Pages

неделя, 22 април 2018 г.

Ципура на грил тиган


Късно забелязах, че съм пропуснала да извадя зъбите на тази ципура Grin
Какво да кажа за нея. Ципурата е вкусна рибка с нежно бяло месо. Може да се приготви на скара, на фурна, на тиган. Все ще е вкусна, гарантирам. Този път аз избрах да приготвя ципура на грил тиган, която е леко маринована.
Добре е рибата да постои час-два в маринатата, но ако нямате време, може да мятате и по-бързо на тигана. Рецептата може да изпълните и на скара.



Продукти:

2 броя ципура
4 с.л. зехтин
40 мл бяло вино
1-2 скилидки чесън
3-4 с.л. сок от лимон
черен пипер
сол
щипка-две розмарин - по желание
и още толкова риган

Чесънът се почиства и нарязва на много ситно или се счуква. Смесва се с останалите продукти за маринатата. Разбърква се хубаво. Рибата се полива  хубаво отвън и отвътре. Оставя се в хладилник за час-два.
Загрява се грил тигана и съвсем леко се маже със зехтин. рибата се пече от двете страни до готовност.

Това е. Много лесно и много бързо, най-важното много вкусно и леко.



четвъртък, 19 април 2018 г.

Комбус


Комбус е едно ястие от Северозападния район на България, за което аз лично научих съвсем скоро. И то точно след като се бях въоръжила с обилно количество коприва и лапад :) Прозвуча ми толкова вкусно, че изобщо не се поколебах да го направя. Не знам откъде произхожда името му, но комбус се прави през пролетта от лапад (може и коприва) и сухи чушки. Това са двете основни съставки, а в добавка по желание може да се добавят сирене и яйца.

Няма да ви лъжа, че се приготвя много бързо, защото си изисква време да се почистят зелениите и да се бланшират, а на чушките е нужно време да се сварят и обелят. Но пък на мен лично идеята много ми допадна и резултатът много ми хареса. Така че, не смятам подготовката за много тежка, защото си заслужаваше.

За да приготвя ястието, се водих от рецептата на Ина, за което много й благодаря! Само дето аз смесих лапад и коприва, защото това имах и много ми харесва да ги смесвам и в други ястия.

Продукти:

5 шепи лапад
5 шепи коприва (връхчета)
2 глави лук
100 г сушени чушки (без дръжките и семето)
4-5 с.л. олио
около 300 г сирене
5-6 яйца
сол
черен пипер

хареса ми идеята да добавя пресни подправки накрая – 5-6 листенца пресен джоджен, няколко листенца пресен девесил и магданоз

Листата лапад се почистват от жилките, измиват се и се бланшират във вряла подсолена вода за около 2 минути. Връхчетата коприва също се бланшират 2-3 минути. Изваждат се и се изцеждат хубаво. Аз ги подсуших с кухненска хартия, а може и с кърпа.
Сухите чушки се сваряват, докато омекнат добре. Почистват се от люспите. Някои чушки при мен се белеха лесно, но за други си помагах, като остъргвах месото от люспата с нож.
Лукът се нарязва на ситно.
Олиото се загрява и в него се изсипва лукът с 1 с.л. вода, за да може да се задуши. Готви се, докато омекне много добре. Прибавят се зелениите и чушките. Посолява се и се готви, като се разбърква още десетина минути. Ако желаете, може да приключите с готвенето тук. Аз надолу предлагам вариант с яйца и сирене :)

Прибавя се натрошеното сирене и се изсипват яйцата. Готви се докато яйцата се стегнат. Подправя се с черен пипер и сол (ако е необходимо) и се добавят пресните подправки.

петък, 6 април 2018 г.

Пиле с прясно зеле на фурна

Сигурно ще бъде странно да пиша рецепта за пиле със зеле точно преди Великден, но тази година съм решила да приготвям всичко за празника чак в събота и досега не съм правила предварителни проби. (Което обаче не изключва тази възможност :) ) Споделям рецептата за пиле с прясно зеле на фурна, защото приготвено по този начин се получи много вкусно и защото се оказа, че нямам такава в блога. А как без тази българска класика? А и напоследък всичко, което виждам в кулинарните групи, като че ли е сведено до яйца, козунаци и тук-там сладки и торти.
Преди да напиша рецептата, бих искала да ви предупредя, че се цапат повече съдове по този начин, но пък резултатът поне според мен и според по-добрата половинка вкъщи определено си заслужава.
Също така, аз по принцип не обичам много оцет, но с балсамовия се разбираме доста добре напоследък и открих, че пасва чудесно на домати, а сега и на зеле. Ако нямате балсамов оцет, можете да го замените с обикновен.



Продукти:

1 зелка (около 1,5 – 2 кг)
1 пиле или както при мен 4 бутчета
2 с.л. балсамов оцет
1 ч.ч. (200 мл) домати от консерва или настъргани
50 мл олио
3-4 скилидки чесън (или на вкус, но е добре да не го пропускате)
1 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица
черен пипер
сол

Пилето се нарязва на порции.
Зелето също се реже. Посолява се, поръсва се с оцета и се намачква много хубаво. Слага се в голяма тенджера, която да го събере. Изсипва се олиото и се разбърква. Слага се на котлона и се добавя около 1 пръст вода на дъното на тенджерата. Готви се на бавен огън докато омекне, като се бърка често.
В това време пилето се слага в друга тенджера, залива се с вода и се посолява (можете да добавите и черен пипер на зърна или други подправки, които обичате в бульона). Слага се да се свари леко. Бульонът се отпенва. Пилето се вари докато омекне, но да не е преварено, защото после ще се пече със зелето. Пилетата от магазина обикновено се сготвят доста бързо, така че внимавайте. 



След като зелето е омекнало, към него си прибавя червения пипер, доматите, нарязания чесън и останалите подправки. Разбърква се хубаво, готви се още 5 минути и се отмества от котлона.
Изсипва се в тавата, в която ястието ще се пече заедно със соса, който има. Върху него се подрежда пилешкото месо. Залива се с бульона от пилето така, че той да покрива около две трети от зелето.
Така приготвеното пиле с прясно зеле се слага да се пече в загряна фурна на 180 градуса, до придобиване на приятен загар и готовност на всички продукти.
По желание накрая се поръсва с пресен магданоз.




четвъртък, 5 април 2018 г.

Сирене по бански


Не знам доколко това сирене в гювече се приготвя в Банско, но така го срещнах в това видео миналия ден. Идеята много ми хареса, защото както повечето видове сирене, приготвени в гювече е бърза и обикновено се харесва на всички. После видях, че такава рецепта има и в сайта на Бон Апети, но под името Сирене в гювече. Всъщност как ще кръстим рецептата не е толкова важно. По-важното е, че е вкусна, много лесна и много бърза и благодарение на нея отметнахме още една вечеря без много стоене покрай печката.

Рецептата за сирене по бански (тук си представям едно загоряло парченце сирене, оскъдно облечено в бански, сигурно заради хубавото време навън :) изглежда така.

Продукти за 2 гювечета:

300 г сирене
1 домат
3 яйца
150 мл газирана вода
2 люти чушки
30 г краве масло
масло за намазване на гювечетата

Първо ще уточня, че за изпълнението на рецептата аз не използвах гювече с капак, а предпочетох съдинките на снимката, които не се похлупват, но за по-лесно надолу ще пиша гювечета. Така ни хареса повече, по-запечено изпълнение :) Но вие можете да си използвате нормално гювече и да сложите капака. Тогава обаче вероятно яйцата отгоре няма да бухнат толкова.



Гювечетата се намазват по дъното и стените с масло. Сиренето се разделя на две и се натрошава на дъното. Отгоре се слага краве масло на малки парченца. Режат се не много тънки филии от домат и се поставят върху сиренето.
Гювечетата се поставят във фурната, като и тук се спазва правилото фурната да не се загрява предварително, за да не се спукат. Фурната се включва на 180 градуса и гювечетата се пекат около 15 минути.



Яйцата се разбиват с тел. Към тях се прибавя газираната вода и малко сол (може и черен пипер да се добави).
Гювечетата се изваждат от фурната и се заливат с приготвената яйчна смес. Поставя се лютата чушка.
Връщат се във фурната и се пекат до златисто.

И докато се пекат с тая чушка, се носи прекрасен аромат.

След като се извадят, мога по желание да се поръсят с червен пипер или шарена сол.

Да ви е сладко!