от желанието да допринесем за намаляване изхвърлянето на хранителни продукти и да помогнем на хора в нужда развиваме глобалната инициатива на BOSCH в България, стартирайки уникална за страната ни социалната кампания “Не изхвърляй, помогни”, коментира Диана Стойкова, Маркетинг мениджър, BOSCH.

 Кампанията включва събиране на хранителни продукти в периода от 19 до 21 октомври в специално организирани за целта пунктове. Продуктите, които ще се приемат, трябва да са дълготрайни и в срок на годност, да не са разопаковани и да не е необходимо съхранението им в хладилник. От подарените храни в сертифицираната кухня на фондация "Светът на Мария" ще се приготви топъл обяд, който ще се предостави на хора с увреждания и с финансови затруднения.

„С радост и огромно желание се включваме в инициативата "Не изхвърляй, помогни”. Всеки ден ние виждаме колко е важно да помогнеш на човек в затруднение и какво е удовлетворението от това да подадеш ръка на някого, който се нуждае от твоята помощ“, споделят oт фондация “Светът на Мария”.

Инициативата ще се провежда един път на всяко тримесечие в рамките на една година, като нейният старт ще бъде даден на 19 октомври – Националния ден на благотворителността. Хранителни продукти ще бъдат приемани в продължение на три дни (от 19 до 21 октомври) в офисите на Bosch, в дневния център на фондация „Светът на Мария“ (ул. „Рикардо Вакарини“ 8), в офиса на Smarkethink (ул. „Лозенска планина“ 4) и в 68 офиса на Еконт в цялата страна. По-подробна информация за кампанията и адресите за предаване на продукти можете да намерите в страницата на кампанията: https://www.bosch-home.bg/specials/campaigns/zero-food-waste#

 Щъркелово гнездо подкрепя кампанията на Бош. С радост разпространявам тази информация, за да може да достигне до повече хора. Офисите на Еконт са достъпни за доста градове, така че, ако имате възможност, се включете. 

вторник, 6 октомври 2020 г.

Зимнина: Пълнени камбички със зеле и моркови

 


Продукти:

3 кг камби

400 г  моркови

1,5 кг зеле

100 г глава целина

листа целина

 

1 ч.ч. сол

1 ч.ч. захар

 

3 л вода

600 мл оцет

300 г захар

2 пакетчета Пикант фикс 


За тази рецепта е необходимо да се изберат по-дребни камби, за да могат да се подредят в буркан.

Камбите се измиват и почистват от дръжките и семките. Солта и захарта се смесват и камбите се посоляват хубаво отвътре с тази смес. Оставят се да престоят 6 часа. Зелето се накълцва на ситно, а морковите и целината се настъргват. Поръсват се с две-три щипки сол и се намачкват, като се разбъркват хубаво. Камбите се отцеждат от течността, която са си пуснали и се пълнят плътно със сместа от зеле, моркови и целина. Подреждат се в буркан и между тях се редят листата целина.

Съдържанието на пакетчетата Пикант фикс се разбърква с водата, оцета и захарта и се слага да заври за 3 до 5 минути. Заливат се приготвените буркани, разклащат се, ако има въздух да излезе и се долива още марината, ако е нужно. Затварят се плътно и се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато изстинат. Прибират се на хладно и тъмно място.

 


неделя, 4 октомври 2020 г.

Зимнина: Кисели динчета

 


Подобна рецепта за кисели динчета се приготвяше преди години на село, когато се садеше бостан. В края на сезона остават едни дребнички динчета, които разбира се не се изхвърлят, а се приготвят на туршия. Тогава киселите динчета се приготвяха цели в бъчва, но аз адаптирах рецептата за буркани по този начин. На пазара при нас все още могат да се намерят малки динчета, които да се приготвят за зимнина. 

Продукти:

около 3 кг динчета

1,75 л вода

300 мл оцет

150 г захар

1 пакетче Пикант фикс на Д-р Йоткер

 


За рецептата за кисели динчета е нужно да се изберат малки, не съвсем зрели, твърди динчета, които остават в края на сезона. Динчетата се измиват много добре и се подсушават. Нарязват се на малки триъгълничета, които могат да се поберат в буркан. Подреждат се колкото е възможно по-плътно в буркани, като се внимава да не се притискат, защото се мачкат. Съдържанието на пакетчето Пикант фикс се смесва с водата, оцета и захарта. Слага се да се на котлон и се оставя да ври за 3-5 минути, като се разбърква непрекъснато. Подготвените динчета се заливат с горещата марината, бурканите се разклащат и ако е необходимо се долива още от маринатата. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Стоят така докато изстинат и се прибират на тъмно и хладно място. 
След две седмици вече са готови за консумация.