неделя, 29 януари 2017 г.

Картофено пюре с моркови и топено сирене


Досега не съм писала рецепта за картофено пюре в блога, макар че това е едно от първите неща, които съм започнала да правя още като ученичка. Не съм писала рецепта, защото никога нищо не меря. Всичко правя на око. Но този път реших да направя по-различно пюре и си поставих за цел да запомня какво слагам. Картофеното пюре с моркови и топено сирене се получи толкова вкусно, че за първи път от мнооого време свърши още същия ден, в който го направих.
Избрала съм да сложа по-малко моркови, за да не е натрапчив техния вкус и да доминира този на картофите, но количеството им може да се увеличи. В моето пюре парченцата морков леко се усещат, но ако искате да е много гладко, пасирайте сварените моркови с 2-3 с.л. от водата, в която са се варили и чак тогава ги добавете към картофите.

Продукти:

около 600 г картофи
130 г моркови
40 г краве масло
3 триъгълничета топено сирене
100 мл топло прясно мляко
сол

Картофите и морковите се обелват и се слагат във вряща посолена вода. Ако картофите са много големи, е добре да се нарежат на еднакви по големина парчета, за да се сварят по-бързо и равномерно. Аз ги сварих заедно с морковите и се получи добре.
Изваждат се в купа и към тях се прибавят 5 с.л. от водата, в която са се варили, кравето масло и триъгълничетата топено сирене. Похлупват се с капак, както са горещи и се оставят около 5 минути - да се стопи маслото. Аз избрах да сложа 2 натурални топени сирена и 1 с подправки и това много приятно овкуси цялото пюре. Но би се получило прекрасно и само с натурално топено сирене.
След това картофите и морковите се намачкват. Тук има два варианта. Единият е просто да ги намачкате с уред за мачкане на картофи, а другия е да ги разбиете с миксер, като постепенно добавяте от прясното мляко. Внимание - с миксер. Никога с пасатор, защото ще станат на лепило (освен, ако пасаторът няма специална приставка за пюре, но това е друга тема).
Както казах горе, правя картофено пюре  от миналия век и тогава винаги го разбивах с миксер. В онези години нямаше много и прясно мляко по магазините и затова редовно използвах сухо мляко. Така че и това е вариант - ако не ви се намира прясно мляко, разтворете си сухо. Но мисълта ми беше друга. Тогава много се събирахме по съседски и ме посъветваха да направя пюрето с пасатор. Получи се като за боклука и повече такива опити не съм правила. Не правете и вие.
Ако обичате по-гъсто пюре, не изсипвайте цялото количество мляко наведнъж, а добавяйте по малко от него, докато гъстотата ви хареса.


3 коментара:

  1. Едно картофено пюре, но пак успя да ме изненадаш, Илианка! С моркови съм правила, с домати също, дори и с настърган кашкавал, със сирене, но никога с топено. Човек се учи, докато е жив. :) Ще изпробвам и твоя вариант, да видим дали ще изненадам младежа у нас, който обожава всякакви картофени пюрета.
    Благодаря ти за идеята, мила!
    Прегръдки и ведра, спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Надявам се да се хареса и на вас толкова, колкото и на нас, Ирме :)
    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...