Кръстих я баница, защото по нашенски си е жива баница. Че е със сусам, със сусам е. Обаче има и прясна мая в плънката. Това за мен си беше новост и ме провокира да я направя много скоро, след като я видях тук. Корите, които имах в хладилника бяха 400 г и може би затова при мен пълнежът дойде малко повече, защото не промених количествата. Обаче пък това ама хич не пречи на вкусовите качества на баничката. Друго нищо не съм променяла.И така, бързам да я споделя с вас, защото си заслужава.
Продукти:
500 г кори за баница
3 яйца
200 мл газирана вода
100 мл олио
300 г сирене
25 г прясна мая
сусам за поръсване
Корите се разделят на две - по равно, по възможност. Смесват се яйцата, водата, олиото, сиренето и маята. Бърка се хубаво, до напълното разтваряне на маята. Взимате една кора от първата половинка и я поръсвате с 2-3 с.л. от сместа. Поставяте отгоре друга и отново смес, пак кора и пак смес и така до последната. Завивате на стегнато руло и режете на парчета по 5 см. Поставяте ги в тава (с диаметър 20-23 см), застлана с хартия за печене, като разрезът е нагоре. По същия начин се постъпва и с другата половина кори. Накрая се залива с останалата смес и се поръсва със сусам. Покрива се и се оставя да престои поне 40 минути. Пече се в загрята на 200* фурна.
Добавям един опит с 800 г кори, почти двойно количество плънка ( с разтопено масло вместо олио) и в тава с по-голям размер.
Много хубаво!
Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional


Чудесна е, Ил!
ОтговорИзтриванеИ нали не се съмняваш, че скоро ще я опитам!
Спокойна вечер :)
Изненада ме с тази баница с мая!
ОтговорИзтриванеАма е чудесна, много апетитна!
Хайде сега давай яйцата :)
Dada mnogo vkusna.I slike su krasive.
ОтговорИзтриванеPozdrav sa sunčanog Novog Zelanda.
Интересна рецепта, Илианка, ще се прави!
ОтговорИзтриванеОформяла съм по този начин, даже коледните и новогодишните ни баници точно така изглеждаха (на колелца и обърнати). Ама пък с мая никога не съм опитвала. Последно време все повече варианти за баници откривам, благодаря и за твоята идея, Иле. Чудна е! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден. :)
Нова и интересна рецепта, Ил! Нямам търпение да я опитам, а и както не съм правила баница скоро, едвам се сдържам :)Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеНаистина е различна, Илианка,
ОтговорИзтриванеизглежда и звучи много вкусно и изкушаващо...
Благодаря за чудесната рецепта,
ърдечни поздрави и хубав уикенд!
Ще я направя :)
ОтговорИзтриванеМного интересна баница и ще я опитам.
ОтговорИзтриванеТова с маята е много интересно и нечувано :) Ще пробвам съвсем скоро, че ме провокира и с идея, и с визия. Облизвам се тук баш предобедно...
ОтговорИзтриванеХубав уикенд, Или! Да направите снежен човек :)
Ще чакам да видя и вашите баници :) Щастлива съм, че ви харесва :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни почивни дни!
Изкушаващо предложение! Нещо ново и различно!
ОтговорИзтриванеЕстествено е че ще се пробва!
Поздрави, Ил!
Върти ми се в главата някакъв спомен да съм правила баница,в чиято плънка имаше мая,доста беше нашумяла,но сякаш имаше и брашно.При всички случаи баницата ти е разкошна,Или,някой ден като падне ембаргото над подобни изкушения непременно ще я тествам.Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеHahaha
ОтговорИзтриванеНе разбирам с каква цел пакета листи се разделя на две и като се нареже навитото руло вертикално ли се подреждат парчетата. Извинете ме, важно е да се уточни. Искам да я приготвя. Изглежда много апетитно.
ОтговорИзтриванеЛистите се разделят на две, защото се оформят две рула. След като се нарежат на парчета, се подреждат в тава нагоре с разреза.
ОтговорИзтриванеУспех :)
Току що си я хапнахме баничката. Много интересна, много вкусна, много сме доволни! Благодаря за предложението. Само да добавя, че аз за всеки случай в сместа сложих 2 с.л брашно. Наду се за 1 час, сякаш беше тутманик, но с хрупкави кори. Пак се повтарям, но беше разкошотия! И отново , благодаря. Мария
ОтговорИзтриванеА, да добавя - нямах газирана вода и разтворих маята в обикновена топла водичка (сега се чудя дали следващия път да не опитам с топло прясно мляко?). Мария
ОтговорИзтриванеМного добре си я подобрила, Мария :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели!
Хубави почивни дни!
И аз ще я изпробвам.
ОтговорИзтриванеStava li s maya na prah? Az niamam priasna maia. Vicki
ОтговорИзтриванеЗдравей Вики,
ОтговорИзтриванемисля, че би трябвало да стане и със суха мая.
Ще се радвам да споделиш резултат, ако опиташ.
Хубава неделя!
сЪПРУГЪТ МИ ДОНЕСЕ КОРИ ПЕЧЕНИ НА САЧ.МАЛКО ПО-ДЕБЕЛИ СА, НО Я НАПРАВИХ И ЧАКАМ ДА ВТАСА.ДАНО СТАНЕ КАТО ТВОЯТА ПРИЯТНА ВЕЧЕР! ТЕОДОРА
ОтговорИзтриванеПолучи ли се, Теодора?
ОтговорИзтриванеЕ стана! Смесих олиото с малко краве масло и стана страхотна! Благодаря за рецептата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТеодора
Чудесно!
ОтговорИзтриванеОбичам баница с аромат на масло :)
Прекрасен ден, Теодора!
И благодаря за доверието
Здравейте! Много ми хареса рецептата, но дали би се получила с т.нар. "одрински кори", които продават в магазините?
ОтговорИзтриванеОдринските кори са доста по-плътни и грамажът им е малко по-голям. Може би ще бъде добре, ако продуктите за плънката се увеличат съвсем мъничко.
ОтговорИзтриванеИ :) ако я направите с Одрински кори, ще се радвам да споделите как се е получила баницата, за да знаят и останалите читатели :)
Честита Баба Марта!
Здравейте! Пак съм аз с "одринските кори" :-)Направих баницата, като последвах съвета ви и увеличих количеството на продуктите за плънката. Получи се чудесна баница, която много прилича на домашно точена. Много благодаря за прекрасната рецепта! Вече само така ще правя баница! Честита Баба Марта и честит национален празник! Милена
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Милена!
ОтговорИзтриванеБраво! Вече и аз ще знам, че се получава с тези кори. Много се радвам, че ви е харесала.
Поздрави,
Илиана
Здравейте!
ОтговорИзтриванеНаправих баницата с кори дърпани на сач-три големи и дебели кори!
Навих ги наведнъж и трите заедно и се получи чудесно. Само добавих 2-3 с.л. брашно към плънката(аз и на другите баници винаги добавям)
Много хубава и бърза!Благодаря!
Мария Димова
Здравейте Мария,
ОтговорИзтриванеблагодаря Ви за отзива! Чудесно е, че се харесва и на Вас.
Прекрасен ден,
Илиана
Здравейте, рецептата е много хубава, а снимките още повече! Не съм работила много с мая, затова да питам първо - маята изчаквате ли я да шупне в сместа или направо се започва след разбъркването на продуктите?
ОтговорИзтриванеЗдравейте :)
ОтговорИзтриванеВ тази рецепта не е нужно маята да втасва. След като се разтвори добре в сместа, можете веднага да я ползвате и да си направите баницата.
Успех!
Лелее, Ил..няма такава баница, невероятна!
ОтговорИзтриванеАз поне никога не бях правила/опитвала по-вкусна :)
Благодаря!
Щастлива Нова година и все така да ни радваш с вкусотии!
Ааа, как хубаво ме изненада :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце!
Щастлива и успешна Нова година и на вас!
Благодаря за рецептата! Стана страхотна, само дето прибавих 2 с.л. брашно, а вместо газирана вода сложих бира!
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда, е я направя !
ОтговорИзтриванеЗдравейте, маята трябва ли да шупва?
ОтговорИзтриванеА и също така баницата става ли суха на другия ден? Правила съм с подобна плътност и на другия ден беше твърда като камък... а аз искам да е мека, бихте ли ми препоръчали такава рецепта от вашите?
Здравейте,
ОтговорИзтриванене е нужно маята да шупва.
Баницата остава мека и на другия ден.
По принцип, за да ви се запази още по-мекичка, можете да я завиете с найлон и така да я приберете.