Козуначено време...
Толкова много козунаци се показват с пространството, че свят да ти се завие.
Как да пропусна и аз? Просто не мога. Знаете, тестото ми е страст, а за козунаците да не говорим.
Този път реших да предложа една рецепта, която вече съм приготвяла и много ми допада. Това е Чешкият козунак на Наталина. Този козунак е малко по-различен от нашенския, тестото е по-тежко и не се образуват традиционните конци. Но повярвайте, вкусът е божествен и си заслужава да го опитате. Освен това начинът на приготвяне е по-лесен от класическия нашенски козунак, тъй като маслото се добавя директно в тестото и не е нужно да се меси много продължително.
- Продукти:
- 250 мл прясно мляко
- 200 г захар
- 40 г прясна мая
- около 700 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 3 жълтъка
- кората на един лимон
200 г краве масло
60 г стафиди (аз ги пропуснах, защото у нас не ги харесват)
1 капсула или 4 пакетчета ванилия
1 жълтък, смесен с 1 ч. л. прясно мляко и 1 ч.л. олио за намазване
30 г филирани бадеми
пудра захар за поръсване, която аз замених с кристална захар за хрупкава захарна коричка
Първо се приготвя закваска от 2 с.л. хладко прясно мляко, маята, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
Разбърква се на каша, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. В съда, в която ще се меси тестото се пресява брашното заедно със солта. (Аз слагам половината брашно и после постепенно прибавям останалото, за да не поеме тестото твърде много брашно.) Прибавят се жълтъците, захарта, разтопеното и охладено краве масло, ванилията и лимоновата кора. Изсипва се втасалата закваска и хладкото прясно мляко. Всичко се разбърква и се добавя постепенно от останалото брашно, тестото се измества на плот или дъска и се меси докато започне да се отлепя от дъската, стане гладко и лъскаво. Тук е моментът, в който можете да добавите измитите и отцедени стафиди (или накиснати няколко часа в ром). Така приготвеното тесто се поставя в купа поръсена с брашно и се завива с чиста кърпа. Оставя се на топло да втаса.
След това тестото леко се премесва, но не много, за да не спадне и се разделя на 8 сравнително еднакви части. Избира се тази, която изглежда най-голяма и се отделя настрани.
Останалите 7 се правят на еднакви фитили.
Козунакът се плете на 3 части. Първата е от четири фитила, втората от три и последната от два.
Трудно ми е да обясня плетката с думи, затова ще ви предложа да изгледате това видео.
За да сте сигурни, че при печенето плетениците няма да се разместят, е добре да забиете 3 дървени шишчета в козунака - едно в средата и две в краищата.
След като оформите първата плетеница, прехвърлете в застлана с хартия за печене тава. Леко притиснете в средата и поставете втората плитка. Нея също притиснете, за да се направи хубаво място и за последната.
След като оформих козунака, аз не съм го оставяла да втасва допълнително. Намазах го с жълтък, смесен с олио и прясно мляко и го наръсих със захар и бадеми, след което го поставих в студена фурна. Включих фурната на 180 градуса и оставих да се загрява постепенно. Така козунакът им време да втаса докато фурната се загрява. Оставих да се пече около 15 минути, след което намалих фурната на 160 градуса и покрих с хартия. Пекох по-дълго време на ниска температура, тъй като козунакът е наистина голям и дебел и се притеснявах дали ще се изпече добре.
След като се изпече, готовият козунак се оставя да изстине и се реже чак след като е добре охладен, защото иначе става глетав. Аз обаче нямах това свръх човешко търпение и го разрязах след около час и половина изстудяване на балкона
Горещо препоръчвам да опитате този чешки козунак, всяка хапка си заслужава!
Страхотен козунак, Или! А ти как не си оплете ръцете с плетката :) Браво!
ОтговорИзтриванеПооплетох се малко :D Тъкмо ще се разплета до другата седмица и пак :D
ОтговорИзтриванеСигурна съм как ухае на масло, Ил.
ОтговорИзтриванеПравя тесто с много масло и сега май пак ще заложа да на такова!
Твоят е чудесен!
Гуш!
Илианка, разкошен е станал! Радвам се, че ти е харесъл вкуса! Поздрави майсторице!
ОтговорИзтриванеНямам търпение да започне подготовката за Великден и да пробвам рецептата :)
ОтговорИзтриванеЕхааа, колко интересна плетка, Или! Браво! Благодаря, че я сподели с нас! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеРазкош ... Всяка хапка си заслужава, Илианка -
ОтговорИзтриванеи рецептата, и майсторското ти изпълнение са гарант за това!
Сърдечни поздрави и щастливи празнични дни!
Христос Воскресе, Илианка!
ОтговорИзтриванеОт кога се каня и аз на този козунак на Наталинка, толкова години и все друг някакъв правя. Дано му дойде ред, при теб също изглежда страхотен!