Pages

събота, 31 октомври 2015 г.

Домашен пълнозърнест хляб с овесени ядки и семена




"Хлябът е дар, хлябът е молба, хлябът е жертва, хлябът е магия, хлябът е живот."
Има ли нещо по-хубаво от аромата на току-що изпечен хляб?
За мен няма! Вкусна хрупкава коричка и мека вътрешност! Блаженство!
Няма да ви убеждавам колко хубаво е да си приготвяте хляб вкъщи. Мисля, че почти всички са достигнали до този извод.

Вкусен домашен хляб можете да си приготвите по различни рецепти и с различни съставки.
Днешното ми предложение е за пълнозърнест хляб със семена и овесени ядки.

Препоръчвам ви да го опитате!

Продукти:

250 г пълнозърнесто брашно
250 г бяло брашно или типово
1/2 ч.ч. овесени ядки
1 равна  с.л. сол
1 1/2 с.л. петмез*
100 мл гореща вода
300 мл топла вода
20 г прясна мая
2 с.л. зехтин
50 г семена смес - сусам, ленено, маково и белени слънчогледови семки (може да добавите и нещо друго)

Овесените ядки се заливат с горещата вода и се оставят настрана да поемат водата.
Двата вида брашно се смесват.
Маята се разтваря в топлата вода и се добавя петмеза и 5-6 с.л. брашно. Оставя се да шупне.

В брашното се прави кладенче и в него се слагат солта и зехтина. Изсипват се овесените ядки и шупналата мая. Меси се меко тесто. Ако много лепне, добавете още малко брашно. Изсипват се и семената и тестото се доомесва с тях.
Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се оформя на хляб, поставя се в тава или форма за печене, много леко се намазва с вода и се поръсва със семена.
Поставя се в студена фурна, фурната се включва и се пече на 170 градуса. Ако е необходимо, за да не прегори отгоре, по средата на печенето може да се покрие с хартия.

*Ако нямате петмез, може да използвате мед или захар

И една изява в медиите - тази седмица във вестник Всичко за семейството.





5 коментара:

  1. Иле, прекрасен е! Даже е малко това... Браво! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Merhabalar, ellerinize sağlık. Çok güzel ve iştah açıcı görünüyor. http://sefagen.blogspot.com.tr

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  3. Така е - няма нищо по хубаво от аромата и вкуса на домашно приготвения хляб, независимо по каква рецепта!
    Правя подобен хляб, но съм слагала овесените ядки заедно с другите семена. Ще опитам твоя вариант.
    Спорна седмица, Ил!

    ОтговорИзтриване
  4. А, Илианка, и аз съм много по тестеничкото, като теб, подкрепям това, че аромата на хляба е неустоим.
    Това пък хлебче е върха, чупвам си коматче.
    Колкото до изявата ти - много отдавна не пропускай всеки брой на този вестник, не знам кога и защо спрях, че даже и не знаех, че още го има. Може би защото РЕП-овете вече ги няма, или поне тези, около нас. Та ще разгледам от тук, разбира се си се прадставила с любимите печива:))

    ОтговорИзтриване