Pages

вторник, 23 юни 2020 г.

Ветрило от свинско филе



Рецептата за Ветрило от свинско може да се приготви не само с филе, а и с голямо парче свински врат. Дори смятам, че с врат ще се получи доста по-успешно, но в момента аз трябваше да приготвя нещо с филе и реших да е точно това ветрило от свинско филе. Ако рецептата се изпълни със свински врат, месото ще бъде доста по-сочно, а в случая е малко по-сухо, предвид спецификата на филето.
Също така за пълнеж можете да използвате и различни продукти от така предложените, макар и така да се получи много добре. Но може да сложите топено сирене, шунка, пушено месо, сирене чедър, чушки, дори и гъбки. Стига фантазия да имате. Ето как го направих аз.

Продукти:

 1 парче свинско филе или врат (около 1,3 кг или с каквото разполагате)
 5 с.л. соев сос
5-6 с.л. олио
2 с. л. горчица
1 с.л. червен пипер
Риган
Черен пипер
Сол 

 Домати*
 Кашкавал* 
 Пушен бекон*

2-3 стръка прясна салвия
2-3 стръка пресен розмарин

 *Не посочвам количества, защото не съм ги теглила, а и количествата на тези продукти са в зависимост от броя на разрезите, които ща се направят и дебелината, на която ще се нарежат.



Пресните подправки не са задължителни и ако ги нямате, няма да е драма и да ги пропуснете. А бихте могли и да ги замените с риган и мащерка например. Аз в случая имах тези от градината и използвах тях.



Месото се нарязва с остър нож на пържолки с дебелина 6-7 мм, без да се стига  до края. Трябва да останат около 5 мм в основата на месото, за да държат ветрилото цяло. Посолява се добре. Смесват се соевия сос, олиото, горчицата, черния пипер, червения пипер и ригана и се разбъркват хубаво. С тази смес се намазва месото, включително и между пържолките. Оставя се за около час да се маринова.
През това време се нарязват на тънички резенчета пушения бекон и кашкавала и на тънки кръгчета доматите.
Взима се месото и във всеки прорез се подрежда резен кашкавал, резен бекон и кръгчета домати. Така се оформя цялото ветрило и се притиска хубаво от всички страни, за да заеме правилна форма. Аз го забодох с клечки за зъби, но по-добре работа ще свършат дървени шишчета, тъй като са по-дълги. Отгоре се поставят пресните подправки.
Така оформеното месо се поставя в тава за печене. Налива се 1 пръст вода и тавата се завива първо хубаво с хартия за печене, която се завързва с канап. След това отгоре се поставя фолио и се опакова много добре.
Пече се в загрята фурна първо на 220 градуса, докато чуете, че заври и след това фурната се намалява на 170 градуса. Пече се до готовност. На мен ми отне почти два часа печенето на това вкусно ветрило от свинско филе. Не съм го запичала без фолио, защото ще стане сухо, а и кашкавалът ще се препече и няма да е така добре приготвено.
Аз го предложих с вкусен гъбен сос.



петък, 12 юни 2020 г.

Пилешко филе с моцарела и песто


Какво да ви кажа за тази рецепта. Само суперлативи, нищо друго. Рецептата за пилешко филе с моцарела и песто е просто невероятна. Нежно пилешко месо, топяща се моцарела, ароматно песто и вкусни чери домати. Повярвайте, в тази компания ще се чувствате превъзходно. На всичкото отгоре рецептата се приготвя удивително бързо, така че е подходяща за заети хора с малко време за готвене.

Необходими са ви само четири основни съставки – пилешко филе, моцарела, босилеково песто и домати (в най-добрия случай нека бъдат чери, но ще се получи добре и с други). Добавяте малко зехтин, сол и черен пипер към цялата тази работа и получавате прекрасно ястие.

Продукти:

1 пилешко филе – пеперуда
2 с.л. босилеково песто (ще се получи и с друго)
Две шепи чери домати (количеството е по желание и вкус)
125 г моцарела
Сол
Черен пипер


Още малко песто за сервирането




Пилешките филета се разрязват на две по дължина. Посоляват се леко и се подправят с черен пипер. Хубаво се намазват с пестото. Добре е да се оставят поне час да се овкусят, но аз нямах време и ги приготвих веднага.
Запичат се на грил тиган за по 3 минути от всяка страна и се прехвърлят в тавичка с малко зехтин. Ако грил тиганът ви е подходящ за печене във фурна, оставете ги направо в него. Прибавят се нарязаните домати, които се посоляват леко и се поръсват с малко зехтин. Така приготвеното ястие се слага в загрята фурна на 180 градуса и се пече до готовност. След като пилето е готово, се изважда и върху него се поставят резени моцарела. Върху тях се поставят още малко от доматчетата и ястието се връща във фурната до приятното разтопяване на моцарелата. Изважда се от фурната и се намазва с още малко песто.

Сервира се докато е топло. Аз го предложих с гриловани тиквички и пържени картофи. 



сряда, 10 юни 2020 г.

Как да си приготвим пиле на грил у дома


Използвам тази публикация, за да отбележа, че преди няколко дни Щъркелово гнездо навърши 12 години. Блогът се роди на 7 юни 2008 г.  :)  и вече толкова дълго е неизменна част от моя живот, моето второ дете, което отглреждам с много любов и внимание, също както и Никол :)

Преди да напиша рецептата, искам да ви благодаря за цялото време заедно, защото без вас вероятно нямаше да пиша толкова дълго време. Да ви благодаря за доверието, което ми оказвате, приготвяйки рецептите, които споделям тук. Да ви благодаря, че споделяте с мен, когато приготвите нещо, което всъщност е най-голямата ми награда :)

И макар че напоследък пиша рядко, си пожелавам здраве, търпение, вдъхновение, нови предизвикателства и покоряване на нови върхове.

А сега, ето и рецептата. Не е торта, но пък е мноооого вкусна :§

Да си приготвиш вкусно пиле на грил в домашни условия съвсем не е трудно, стига да имаш въртящ се шиш за грил към фурната. А ако пък нямаш, можеш да приготвиш това супер апетитно пиленце върху бутилка или в онези глинени съдове за печене на пиле с бира, които напоследък са доста популярни. Аз такъв съд нямам, но пък имам шиш за грил и се възползвам чудесно от него.
За приготвяне на вкусно пиле на грил избираме пиле с тегло около 1½кг. За да получим добър резултат и пиле, което не е сухо, първо го мариноваме. Тук избрах маринатата, предложена от Зори. Аз киснах моето пиле едва 4 часа поради липса на време, но следващия път обещавам, да спазвам препоръките й, оставяйки го да кисне по-дълго. Приготвено по този начин пилето остава много сочно и се овкусява чудесно. 

Продукти:

едно пиле, около 1½ 

За маринатата:

половин литър бира
с.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер          
4 с.л. лимонов сок
вода, достатъчна за покриване на пилето

За пилето:

1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
2 ч.л. горчица
1 ч.л. риган
1 ч.л. куркума
3 с.л. олио

50 г краве масло



Изберете тенджера или друг подходящ съд, в който да се събере цялото пиле. Бирата се изсипва в този съд, като към нея се прибавят всички изброени подправки. Разбърква се хубаво до пълното разтваряне на солта. Пилето се поставя в течността и се налива толкова вода, колкото да го покрие напълно. Така приготвеното пиле се поставя в хладилник за 24 часа.

Преди да го приготвим, го изваждаме от маринатата и го подсушаваме внимателно с кухненска хартия.  
В купичка се сместват всички подправки за пилето заедно с олиото.  Разбъркват се добре, за да се получи  гъста каша. Под кожата на пилето внимателно се поставят 50г масло, нарязани на тънки резенчета, след което пилето се намазва с кашичката. 
За да се постави добре пилето на шиша, е необходимо да му се завържат крилцата и бутчетата. Аз го направих с канап, но има варианти за завръзване с подходяща тънка тел. Вие може да ги завържете с каквото ви е удобно. Пилето внимателно се набучва на шиша, като се застопорява от двата края.
Слага се да се пече в загрята фурна на 170 градуса, на функцията за печене на грил с въртящ се шиш. Тавата на фурната или друга голяма и по-стара тава се застила с фолио и се поставя под пилето, за да капе в нея. При мен печенето отне 1 час и 45минути.

Това е. Много апетитно, сочно и вкусно пиленце. А вие изпържете картофите :)