Pages

неделя, 25 май 2014 г.

Многолистни питулици



 Вероятно и у вас, както и при мен това име ще породи редица въпроси. Що е то питулици... Да си призная, доскоро изобщо не бях чувала за тях. До преди десет дни, когато ги видях тук. Снимката така ме грабна, че ги направих още на следващия ден. Хареса ми идеята да ги пробвам с вкус на пица, но предвид факта, че много обичам тесто със сирене, реших половината да напълня с бялото вълшебство. И не съжалявам. На мен повече ми харесаха със сиренце, но на половинът, може би логично, допаднаха тези с вкус на пица.
Аз мъничко увеличих продуктите за тестото, защото ми се стори малка дозата.

Ето как ги направих.

Продукти:

около 750 г брашно
2 малки яйца
350 мл топла вода
1 ч.л. сол
щипка захар

около 30-40 г разтопено краве масло за мазане

шунка, кашкавал, кетчуп и риган - за пълнеж пица

или сирене

От изброените продукти се замесва тесто. Получава се доста твърдо, това да не ви притеснява. Разделя се на 12 части, които се оформят на топчета. Оставят се около 20 минути да починат, завити с чиста  кърпа. Всяка топка се разточва на кръгче с диаметър около 20 см и се намазва с разтопено масло. Завива се на руло и се оформя охлюв. Така приготвеното тесто се оставя още около 20 минути, завито с кърпа. След това всяко охлювче се разточва на кръгче, маже се с кетчуп, поръсва се с малко риган, слага се шунка и кашкавал (или пък се пълни само със сирене).



Сгъва се и краищата се прищипват. Всичките 12 бр. се приготвят по този начин и се пържат в силно загрята мазнина.

Изцеждат се върху салфетка и се консумират с напитка по желание :)

У нас бяха добре оценени и бързо изядени.







сряда, 21 май 2014 г.

Конфитюр от ягоди

Обичам ягоди. Но още повече обичам ягодово сладко. Една дебела филия хубав хляб, намазана с дебел слой краве масло и отгоре ммммм.... вкусно ягодово сладко. Какво повече ви трябва? Може би чаша чай  и се потапяте във вкусни детски спомени.
До скоро си правех сладката по традиционния начин, с дългото варене и бъркане. Сега обаче реших да го направя с помощта на гелфикс на Д-р Йоткер. И съм много доволна.  Като цяло следвах инструкциите на опаковката. 

Продукти:
2 кг почистени, измити и подсушени ягоди

2 кг захар
2 пакета Гелфикс Класик 
4 с.л. захар допълнително

Ягодите се нарязват на ситно. Тук без бой ще си призная, че сложих ягодите в робота и той много бързо си изпълни задачата.  Двете пакетчета фикс се смесват с четирите лъжици захар и се прибавят към ягодите, като се разбъркват добре. Цялата смес се слага да ври на средна температура при непрекъснато бъркане. След като заври, се отмества от котлона и се добавя захарта. Бърка се и се връща на огъня. Изчаква се да заври и се отброява една минута варене при непрекъснато бъркане.  Отстранява се от котлона и се махва пяната, която се е образувала отгоре. Готовото сладко се изсипва в сухи и чисти бурканчета. Затварят се и се обръщат с капачките надолу поне за един час. 


събота, 17 май 2014 г.

Кекс

Това е обикновена рецепта за (не)обикновен кекс. Наистина, рецептата ми е много стара, била съм още ученичка, когато съм я използвала за първи път. Изпитана е и никога не ме е предавала.

Продукти:

6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
6 с.л. вода
10 с.л. олио
2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао Д-р Йоткер
2 ванилии

допълнително можете да добавите орехи, сушени плодове, корички, локум, шоколад на парченца или нещо друго, което обичате

Правилно прочетохте, няма набухвател. Пиша го тук, защото са ми задавали вече въпроса"Как така кекс без набухвател?" Ето така. Получава се, отлично дори. 

Яйцата се разбиват много хубаво със захарта, докато побелеят и започнат да се образуват мехури при биенето. Добавят се олиото и водата, разбърква се леко. Сипва се брашното на три-четири части, като се разбива с миксер. Прибавя се ванилията. Две трети от сместа се изсипва в намаслена и набрашнена форма за кекс. В останалото тесто се слага какаото и се бърка до пълното поемане. Изсипва се върху светлата смес. Ако искате, можете да добавите орехи, плодове или нещо друго. Тук е моментът. Леко ги поръсете отгоре. Те ще потънат.
Пече се в загрята на 170* фурна. Проверява се с дървен шиш дали е изпечен.
След като се извади от формата и се охлади, се поръсва с пудра захар.

вторник, 13 май 2014 г.

Свинско с гъби, патладжан и картофи



Продукти:

около 600 г свинско месо
1 патладжан
300 г гъби
3 средни картофа
150 мл червено вино
3 с.л. соев сос
4 с.л. олио
2 с.л балсамов оцет
7 с.л. краве масло
подправки за месо - които предпочитате
сол

Свинското месо се нарязва на малки филийки,  дебели около 1 см и малко повече. Патладжанът се нарязва на колелца и се поръсва със сол, оставя се половин час и се измива. Картофите се почистват и се режат на колелца. Месото се поръсва с подправки за месо, слага се балсамовия оцет, олиото и соевия сос. Оставя се поне за час в хладилник. След това сух тиган се загрява и месото се слага в него, колкото да се запечата. Подрежда се в керамична тавичка или йена, като парченцата се застъпват. След това в тигана, както е със сока и подправките, останали от месото, се сипва виното. Слага се на котлона за кратко, да поври 15-20 секунди и се изсипва върху месото. В същия тиган се слагат 3 с.л. масло. Като се разтопи в него се задушават измитите и нарязани на филийки гъби, докато останат само на мазнина. Разпределят се върху месото. Патладжаните се запичат леко в тигана и се подреждат между парчетата месо. Накрая в тигана се слага още малко масло и картофите се минават през огъня за съвсем кратко. И те се подреждат между месото и патладжаните. Долива се около половин чаена чаша вода и останалото масло се слага на малки парченца върху ястието. Пече се на 180 *.

понеделник, 12 май 2014 г.

Печени чушки на фурна с плънка


Ако търсите много лесно и много бързо ястие за вечеря, сте попаднали на точната рецепта. На всичкото отгоре е и много вкусно. Бързате да го сготвите? Ето ви необходимите продукти:

10 печени чушки (средни)
6 яйца
350 г сирене
150 г кисело мляко
около 150 г шунка
брашно
чубрица
черен пипер

по желание отгоре можете да сложите допълнително кашкавал и колбас

Чушките се обелват и разрязват на две по дължина. Сиренето се натрошава и се смесва с яйцата, шунката, киселото мляко и подправките и всичко се разбърква много хубаво. Тавата, в която ще се пече ястието се намазва с мазнина. Половината от чушките се потапят в брашно и се подреждат плътно на дъното на тавата. Отгоре се изсипва около две трети от сместа. После се покрива с останалите потопени в брашно чушки. Изсипва се останалата смес. Пече се на 180* до леко запичане отгоре. Изважда се от фурната и отгоре се подрежда колбас и се поръсва кашкавал. Връща се във фурната да се запече до готовност.
Ако не искате да слагате кашкавал, просто го оставете във фурната да се изпече докато хубаво се зачерви отгоре.