Pages

понеделник, 31 август 2020 г.

Яхния от телешки опашки


От телешките опашки се получават много вкусни ястия и супи. Ако ви попаднат в магазина, непременно си вземете и си сгответе, не ги пренебрегвайте в никой случай. Преди тази рецепта съм готвила и друга, но тя остана неснимана и ненаписана. Затова сега много държа да включа рецептата за яхния от телешки опашки в блога. Първата рецепта готвих бавно и продължително, но в тази се залага на тенджера под налягане. Тези от вас, които четат редовно тук, знаят, че не съм особен привърженик на тази тенджера и предпочитам бавното готвене, но в този случай си струва да се опита.

Продукти:

1 бр. телешка опашка
2 глави лук
2 моркова
3 чушки - червени и зелени
1 резен целина
1 по-голям домат
2 глави чесън
1-2 люти чушки по желание
около 1 кг картофи
4 с.л. олио
2 дафинови листа
3-4 зърна бахар
1 ч.л. червен пипер
4-5 стръка прясна целина
1-2 листа салвия, ако имате
черен пипер
сол

2-3 с.л. брашно



Опашката се измива, подсушава и се нарязва на шайби по ставите.
Лукът, морковите и чушките  се нарязват на не много ситно. Главите чесън се почистват хубаво и се измиват - слагат се цели. Целината се нарязва на по-ситни кубчета, доматът се настъргва, а лютите чушки се сцепват по дължина (ако не искате да става много люто, ги пуснете цели). Картофите се обелват, измиват и нарязват на едри парчета. Всички продукти се слагат в тенджерата под налягане. Прибавят се олиото и подправките като целината и салвията се слагат на цели клончета и листенца. Разбърква се хубаво и се залива с вода - толкова, че да има около три пръста над продуктите. Тенджерата се затваря и се слага да се вари. След като гозбата заври, котлонът се намалява на средна температура и варенето продължава 1 час. След това тенджерата се сваля от котлона и парата се освобождава.
След като парата се освободи напълно, тенджерата се отваря. Брашното се размива с малко вода и се изсипва в ястието. Разбърква се хубаво и се връща на котлона да заври 2-3 минути, като се бърка, за да не залепне.
Поръсва се с пресен магданоз и мъничко джоджен.
Фантастична е така приготвената яхния от телешки опашки. Опитайте!



вторник, 25 август 2020 г.

Обърнат сладкиш със сини сливи и нектарини



Август е много богат на плодове и зеленчуци. Има толкова голямо разнообразие, че човек се чуди откъде да ги подхване :) И понеже само пресни плодове малко ми омръзнаха, реших да направи този прекрасен и ароматен обърнат сладкиш със сливи и нектарини. Сладкишът може да се приготви и само с праскови, сливи, нектарини, кайсии или други плодове, с каквито разполагате в момента. Приготвих го и споделих снимки в нашата група във Фейсбук и рецептата веднага предизвика интерес. И беше приготвен дори с ананас :)
Рецептата за обърнат сладкиш със сливи и нектарини е лесна. Трябва ви само малко време и  нужните продукти. Ето бързо и нея.

Продукти:

100 г краве масло
100 г захар
Около 500 г сливи
1 нектарина или праскова (може да се използват само сливи или само нектарини или пък други плодове)

2 яйца
200 г захар
100 мл олио
200 г заквасена сметана
3 с.л. кисело мляко
250 г брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
30 г кокосови стърготини
1 ч.л. бадемова есенция



Плодовете се измиват и се нарязват на резенчета.
Маслото се стопява на дъното на тавата, в която ще се пече сладкишът със сливи и нектарини. Прибавят се 100 г захар и се оставя захарта да се карамелизира. Подреждат се плътно плодовете. Въпреки, че подредих доста плътно моите, на едно място тестото е пробило и така плодовете останаха вътре, но това не се отразява на вкуса J
Яйцата се разбиват с останалите 200 г захар много добре на гъст и пухкав крем. Прибавят се олиото, заквасената сметана и киселото мляко. Разбърква се много добре. Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и ванилията. Прибавя се към горната смес и се разбърква до хомогенна гледка смес. Слагат се кокосовите стърготини и бадемовата есенция и финално се бърка отново. Така приготвената смес се изсипва върху подредените в тавата плодове.
Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност, като се проверява с клечка за зъби или дървен шиш.

четвъртък, 20 август 2020 г.

Кулинарен конкурс „Есенна ловешка трапеза“ и Есенен панаир в Ловеч


От 11 до 13 септември 2020 г.  в двора на бившата Казарма в Ловеч ще се състои Есенен панаир – Ловеч 2020. Община Ловеч подготвя интересна културно-музикална програма, в която намира място и Кулинарният конкурс „Есенна ловешка трапеза“. Конкурсът ще се проведе на 12 септември 2020 г. в двора на Казармата. Записването е в срок до 4 септември 2020 г., а заявки за участие могат да се изтеглят от сайта на Общината (https://www.lovech.bg/bg/sabitiya/kulinaren-konkurs-esenna-loveshka-trapeza) и се подават на имейл адрес: i.nikolova@lovech.bg, в стая № 310, ет. 3  на Община Ловеч, или по пощата.
Участниците е необходимо да представят поне едно кулинарно произведение в една от изброените категории: най-вкусно или най-дълго ловешко кебапче, сладки баници, солени баници, сладкиши с есенни плодове и печива и напитки с мед, като няма ограничение за вида и броя на изделията, които един участник представя.
В конкурса могат да се включат както индивидуални участници, така и организирани групи от училища, читалища, пенсионерски клубове, самодейни състави и други, като един отбор може да включва максимум 5 човека. Кулинарните експонати трябва да бъдат придружени от табелка, на която да са изписани имената на участника и името на изделието.
Регламентът на конкурса и Заявката за участие са публикувани на сайта на Община Ловеч https://www.lovech.bg/bg/sabitiya/kulinaren-konkurs-esenna-loveshka-trapeza.
Конкурс „Есенна ловешка трапеза“ се организира от Община Ловеч с подкрепата на Д-р Йоткер България.
Телефон за повече информация: 068688299.

Заповядайте в Ловеч на Есенен панаир!