Pages

неделя, 29 ноември 2015 г.

Прясно зеле с картофи на фурна

Зеле с картофи на фурна

Честно да си призная за зеле с картофи не бях чувала до миналия ден, когато на страницата на Щъркелово гнездо във Фейсбук  една дама сподели за подобен вариант на приготвяне на зеле. Много ми хареса идеята, още повече, че е подходяща рецепта за постите и реших, че трябва да я сготвя. Не разбрах каква точно е нейната рецепта, но потърсих в нета и видях, че има такава гозба.
У дома не се е готвило такова нещо или поне аз не помня. Обаче бърза консултация с майка ми установи, че някога, когато са живеели на квартира в Ловеч, тяхната хазяйка е готвела такова ястие. И тя самата го е готвила преди много време, но защо не е продължила... и тя не знае :)


Е, както е видно, приготвих рецептата Прясно зеле с картофи на фурна. И трябва да ви кажа, че много ми хареса.
Ще опитам и с кисело зеле и ориз по-нататък. Видях, че и такъв вариант може да се направи.


Зеле с картофи на фурна


Продукти:

1 кг прясно зеле
700 г картофи
1 глава лук
1 морков
1 ч.ч. настъргани домати или от консерва (200 мл)
3-4 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
250 мл вода
сол
черен пипер
чубрица

Зелето се нарязва, посолява се малко и се намачква леко. Лукът и морковът се нарязват. 4-5 с.л. олио се загряват и в тях се сипват лука и морковите. Готвят се докато омекнат, като се разбъркват. Добавя се зелето и се разбърква много добре. Слага се червения пипер и се налива водата. Оставя се да поври десетина минути.
През това време се обелват картофите, измиват се и се нарязват на кръгчета с дебелина около половин сантиметър.
Към зелето се добавят доматите и нарязания чесън. Готви се още 5 минути на котлона и се отмества. Добавя се сол, ако е нужно, чубрица и черен пипер. Разбърква се добре.
В тавичка се разстила половината зеле, подреждат се картофите и се покриват с останалото зеле. Излива се всичката течност. Добре е да има течност поне да покрие картофите. Ако не стигне, долейте още малко вода.
Слага се да се пече на 180 градуса до готовност на продуктите и докато зелето хване лек загар отгоре.

Поръсва се с пресен магданоз и рецепта за прясно зеле с картофи на фурна е готова.






сряда, 25 ноември 2015 г.

Постна яхния от гъби с боб




.... и грах, и царевица, и моркови и зелен боб по желание. Въобще, да има. 
Постна ли е яхнията или пък е веган, оставям на вас да прецените кое понятие да използвате Важното е да е вкусно.


Рецептата за постна яхния от гъби с боб съдържа следните продукти:

500 г гъби
1 глава лук
1 голям морков
1 консерва боб в доматен сос ~ 400 г (или 1 1/2 ч.ч. сварен боб + 2 с.л. доматен сос)
1 ч.ч. замразени зеленчуци (грах, царевица и зелен боб) - може да използвате и от консерва
3-4 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
100 мл червено вино
3-4 листенца прясна салвия
черен пипер
сол



Лукът, морковите и гъбите се нарязват. Част от гъбите нарязах на филийки, останалите на по-едри парчета. Олиото се загрява и в него се слагат лукът и морковите. Готвят се докато омекнат. Добавят се гъбите и се задушават около 5 минути, като се разбъркват. Изсипва се виното и се оставя 2-3 минути да поври. Налива се вода, колкото да покрие гъбите, дори малко по-малко. Не е нужно да има много сос. Слагат се замразените зеленчуци. Оставя се ври на бавен огън, докато всички съставки омекнат. Изсипва се бобът с доматения сос, нарязания на ситно чесън и се добавя салвията, посолява се и се подправя с черния пипер. Оставя се още 7-8 минути на огъня и е постната яхния от гъби и боб е готова.

При сервиране се поръсва с магданоз по желание.






неделя, 22 ноември 2015 г.

Бяла риба с магданозен сос


След като вчера приготвих тази рецепта, мислех да пиша за приключенията, които преживях, докато изчистих две огромни (по моите разбирания) сулки. Обаче не успях да седна да напиша нищо вчера и меракът ми да пиша за "Моята борба" отмина.

Затова простичко ще се концентрирам върху соса, който направих към пържената риба и който е подходящ и за други видове бяла рибка.

Така. Рибата се почиства и посолява. Добре е преди да се изпържи, да се остави поне за час-два в хладилник. След това се овалва леко в брашно и се изпържва в загрято олио.

Ако приготвяте сулка, знайте, че се сготвя много бързо и не е нужно да я пържите много време. Така съветва Креми тук.

Аз не приготвих точно нейната рецепта, защото са пости и няма как да си сервирам сметановия сос.
Затова пък издирих ето този и реших да опитам подобна технология. Е, хареса ми много.

Така. Рецептата за соса:

Продукти:

1 кафена чаша оцет
1 връзка магданоз
4-5 скилидки чесън (или повече по вкус)
1 с.л. брашно
сол




Рибата се изпържва. Силата на огъня се намалява на половина. В същия тиган с останалата мазнина се изсипва оцетът (внимавайте, защото може да пръска), добавят се чесъна и оцета. Разбърква се. Оставя се минута-две да се задуши и се слага брашното. Разбърква се внимателно, като се внимава да не се образуват бучки. Оставя се още минутка на огъня. Посолява се на вкус. С този сос се залива приготвената риба.
Хубаво е да престои 10 минути преди да се сервира, за да поеме ароматите. Но и да не стои, не е фатално, пак е вкусно.

Това е.
Чаша вино и наздраве!

четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Салата от червено цвекло, ряпа и моркови

Безспорни са полезните свойства на червеното цвекло и е добре да се възползваме от него максимално, особено в преходния период между различните сезони.
То съдържа антиоксиданти, богато е на захари, полезни киселини – оксалова, лимонена и ябълкова, на протеини, пектин, каротин и витамините С, В1 и В2, Е, РР и U; минералните соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк, кобалт, молибден, манган , флуор, бор, ванадий, йод, цезиум и рубидий, а също съдържа и много фибри.
Червеното цвекло е изключително полезно, а и много вкусно. То може да се използва както сурово, така и преминало през топлинна обработка – варено, задушено и печено; запазва полезните си действия и в консервирана форма, запазва се дълго в марината.
Червеното цвекло може да се приготви и по различни начини на салата.

Днешното предложение за салата е в комбинация с ряпа и моркови.
Съотношението на продуктите много ми харесва точно по този начин, но вие можете да го промените и по ваш вкус. Количеството не е голямо, тъй като вкъщи за съжаление само аз уважавам червеното цвекло.

До миналата година правех салатата без лимон, но откакто видях при Пепи и лимончето, вече не го пропускам.

Продукти:

1 глава червено цвекло
1/2 голяма глава ряпа
2 големи моркова
1/4 лимон
2-3 с.л. зехтин
сол

Цвеклото, ряпата и морковите се обелват и се настъргват. Аз ги предпочитам на по-дребно ренде, но можете да използвате и по-едро. Обикновено използвам робота за тази цел, защото цвеклото много цапа. Лимонът се нарязва на малки парченца. Всичко се смесва в подходящ съд. Добавя се зехтина и солта. Разбърква се.

По желание може да се поръси с пресен магданоз и пресни листа целина.


Фиде с ориз и зеленчуци


За пърженото фиде с ориз ме подсети миналия ден Креми. Аз се запалих и приготвих веднага рецептата, но добавих и зеленчуци.
Е, спестих си маслото, защото постя, но уверявам ви, и така се получи много вкусно.

Фиде с ориз и зеленчуци е лесна и сравнително бърза рецепта, подходяща и за начинаещи кулинари. Можете да приготвите рецептата и без зеленчуците. Също ще е много вкусна.
Подходяща е за гарнитура, но може да се консумира и самостоятелно и е вкусно разнообразие в постното меню.

Продукти:

1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. фиде
1 ч.ч. зеленчуци (аз използвах замразени грах, моркови, царевица и зелен боб, но вие  може да използвате  пресни и от консерва)
2 1/2 ч.ч. топла вода
4 с.л. олио
сол

Олиото се загрява в подходящ съд и в него се изсипва фидето. Пържи се докато леко покафенее. Прибавя се измития и изцеден ориз и се пържи още две-три минути, като се бърка постоянно. Налива се водата и се посолява. Добавят се зеленчуците. Оставя се да заври и се превключва на слаб огън. Вари се докато оризът и зеленчуците омекнат и поемат всичката вода. Отмества се от котлона и се държи под капак още поне 10 минути.

Водата в рецептата може да се замени с бульон.



неделя, 15 ноември 2015 г.

Рецепти за постни ястия


Днес  започват Рождественските пости или така наречените Коледни пости.
Ако сте решили по една или друга причина да спазвате постите, в календара по-долу можете да следите кога с какво е разрешено да се храните. 
Календарът е изготвен от Тошко Поптолев за свободно и некомерсиално разпространение. 





Постните рецепти на Щъркелово гнездо са събрани в този линк: http://www.ilrai.blogspot.bg/search/label/%D0%9F%D0%BE%20%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8





неделя, 1 ноември 2015 г.

Златиборска пита или една много вкусна баница!


Златиборска пита с кори Фамилия

Баница. Уж като се каже баница, на всеки горе-долу е ясно за какво става въпрос. Кори (дали готови или домашно приготвени), сирене, яйца... основните продукти са това. Но има толкова много и разнообразни начини за приготвянето на една уж проста баница, че всеки път, когато реша да правя, започвам да се чудя по коя рецепта да е. И с приготвянето на всяка следваща започвам да се питам коя е най-вкусната... И най-вкусната обикновено се оказва последната приготвена. 



Така стана и този път. Реших да направя Златиборската пита, която преди време Дани ни показа, като заложих на Одринските кори. Е, наистина стана чудна баницата и ако още не сте изпробвали тази рецепта, ви препоръчвам да не се бавите.

Такааа... влизам да коригирам рецептата, защото получих много по-добър резултат с кори Фамилия. С тях успях да приготвя много хубава вита баница, за което пък ми помогна много Снежи.
Също така коригирам и съставките на плънката, тъй като така приготвена баницата стана по-добре.

Златиборска пита с кори Фамилия


Продукти: 

1 пакет кори за баница Фамилия (15 бр.)
или 1 пакет Одрински кори (вътре бяха 8 броя)

За намазване:

2 белтъка
150 мл олио
150 г кисело мляко
100 г заквасена сметана
1 ч.ч. от 200 мл брашно
10 г бакпулвер

За плънката:

2 жълтъка
500 г сирене
100 г заквасена сметана


Златиборска пита с Одрински кори 

Приготвя се сместа за намазване като белтъците се разбиват с тел и към тях се прибавят останалите продукти. Разбърква се хубаво до получаване на хомогенна смес.
Сиренето се натрошава и към него се добавят жълтъците и сметаната. Разбърква се добре.

Ако използвате Одрински кори следвайте тази рецепта:

Взима се една кора, намазва се хубаво с първата смес за намазване - около 6 с.л. Отгоре се слага втора кора. Въпреки че пише, че върху нея трябва да се сложи от втората смес, аз намазах с малко от първата (около 2 с.л.) и после сложих  1/4 от сиренето. Навива се на руло и се поставя в застлана с хартия за печене или в намаслена тава. Така се процедира и с останалите кори.
Ако искате, можете да сложите по 3 или 4 кори, като само на най-горната слагате сирене, а останалите мажете със сместа за намазване. На нас с две кори ни беше перфектна и точно се уплътни тавата, в която пекох.
Отгоре баницата се намазва много леко с олио и се пече в загрята на 180 градуса фурна.
На финала на печенето я намазах и с парченце краве масло.

След като се извади баницата, се поръсва с вода, за да омекне и се покрива с чиста кърпа. Оставя се около 10 минути преди да се разреже.

Ето още една баница с Одрински кори. Този път е навита. На първата кора от бялата смес, на втората от сиренето. Навива се на руло и се завива. Може да се пукне, но не е проблем. При изпичането няма да се забелязва.



Ако използвате кори Фамилия:

Взима се една кора, намазва се с 3-4 с.л. от първата смес равномерно и хубаво и по краищата.
Отгоре се поставя още една кора. Също се намазва с първата смес. Слага се трета кора, върху която се слага от сиренето.
В моя пакет имаше 15 кори, които ми стигнаха за 5 рула. Преброих ги предварително и си разделих сирената смес на 5 части, за да слагам равно количество навсякъде.
Навива се внимателно на стегнато руло. Твърде е вероятно корите много да се навлажнят и да е трудно да се навият. Затова можете да ги подреждате върху хартията, с която се продават и с нейна помощ да ги завивате.
След това внимателно се преместват в застлана с хартия за печене тава и се оформя вита баница.
Отгоре можете да напръскате с малко олио или пък като мен да сложите малки парченца масло през около 2 см.
Златиборската пита се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност.