Pages

сряда, 30 ноември 2016 г.

Постен сладкиш с локум


Постен сладкиш с локум. Не си мислете, че като е постен, този сладкиш няма да е  вкусен :)
А дали ще го направите само с локум или ще му добавите шоколад и ядки, зависи само от вас. В момента, в който го приготвях, аз имах само сурови тиквени семки и го поръсих с тях, но вие смело можете да добавите орехи, бадеми, лешници или това, което много обичате.
Продуктите са съвсем обикновени и с изключение на локума вероятно ги има във всеки кухненски шкаф.

Продукти:

Чаената чаша е с вместимост 200 мл.

2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. грис
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.л. сода
3 с.л. ябълков оцет
1 ч.ч. топла вода
капсула ванилия
1/2 ч.ч. олио

1 кутия локум



Локумът се нарязва на парченца.
Брашното се смесва с гриста и захарта в купа. Содата се шупва в оцета. Смесват се водата, олиото и ванилията. Течните съставки се прибавят към сухите и всичко се разбърква. Прибавя се содата с оцета и отново се разбърква.
Правоъгълна тава с размер 15 на 25 см се намаслява и набрашнява и в нея се изсипва готовата смес. Отгоре се слага нарязания локум и се поръсва с ядки и/или шоколад. Пече се в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

Адаптирано от тук.

четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Кюфтенца от елда и картофи на фурна


Няма да пиша защо елдата е полезна и трябва да присъства по-често в менюто ни, защото в интернет има достатъчно информация.
Направо ще напиша рецептата за тези много вкусни кюфтенца от елда и картофи на фурна, които са постни или веган.

Продукти:

1 ч.ч. елда
500 г картофи
4 с.л. доматено пюре
5 с.л. с връх брашно
3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. риган
1 ч.л. чубрица
черен пипер
чесън на прах - на вкус, може и да се пропусне
сол



Елдата се поставя в гевгир и се измива много хубаво под течаща вода. Сварява се добре с щипка сол, след което се изсипва отново в гевгир и отново се измива хубаво, за да не горчи.
Оставя се в гевгира да се отцеди добре от водата.
Картофите се обелват и се настъргват. Смесват се с елдата и всички останали продукти. Всичко се обърква много хубаво. Сместа не е много плътна, но позволява с намаслени ръце да се оформят кюфтенца. Ако все пак сместа ви е рядка и трудно позволява оформяне, може да добавите галета или още малко брашно. Не се притеснявайте, във фурната кюфтенцата стягат и не се разпадат.
Тавата, в която ще се пекат кюфтенцата от елда и картофи се застила с хартия за печене, която леко се намазва с олио. Кюфтенцата се оформят и се подреждат в тавата. Отгоре може леко да се поръсят със струйка олио. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна до готовност.


понеделник, 14 ноември 2016 г.

Питка на кубчета



След прекрасната питка на триъгълници идва и още една... геометрична може би :D Питка на кубчета. Оформянето на тази прекрасна питка видях от тук и мисълта да я направя не ми даде мира. Е, ето я. Красива е, ефектна и разбира се, много вкусна.
Променила съм пропорциите за тестото, но като цяло продуктите са същите.

Ето и как се прави.

Продукти:

30 г прясна мая
250 г прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
7 с.л. олио
1 яйце и 1 белтък
30 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 равна супена лъжица сол
около 650 г брашно

около 50 г краве масло за намазване на корите

1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко за намазване
семена за поръсване - при мен са смес, но може само сусам или по ваш избор



Маята се разтваря в топлото прясно мляко със захарта и 2-3 шепи от брашното. Разбърква се и се оставя да шупне хубаво. Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Слагат се всички продукти за тестото - солта, олиото, киселото мляко, яйцата, изсипва се и втасалата мая. Меси се меко нелепнещо тесто. Покрива се с чиста кърпа и се оставя  на топло да втаса.
Втасалото тесто се разделя на 6 равни части. Всяка част се разточва на кръг с диаметър около 20 см, намазва се с разтопено масло, върху нея се поставя следващата кора, която също се намазва. Така се подреждат една върху друга шестте кори, като последната най-отгоре не се намазва с масло.
Тази купчинка се разточва внимателно на голям кръг, с дебелина около 5-6 мм. Този кръг се нарязва на ленти по около 1 см.


След това тестото се нарязва на кубчета.
Кубчетата се прехвърлят в застлана с хартия за печене тава едно по едно, едни върху други. Най-долу се поставят крайните, които са по-безформени. Отгоре се подреждат по-правилните :)
Питката се намазва с разбития с прясното мляко жълтък и се наръсва със семената.
Поставя се в незагрята фурна, фурната се включва на 180 градуса и питката се изпича до готовност. При нужда може да се покрие с хартия, за да не прегори отгоре и да се намали температурата на печене.



неделя, 13 ноември 2016 г.

Апулска фокача с домати и маслини


Нали всички знаете Пепа Стоева и нейните канибали? Ако я познавате, макар и виртуално, сигурно ще знаете, че посещението при нея действа заразно. За пореден път прихванах аз от нея тази Апулска фокача с домати и маслини.
Много хубава рецепта, в която използвах обикновено брашно и брашно от твърда пшеница от Био магазин Спирала. Както казва Никола - комбинация между пица и погача. Това било фокача :)
Рецептата отново е без продукти от животински произход и успешно може да се консумира от вегани или по време на постите.


Продукти:

300 г брашно
100 г брашно от твърда пшеница
1 среден сварен картоф или 2 по-малки (около 200 г)
1/2 кубче мая
250 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
6 с.л. зехтин

1 ч.л. риган
домати (може и да са черита, но аз в момента нямах)
черни маслини
едра сол за поръсване

Маята се разтваря в 200 мл от хладката вода, добавя се шепа брашно и захарта и се разбърква. Оставя се на топло да втаса, докато хване "шапка". Картофите се намачкват с останалите 50 мл от водата, заедно с 2 с.л. от зехтина. Мачкат се много хубаво, докато се получи гладка лъскава каша.
Брашната се смесват, прави се кладенче и се слага останалия зехтин и солта. Сипват се картофите и шупналата мая. Меси се тесто, което е доста лепкаво. Месете по-дълго, докато лепненето намалее. Ако все пак лепи много, добавете още малко брашно.
Тестото се оформя на топка, покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса.
Аз изпекох в една голяма тава - с диаметър 35 см, но Пепи пише, че разделя тестото и пече в 2 малки тави с диаметър 24 см. Тук вече вие може да прецените как искате да ги изпечете.

Тестото се поставя в намаслена тава и с намаслени ръце се разстила така, че да покрие цялата тава. Поръсва се с ригана. Подреждат се нарязаните доматите и маслините. Поръсва се с едра сол.
Аз обикновено пропускам втасването на печивата си, след като са оформени и са в тавата и директно ги слагам в студена фурна. Включвам фурната на 180 градуса и докато тя се загрее, тестото втасва вътре равномерно.
Така постъпих и този път. Пече се до златисто.


събота, 12 ноември 2016 г.

Веган шоколадов сладкиш


За рождения ден на моята дъщеря Никол днес бих искала да ви почерпя с парченце сладкиш. В случая е веган, но гарантирам - много е вкусен.
Сладкишът е много подходящ за тези от вас, които постят :) и е първата идея за предстоящите Коледните пости от мен.

Продукти:

чаената чаша е с вместимост 220 мл

1 банан
1 ч.ч. захар
1 с.л. настъргана портокалова кора
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кафе - еспресо или сварено
1/2 ч.ч. прясно изцеден сок от портокал
2 с.л. сусамов тахан
1 ч.л. ябълков оцет
1 щипка сол
1 ч.ч. брашно (с връх)
5 с.л. какао
1/2 ч.ч. ситно смлени орехи
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии

100 г веган шоколад
плодове за украса



Бананът се намачква много хубаво до еднородна смес.
Към него се прибавят всички течни съставки - олио, кафе, портокалов сок, тахан, оцет. Захарта, брашното, бакпулверът, солта, какаото, орехите и ванилията се смесват в друга купа. Разбъркват се хубаво. Постепенно към сухите съставки се прибавят течните. Сместа се бърка с тел до хомогенност.
Пекох в тавичка с размер 19 на 26 см.
Тавата се застила с хартия за печене. Сместа се изсипва в нея и се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност или около 40 минути.
Оставя се да се охлади добре.
Накрая шоколадът се разтопява на водна баня и се полива върху сладкиша.
Освен шоколад, аз сложих и къпини от домашно сладко. Разредих 3 с.л. от сладкото с малко вода и разпределих върху сладкиша. Така леко се сиропира и придоби допълнителен аромат и вкус. Отгоре сложих шоколада. И накрая поръсих със зърна от нар.



неделя, 6 ноември 2016 г.

Пилешки крилца с мед и соев сос или крилца и кълки на фурна


Пилешки крилца с мед и соев сос. Бързо, лесно и много, много вкусно! В този случай освен крилца добавих и пилешки бутчета. А съм сигурна, че и с други пилешки части ще получите прекрасен резултат.
Каквото и да кажа за тези крилца, ще бъде малко. Мнооого ни се усладиха. А сосът, който остана в тавата след изпичането им беше невероятен. Да си призная, допуснах една грешка от разсеяност и в маринатата се оказа и лимонов сок и балсамов оцет. Първо сложих лимоновия сок, после се някой ме заговори, разсеях се и ... по навик взех балсамовия оцет. Сложих 1 с.л. и се усетих, че вече имам лимон. В първия момент си мислех да правя нова, но после реших да оставя така. И да, прекрасно се получи. Другия път пак така ще направя.

Продукти: 

около килограм и половина пилешки крилца (или крилца и кълки)
2 с.л. соев сос
4 с.л. сок от лимон
1 с.л. балсамов оцет
2 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер КОТАНИ
1 ч.л. черен пипер
1 к.л. куркума
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. риган
2 ч.л. течен мед
1 с.л. водка
сол



Пилешките крилца и бутчета се почистват и измиват. Подсушават се с кухненска хартия или чиста кърпа. Всички останали продукти се смесват в купа. Крилцата и бутчетата се потапят в нея и се оставят да се мариноват известно време. Може и 24 часа, може и 1 час. Но колкото по-дълго, толкова по-добре. Маринованото месо се подрежда с тава и се залива с останалата марината. В тавата се долива вода - да покрие около `1/3 от крилцата.
Пекат се в загрята на 180 градуса фурна.
След като съвсем леко се запекат, се обръщат. Пекат се докато се зачервят добре отгоре, отново се обръщат. Поръсват се със сусам и се пекат, докато придобият хубав загар.


събота, 5 ноември 2016 г.

Сватбарско жито, жито по троянски или най-вкусното жито с прясно мляко


Преди време имах щастието да опитам най-вкусното жито, което можете да си представите. За съжаление тогава не успях да разбера точната рецептата, а вкусът му не престана да ме преследва в последните месеци. И така - до днес. Реших да потърся информация в нета и се оказа, че това е традиционна рецепта от троянския край за жито по сватбарски, която може да се приготви в сладък и в солен вариант. Сладкият ще напиша след малко, а соленият се приготвя с хм... стопена сланина. Е, може и с олио, но няма да е толкова автентично.
Така приготвеното жито се сервира като мезе за ракията.

Продукти:

250 г жито
600 мл прясно мляко
125 г краве масло
3 равни супени лъжици брашно
10-12 с.л. захар или на вкус
3 ванилии

Житото се почиства и измива със студена вода. Слага се в тенджера и се залива със студена вода - водата трябва да е 2 пръста над житото. Вари се на слаб огън. Когато водата изври, житото би трябвало вече да е сварено. Ако още не е, долейте малко вода и варете до готовност. След това към свареното жито се сипват 500 мл от млякото и житото се вари още десетина минути.
Кравето масло се разтопява. Към него се прибавя брашното и се прави запръжка докато брашното порозовее. Към тази смес се наливат се останалите 100 мл прясно мляко и се разбърква хубаво, да няма бучки. Излива се при житото. Разбърква се добре и се връща на огъня колкото да заври. Прибавя се захарта и ванилията. Разбърква се отново и се сипва в купички или чашки.
Докато е горещо, житото е още рядко, но след като изстине, сместа се сгъстява.

По желание може да се поръси с канела.

За най-добър резултат ви съветвам да изберете пълномаслено мляко - по възможност домашно и хубаво краве масло.

Това е. Ако и вие обичате жито, опитайте тази рецепта за жито по сватбарски.

Допълвам публикацията с един коментар, който получих от читател и който можете да видите по-долу. Пускам го тук, защото аз не срещнах никъде тази техника на приготвяне на сватбарското жито.
Имайте го предвид, ако решите да приготвяте житото и си изберете вариант.
"След като житото се свари се измива със студена вода и се слага отново на огъня с малко вода. Когато заври се слага така описаното брашно с масло /оригинала е със свинска мас/ и тогава се налива горещото мляко до желаната гъстота :)"

петък, 4 ноември 2016 г.

Гъбена чорба с кладница


Ароматна, вкусна, гъста, питателна и много лесна гъбена чорба с кладница. Всъщност тази гъбена  чорбица за вашата душица може да се приготви и с други гъби - такива, които обичате или тези, които може да намерите най-лесно. Пак ще стане много вкусна.

Продукти:

500 г гъби кладница
1 глава лук
1 морков
1/2 зелена чушка
1/2 червена чушка или чушка каквато имате
парче целина (може и без, но с нея е по-вкусно)
1 голям картоф или 2 малки
2 с.л. олио
2 с.л. краве масло
1 ч.л. пушен червен пипер КОТАНИ
1 к.л. мащерка
1 ч.л. девесил (в случая е сушен, но ако има пресен, още по-добре)
1 ч.л. чубрица
черен пипер
сол
1 с.л. брашно
1 жълтък
2 с.л. лимонов сок

Гъбите се почистват, като пънчетата се нарязват на много ситно, а самите гъби се нарязват или накъсват на по-едни парчета. Лукът и чушките се режат на ситно, морковът и целината също се нарязват.
Олиото и маслото се загряват и в него се изсипват лукът, чушките, морковите и целината. Посоляват се леко и се готвят около 3-4 минути. Прибавят се ситно нарязаните пънчета и гъбите и зеленчуците се задушават 7-8 минути, като се разбъркват периодично. Поръсват се с червения пипер и брашното и се разбъркват. Налива се около 1,7 л. вода и чорбата се оставя да се вари на тих огън.
Картофите се обелват и се нарязват на ситни кубчета. Прибавят се в тенджерата. След като супата заври, се слагат и подправките. Вари се до готовност на зеленчуците.
Жълтъкът се смесва с лимоновия сок. Супата се отмества от огъня и се оставя да се охлади за десетина минути. Застройва се с жълтъка и лимоновия сок. Гъбената чорба се поднася поръсена с пресен магданоз, а по желание можете да добавите и пресен копър.

сряда, 2 ноември 2016 г.

Соден хляб с лимец и семена



Идеята да сложа зърна лимец в хляба отлежава отдавна в главата ми. Опитах да открия подобна рецепта в интернет пространството, но не успях и затова се справих сама. Дълго време се чудех дали да направя хляба с лимец с мая или със сода, или пък дори без никакъв набухвател. В крайна сметка попаднах на рецептата на Йоли за Ирландски соден хляб и в коментарите прочетох, че някои хора са го правили и с лимец. Затова взех решение бързо това да е основата и на моята рецепта.



Продукти:

2 ч.ч. брашно от лимец от Био магазин Spirala
2 ч.ч. бяло брашно
2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. сода
50 г лимец на зърна
2 с.л. сурови белени тиквени семки
2 с.л. микс от семена (белен слънчоглед, маково семе, ленено семе, сусам)

За да започнете с изпълнението на рецептата за соден хляб с лимец и семена е нужно първо зърната лимец да се накиснат във вода за около 8 часа. Така те омекват и могат да се вложат в хляба.
След това е много лесно и бързо. Направата на хляба отнема от началото на замесването до изпичането около 50 минути, а за сметка на това е толкова вкусен....
Двата вида брашно се смесват, прибавя се солта. Содата се шупва в млякото и се изсипва при брашното. Слагат се семената и изцедените от водата зърна от лимец. Разбърква се хубаво. Получава се много лепнещо тесто. Измества се на плот и се меси бързо с още малко брашно
 Оформя се на топка  и  се поставя в застлана с хартия за печене тава. Може да намажете леко хартията с олио. Отгоре се правят разрези и хлябът с лимец се слага да се пече в загрята фурна на 180 градуса около 40минути или до готовност.
Като се извади, се поставя върху решетка да се охлади.

Реже се чак след като е добре изстинал.

И да знаете, ако имате такъв хляб, друго освен парченце масло не ви е нужно...